16 Σεπτεμβρίου 2016

Ομολογία ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ Αλεξιάδη περί ελλιπών ελέγχων για το λαθρεμπόριο καυσίμων

«Στους 3 άξονες του Υπουργείου Οικονομικών για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων είναι η πλήρης εφαρμογή του συστήματος εισροών – εκροών. Θα πιέσουμε να εφαρμοστεί το πλαίσιο όσο πιο γρήγορα και βεβαίως όχι μόνο για να συλλέγουμε τα στοιχεία, γιατί παλιά υπήρχε πλήθος αρχείων που δεν ήλεγχε κανένας ή τώρα ηλεκτρονικά αρχεία που δεν ελέγχονται όσο θα έπρεπε». Με αυτή την αναφορά ο Τρύφων Αλεξιάδης παραδέχτηκε από τη Βουλή ότι οι έλεγχοι για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων είναι ακόμα ελλιπείς.

Κι αυτό παρότι το σύστημα εισροών -εκροών έχει τοποθετηθεί στο 98% των πρατηρίων καυσίμων και στο 72% των διυλιστηρίων και των αποθηκών καυσίμων. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών πάντως, απέφυγε να σχολιάσει κατά πόσο η αδυναμία πλήρους ελέγχου των στοιχείων οφείλεται σε έλλειψη προσωπικού, όπως υποστήριξε στην ερώτησή του ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ, Δημήτρης Καμμένος, τονίζοντας παράλληλα ότι σύμφωνα με μελέτη του κου Μάρδα η απώλεια εσόδων για το κράτος ανέρχεται στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως ή στα 600 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις.

Αναφορικά με το γενικότερο ζήτημα αντιμετώπισης του φαινομένου ο Τρύφων Αλεξιάδης επέρριψε ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις, σημειώνοντας ότι: «έχουμε ένα πλήρες νομοθετικό πλαίσιο με πολύ καλές διατάξεις που προέβλεπαν πολύ σωστά μέτρα, αλλά με μία δηλητηριώδη λεπτομέρεια ότι ήθελε ΚΥΑ και παρέμενε στα συρτάρια του υπουργείου. Υπάρχει μεγάλη προσπάθεια να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες».

Στον «αγώνα δρόμου» που εξακολουθεί να επιδίδεται το Υπουργείο Οικονομικών για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων σύμφωνα με τον κο Αλεξιάδη συμπεριλαμβάνονται επίσης η ιχνηθέτηση καυσίμων και η τοποθέτηση GPS, ώστε όπως είπε «να εξυγιανθεί η αγορά καυσίμων, να αυξηθούν τα έσοδα και να σταματήσουν τα παρατράγουδα».

Ναντίν Χαρδαλιά
Πηγή: http://www.skai.gr/news/finance/article/324901/omologia-alexiadi-peri-ellipon-eleghon-gia-to-lathreboriou-kausimon/