30 Σεπτεμβρίου 2016

Μετά από ανακοίνωση ΝΔ... το γερμανικό ΥΠΕΞ ανασκευάζει: Η συνθήκη της Λωζάνης ισχύει

ΟΚ τυχαίο ήταν :) αλλά μεταξύ μας τώρα χάρη μας έκαναν που ανασκεύασαν με τόσο μπινελίκι που τρώνε... και μην ακούσω παπαριές για διεθνείς συνθήκες κλπ... άμα γουστάρουν τις γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους ξαναβρίσουμε
Είναι ένα θέμα βέβαια γιατί ρώτησαν τη Γερμανία τι λέει για τις δηλώσεις του Προέδρου της αιώνιας συμμάχου της και δεν βρέθηκε ας πούμε ένας Έλληνας να ρωτήσει ποτέ τι λένε οι Άγγλοι για τους οποίους χύσαμε αίμα σε 3 πολέμους τον περασμένο αιώνα με τον ένα (Κριμαία) όχι μόνο να μη μας αφορά καθόλου αλλα να έχει και σαν αποτέλεσμα τη στήριξη των μπολσεβίκων στον Κεμάλ με τις γνωστές συνέπειες στη Μικρά Ασία...
Εντυπωσιακό πάντως να περιμένουμε βοήθεια και στήριξη από τους Γερμανούς και όχι από τους Άγγλους ή τους Αμερικάνους... δείχνει λίγη από τη μαλ@κία του Έλληνα

Είχε προηγηθεί το... δεν ξέρουμε αν η Λέσβος, η Χίος και η Λήμνος είναι ελληνικά νησιά από τον εκπρόσωπο του γερμανικού ΥΠΕΞ - «Γνωστές οι ελληνοτουρκικές διαφορές, εμείς δεν παίρνουμε το μέρος κανενός» απάντησε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Ερντογάν για τη συνθήκη της Λωζάνης

Στην αρχή, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επέδειξε προσήλωση στην αρχή της ουδετερότητας η οποία ευλόγως μεταφράστηκε σε ουδετεροφιλία του Βερολίνου υπέρ της Άγκυρας, αφού ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ αρνήθηκε να απαντήσει αν η Λέσβος, η Χίος και η Λήμνος ανήκουν στην Ελλάδα!

Η τοποθέτηση του Μάρτιν Σέφερ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων προκάλεσε σάλο και έπειτα από παρασκηνιακές διαβουλεύσεις -οι οποίες ακολούθησαν κατά πως φαίνεται- εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών διευκρίνισε ότι για το Βερολίνο «η συνθήκη της Λωζάνης εξακολουθεί να ισχύει».

Ανασκευάζει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών: «Η συνθήκη της Λωζάνης εξακολουθεί να ισχύει»

Μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε από τις δηλώσεις του Μάρτιν Σέφερ για τους ισχυρισμούς Ερντογάν ότι η συνθήκη της Λωζάνης αποτελεί ήττα για την Τουρκία και πρέπει να αναθεωρηθεί, το Βερολίνο επιχειρεί να ανασκευάσει τη αρχική τοποθέτηση του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Διευκρινίζοντας προηγούμενη δήλωση, σχετικά με τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης για τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επεσήμανε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Από τη σκοπιά της γερμανικής κυβέρνησης, η Συνθήκη της Λωζάνης εξακολουθεί να ισχύει».

ΝΔ προς γερμανικό ΥΠΕΞ: Άκρως επικίνδυνη ακόμα και η παραμικρή υπόνοια αμφισβήτησης της Λωζάνης

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, για τα όσα είπε ο Εκπρόσωπος του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι θεμελιώδης διεθνής συμφωνία, πάνω στην οποία στηρίζεται η ειρήνη στην, κατά τα άλλα, εύφλεκτη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οποιαδήποτε συζήτηση αφήνει ακόμα και απειροελάχιστη υπόνοια αμφισβήτησής της είναι εξόχως επικίνδυνη για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ειρήνη σε αυτήν την περιοχή. Αυτό οφείλουν να το γνωρίζουν και να το διασφαλίζουν όλοι: Το σύνολο της διεθνούς κοινότητας.
Ιδιαίτερα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολλά από τα οποία είναι συμβαλλόμενα μέρη στη Συνθήκη της Λωζάνης».

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, κληθείς να τοποθετηθεί σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τη Συνθήκη της Λωζάνης, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ, σημείωσε: «Δεν γνωρίζω τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου. Δεν θέλω να αμφισβητήσω ότι το είπε. Για τη γερμανική κυβέρνηση μπορώ μόνο να πω γι' αυτό ότι μας είναι γνωστό πως υπάρχουν διαφορές εδώ και καιρό, εδώ και δεκαετίες, διαφορές απόψεων μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας για την οριοθέτηση των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών. Η γερμανική κυβέρνηση είναι της άποψης ότι αυτές οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά και κατά τα άλλα απέχει μίας έκφρασης άποψης και σίγουρα δεν θα πάρει το μέρος κανενός».

Σε επισήμανση ότι ο κ. Ερντογάν, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, αναφέρθηκε σε νησιά και όχι σε σύνορα, ανέφερε: «Δεν γνωρίζω τη δήλωση του κ. Ερντογάν και δυστυχώς δεν μου είναι δυνατό να αντιδράσω σε αυτό». Ερωτηθείς, δε, εάν η Λέσβος, η Χίος και η Λήμνος είναι ελληνικά νησιά, απάντησε: «Επαναλαμβάνω αυτό που είπα».