09 Σεπτεμβρίου 2016

Το άγνωστο πόρισμα της Τράπεζας Αττικής και η… συναίνεση!

Δεν ξέρουμε αν είναι αληθινή η φήμη ότι ο κ. Ρουμελιώτης διέκοψε κάποτε το Δ.Σ. του Αεροδρόμιο, στο οποίο ήταν πρόεδρος, προκειμένου να υποδεχτεί τον υπουργό Σπίρτζη που κατέβαινε εκείνη την ώρα από το αεροπλάνο. Ξέρουμε ότι ο κ. Ρουμελιώτης είναι πλέον στην Τράπεζα Αττικής του κ. Σπίρτζη. Με τη σύμφωνη γνώμη και των συνδικαλιστών όλων των κομμάτων.

Συναίνεση; Δεν θα το λέγαμε έτσι ακριβώς. Εκείνο που καταλαβαίνουμε είναι ότι με τα χρόνια έχει δημιουργηθεί ένα σύστημα εξουσίας στην κοινωνία που ξεπερνάει τα κόμματα και περιλαμβάνει στελέχη από όλους τους πολιτικούς χώρους. Αν βρισκόντουσαν στις ΗΠΑ και είχαν σχηματίσει αδελφότητα στο Κολέγιό τους, το σύνθημά τους θα ήταν «σήμερα εμείς, αύριο εσείς, ουδέποτε άλλος κανείς».

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει ένας πόλεμος χαρακωμάτων γύρω από την Τράπεζα Αττικής και για τον έλεγχό της. Είναι μία μη συστημική τράπεζα και εξ αυτού του λόγου δεν δίνει απόλυτο λογαριασμό σε τρόικες και λοιπές «αντιδραστικές δυνάμεις». Αντίθετα, μπορεί να δίνει δάνεια με μεγαλύτερη ευκολία σε εκλεκτούς πελάτες της, μεταξύ των οποίων είναι και ο γνωστός κατασκευαστής, εκδότης και καναλάρχης κ. Καλογρίτσας.

Γιατί να μην συναινέσουν οι Δεξιοί με τους Αριστερούς στη συγκρότηση της νέας διοίκησης; Δεν είναι ωραία εικόνα Δεξιοί και Αριστεροί να περπατάνε στο ίδιο πεζοδρόμιο και να ονειρεύονται την ανάπτυξη; Ασφαλώς και είναι! Με τη διαφορά ότι μέσα στην παραζάλη τους από το κοινό όραμα ξέχασαν να ζητήσουν τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγαν οι Αρχές για την τράπεζά τους.

Θα θυμάστε ότι έγινε μία έρευνα με την παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος. Η έρευνα ολοκληρώθηκε και το πόρισμά της είναι στο γραφείο του κ. Στουρνάρα. Τι λέει, λοιπόν, το πόρισμα για τα δάνεια που έδωσε η Τράπεζα Αττικής; Αφορά πολιτικούς και γνωστά πρόσωπα της επικαιρότητας; Αν ναι, ποιους και τι ακριβώς συνέβη; Δεν έπρεπε η Τράπεζα της Ελλάδος να κάνει γνωστό το πόρισμα; Και πολύ περισσότερο δεν έπρεπε οι εκπρόσωποι των μηχανικών, οι οποίοι είναι και οι βασικοί μέτοχοι της Τράπεζας Αττικής, να ζητήσουν να δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα; Δεν τους ενδιαφέρει να ξέρουν τι έγιναν και τι γίνονται τα λεφτά τους;

Εκπροσωπούν χιλιάδες ασφαλισμένους. Το ερώτημα είναι αν η προηγούμενη διοίκηση σεβάστηκε τα χρήματα αυτών των ανθρώπων. Από το γεγονός ότι οι συνδικαλιστές των μηχανικών συμφωνούν με την κυβέρνηση στον διορισμό και της νέας διοίκησης μπορούμε να συμπεράνουμε ότι δεν έχουν το παραμικρό πρόβλημα. Ή ότι γνωρίζουν τα αποτελέσματα του πορίσματος και ότι είναι όλα τακτοποιημένα. Διότι ο κ. Ρουμελιώτης είναι η συνέχεια της προηγούμενης διοίκησης. Έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του ρίχνοντας αρκετό νερό στον μύλο της προπαγάνδας του ΣΥΡΙΖΑ, όταν κατήγγειλε ότι το ΔΝΤ έκανε σεμινάρια σε δημοσιογράφους, χωρίς να προσκομίσει ούτε ένα στοιχείο γι' αυτό.

Πιστεύουμε ότι ο ελληνικός λαός έχει δικαίωμα να ξέρει τι βρήκε –αν βρήκε κάτι– το πόρισμα. Αυτό είναι ένα αίτημα που πρέπει να φτάνει καθημερινά στα αφτιά του κ. Στουρνάρα.

Όσο για εκείνους που πιστεύουν ότι είναι δυνατόν να βρει τον δρόμο της η χώρα μόνο και μόνο με μία αλλαγή σκυτάλης στην κυβέρνηση, ας μελετήσουν καλύτερα τα γεγονότα στην Τράπεζα Αττικής. Αξίζει τον κόπο από κάθε πλευρά…

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@liberal.gr

ΥΓ: Η Τράπεζα Αττικής θα πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητη. Είναι η πάγια θέση του γράφοντος. Χρειαζόμαστε περισσότερες και όχι λιγότερες τράπεζες. Αλλά την ίδια ώρα θα πρέπει να περιφρουρηθεί η σωστή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Για το καλό των μετόχων, των καταναλωτών και της ίδιας της κοινωνίας.

http://www.liberal.gr/arthro/76258/apopsi/th-mauridis/to-agnosto-porisma-tis-trapezas-attikis-kai-ii-sunainesi.html