01 Σεπτεμβρίου 2016

Ξεκάθαρη η θέση της Νέας Δημοκρατίας για τις άδειες

Θα ακυρώσουμε το νόμο Παππά

Αποφασισμένη και σαφής είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη  να εμμένει σε αυτήν, όπως διαρρέει από το στενό περιβάλλον του, όσον αφορά τις τηλεοπτικές άδειες.

Επειδή υπήρξε σύγχυση με την δέσμευση για την κατάργηση του νόμου Παππά, στην αξιωματική αντιπολίτευση θέλησαν να ξεκαθαρίσουν ότι οι άδειες που θα δοθούν θα διατηρηθούν  στα κανάλια που τις αγόρασαν, όμως ο αριθμός δεν θα είναι στις 4, αλλά θα μοιραστούν κι άλλες, ώστε να ενισχυθεί η πολυφωνία.

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι θα ακυρώσουμε το νόμο Παππά και θα επαναφέρουμε τις αδειοδοτικές αρμοδιότητες στο ΕΣΡ. Αυτό σημαίνει ότι καταργούμε τον περιορισμένο αριθμό αδειών και αξιοποιούμε πλήρως τις τεχνικές δυνατότητες του ψηφιακού φάσματος (δηλαδή, αν υπάρχει η δυνατότητα π.χ. για 24 κανάλια, θα δώσουμε άλλες 20 άδειες πάνω στις 4 υπάρχουσες)» αναφέρεται από την Πειραιώς.

Από το περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη προστίθεται οτι «δε σημαίνει ότι οι δικαιοπραξίες που καταρτίστηκαν με τον προηγούμενο νόμο ακυρώνονται. Ο μόνος τρόπος για να αρθεί η ισχύς των αδειών είναι να ακυρώσει το διαγωνισμό το ΣτΕ ή το Ευρωπαϊκό δικαστήριο. Μόνο με παρέμβαση της δικαιοσύνης μπορεί να ακυρωθεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες.»

Έτσι, στη ΝΔ περιμένουν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες, που μπορεί να πάρει καιρό μεν, είναι ικανή όμως να τινάξει τον διαγωνισμό στον αέρα. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, «τότε δημιουργείται μείζον θέμα για την κυβέρνηση και δεν αποκλείονται καθόλου πολιτικές εξελίξεις. Σε μια τέτοια περίπτωση, όλα θα είναι στον αέρα».