14 Σεπτεμβρίου 2016

Βενιζέλος: Ο Τσίπρας δεν αντέχει στην κριτική -Ο Πολάκης είναι κινητή πρόκληση για την Δημοκρατία

Με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα μίλησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος για την εικόνα που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός στην ΔΕΘ αλλά και για την αντιπαράθεση με δημοσιογράφο για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Alpha, επεσήμανε ότι το θέμα των τηλεοπτικών αδειών δεν αφορά τα Μέσα Ενημέρωσης μόνο αλλά είναι ζήτημα θεσμών, δημοκρατίας και κράτους δικαίου.

Για την φράση Τσίπρα για το ΣτΕ

Επέκρινε τον Αλέξη Τσίπρα με την περίφημη φράση του στην ΔΕΘ όπου εμφανίστηκε να προκαταλαμβάνει την απόφαση του ΣτΕ. «Δεν αναγνώρισε το δικαίωμα στο Συμβούλιο της Επικρατείας να αποφασίσει, θεωρώντας ότι τυχόν κρίση περί αντισυνταγματικότητος του νόμου και ακύρωση των πράξεων που αφορούν τη δημοπρασία θα συνιστούσε προσβολή του δημοσίου συμφέροντος γιατί θα έχει εισπράξει το Δημόσιο Ταμείο 80 εκατομμύρια Ευρώ από την πρώτη δόση. Αμφιβάλλω αν θα καταβληθεί ποτέ η δεύτερη και η τρίτη, σε ένα τοπίο που δεν πρόκειται να καθαρίσει λόγω των τεραστίων νομικών προβλημάτων που υπάρχουν όχι μόνο στα Ελληνικά Δικαστήρια, και στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» είπε ο Ευ. Βενιζέλος.

Για την Δικαιοσύνη

Ο Ευ. Βενιζέλος κατήγγειλε εκ νέου «αφανείς κύκλους» οι οποίοι «προσφέρουν στην κυβέρνηση αυτήν την δήθεν προνομιακή σχέση με τη δικαιοσύνη, που πιστεύω ότι δεν υπάρχει, γιατί εάν υπήρχε αυτό θα προσέβαλλε την συντριπτική πλειοψηφία των μελών του δικαστικού σώματος σε όλους τους κλάδους της δικαιοσύνης». Εμφανίστηκε ωστόσο βέβαιος ότι «οι Έλληνες δικαστές και στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στη διοικητική δικαιοσύνη και στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια θα αντιδράσουν απέναντι στα φαινόμενα αυτά, προασπιζόμενοι την αξιοπρέπειά τους, την αξιοπιστία τους, την αντικειμενικότητά τους, την κατά συνείδηση δικανική τους κρίση και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία γιατί επίκεινται σημαντικές αποφάσεις όπως αυτή για τους τηλεοπτικούς σταθμούς».

Για τις τηλεοπτικές άδειες

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αντέτεινε στους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ως προς τις τηλεοπτικές άδειες το εξής επιχείρημα: «Εάν είχαν προκηρυχθεί οκτώ άδειες που τις χωράει το φάσμα των συχνοτήτων, με ένα εύλογο τίμημα 25-30 εκατομμυρίων Ευρώ, που διασφαλίζει διαφάνεια, γιατί πρόκειται για ποσά που δικαιολογούνται επιχειρηματικά μέσα από την λογική της αγοράς, θα είχε συγκεντρώσει ανέτως και εξ αρχής το Δημόσιο Ταμείο πολύ παραπάνω από τα 246 εκατομμύρια Ευρώ για τα οποία καμαρώνει ο κ. Τσίπρας και τα οποία βεβαίως δεν είναι καινούργιο έσοδο, απρόβλεπτο, έχει προβλεφθεί στο μνημόνιο και στο βασικό δημοσιονομικό σενάριο».

Και πρόσθεσε δηκτικά: «Σκεφθείτε τι απλά θα ήταν τα πράγματα εάν δεν είχε δημιουργηθεί αυτή η τεχνητή αίσθηση της σπανιότητας συχνοτήτων, αν δεν είχε γίνει ο εγκλεισμός και το Big Brother στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας, εάν δεν είχαμε παράλογο διαγωνισμό με διαφοροποιήσεις στις προσφορές, στις τιμές, εάν δεν είχαμε δηλώσεις οι οποίες θέτουν σε αμφισβήτηση την ίδια την διεξαγωγή του διαγωνισμού και την καλοπιστία των συμμετεχόντων, τώρα θα είχαμε ένα τοπίο το οποίο δεν θα είχε κανένα απολύτως πρόβλημα. Διότι αν οι παλιοί ενδιαφερόντουσαν να μείνουν, θα μπορούσαν να διεκδικήσουν μία άδεια με τους νέους όρους και αν υπήρχαν και νέοι επιχειρηματίες θα μπορούσαν να έχουν μπει».

Για την αντιπαράθεση με την δημοσιογράφο του Alpha

Σχολιάζοντας την αντιπαράθεση του Αλ. Τσίπρα με δημοσιογράφο του Alpha, ο Ευ. Βενιζέλος τόνισε: «Αυτό ξεπερνά τα όρια της δημόσιας αισθητικής, το να στοχοποιεί ο Πρωθυπουργός μία δημοσιογράφο, όπως είναι η κυρία Τσικρίκα, που του λέει, χάνω τη δουλειά μου όχι λόγω κρίσης αλλά λόγω ενός παράλογου και αδιαφανούς διαγωνισμού που οδηγεί σε αποτελέσματα τα οποία είναι αντιφατικά και μη εφαρμόσιμα και αυτό τον κάνει να την αντιμετωπίσει ως εχθρό, ως αντίπαλο». Ταυτίζει τον εργαζόμενο με τον εργοδότη, ταυτίζει τον υποψήφιο άνεργο με αυτόν που κατηγορεί ως διαπλεκόμενο, δηλαδή δεν έχει καμία αίσθηση του μέτρου αλλά και καμία αντοχή να δεχθεί την κριτική. Θα μπορούσε να απαντήσει πολύ απλά, πολύ ανθρώπινα, να μην ανοίξει τη συζήτηση επί της ουσίας με έναν εκπρόσωπο των εργαζομένων ή με κάποιον άνθρωπο που στο κάτω-κάτω καταθέτει την αγωνία του».

Ο Πολάκης είναι κινητή πρόκληση για την Δημοκρατία

Σχολιάζοντας την στάση του αναπληρωτή υπ. Υγείας, ο Ευ. Βενιζέλος τόνισε: «Ο κ. Πολάκης είναι αυτή τη στιγμή μία κινητή πρόκληση για τους δημοκρατικούς και κοινοβουλευτικούς θεσμούς, αλλά αυτό είναι πράγματι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να απασχολήσει τον κ. Τσίπρα. Τον ελληνικό λαό πρέπει να τον απασχολήσει το γενικότερο ζήτημα, πού πηγαίνουμε».

Ο Τσίπρας προσέβαλε τη νοημοσύνη μας στην ΔΕΘ

Ο Ευ. Βενιζέλος τόνισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας «ήταν προσβλητικός για τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού και σε πάρα πολλά θέματα έκανε δηλώσεις άκρως επικίνδυνες για την πορεία της οικονομίας και άρα και την πορεία της χώρας». Και έφερε ως παράδειγμα το «να λησμονεί τελείως, με τεχνητή αμνησία τί είχε πει το 2014, λίγο πριν τις εκλογές ως «Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης», αλλά να λέει ταυτόχρονα ότι τις προεκλογικές του εξαγγελίες του 2015 τις εφάρμοσε στο ακέραιο, δηλαδή και αυτές που αφορούσαν τις συντάξεις και αυτές που αφορούσαν την φορολογική πολιτική και τον ΕΝΦΙΑ και αυτές που αφορούσαν την αγορά και τους μικρομεσαίους».

Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι «δεν έχει κανένα σχέδιο για το μέλλον καθώς η απάντησή του είναι, «μη στεναχωριέστε, θα έρθει η αυτόματη ανάπτυξη, θα πάρουμε το rebound, έχει πιεστεί το ελατήριο και θα εκτιναχθεί, ανεβάζοντας την χώρα και ανεβάζοντας το ΑΕΠ». Οπως παρατήρησε ο Ευ. Βενιζέλος «πράγματι, εάν διασώζαμε αυτό που είχαμε πετύχει μέχρι το Δεκέμβριο του 2014, θα είχαμε βγει τώρα από το ταπεινωτικό μνημόνιο και θα είχαμε πάει στην προληπτική πιστωτική γραμμή, θα είχαμε σιγά-σιγά βγει στις αγορές, θα είχαμε γίνει μία χώρα κανονική, μέσα σε μία Ευρώπη που αλλάζει και αλλάζει επικίνδυνα λόγω τον εξελίξεων που έχουμε σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην ευρύτερη περιοχή. Δυστυχώς, κυρίως το πρώτο εξάμηνο –Ιανουάριος 2015 με Ιούλιο 2015– αλλά και μετέπειτα, αυτό συνεχίζεται, το ελατήριο δεν είναι απλώς πιεσμένο, ξεχαρβαλώθηκε, καταστράφηκε. Άρα, δυστυχώς, δεν υπάρχει προοπτική αυτόματης ανάπτυξης, η οποία να γίνει και βιώσιμη και δίκαιη, θέλει άλλο πολιτικό κλίμα».

Σύμφωνα με τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης «το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα της χώρας είναι το πολιτικό πρόβλημα, είναι η απουσία μίας κυβέρνησης που να μπορεί να πείσει και εσωτερικά τις δημιουργικές δυνάμεις, αλλά και διεθνώς».

Φενάκη η αυτοδυναμία

Ο Ευ. Βενιζέλος, αφού παρατήρησε ότι είναι «φενάκη» να πιστεύει κανείς ότι θα δοθεί λύση μέσα από μία αυτοδύναμη κυβέρνηση, όπως πιστεύει ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε πως «ούτε ο κ. Τσίπρας είναι αυτοδύναμος, στηρίζεται στις ψήφους του κ. Καμένου και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων». Σημείωσε μάλιστα σαρκαστικά: «Είναι ένα νέο μόρφωμα εθνικολαϊκιστικό και ψάχνει ως εναλλακτική λύση τον κ. Λεβέντη και έτσι θέλει να καθοδηγήσει τη χώρα στο μέλλον, στην επέτειο των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση, στην Ελλάδα η οποία θα κερδίσει τη θέση της μέσα στον κόσμο, δηλαδή μιλούμε τώρα για μία αφήγηση η οποία είναι καρικατούρα, είναι κωμική εξ ορισμού».

Για την Κεντροαριστερά: Οχι μάχη για καρέκλες

Αναφερόμενος στην Κεντροαριστερά είπε ότι είναι ο εκφραστής μιας εθνικής στρατηγικής, ενός σχεδίου για τη χώρα. Τόνισε ότι «αυτό το σχέδιο εμείς οφείλουμε να παρουσιάσουμε» και πρόσθεσε ότι «εμείς ως εκφραστές αυτής της ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής θα συμφωνήσουμε σε ένα επόμενο κυβερνητικό σχήμα με αυτούς που θα συμφωνήσουν μαζί μας».

Απέφυγε να σχολιάσει ποιος ευθύνεται για το «φιάσκο» της συμπόρευσης Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού λέγοντας πως «δεν είμαι καθόλου αρμόδιος, έχω μείνει μακριά από τις επαφές». Ωστόσο τόνισε πως «η συζήτηση για το ποιο πρόσωπο θα ηγηθεί και ποιο πρόσωπο θα παίξει έναν δεύτερο ή τρίτο ρόλο και η συζήτηση για τα οργανωτικά σχήματα, για συνδιασκέψεις, συνέδρια κ.λπ., είναι δευτερεύουσας σημασίας».

Υπογράμμισε μάλιστα ότι η καρέκλα δεν θα έπρεπε να είναι επίδικο αντικείμενο μιας τέτοιας συζήτησης. «Θα λυπηθώ πάρα πολύ εάν διαπιστώσω ότι η συζήτηση γίνεται για ένα πουκάμισο αδειανό. Βλέπετε, εγώ εγκατέλειψα μία καρέκλα που την έβλεπα ως όργανο για να βοηθηθεί η χώρα στη διαχείριση μιας ιστορικής περιόδου».