21 Σεπτεμβρίου 2016

Τρία σενάρια για τις τηλεοπτικές άδειες – Ποιο είναι «εφιαλτικό» για την κυβέρνηση

Τρία  είναι τα σενάρια για την εξέλιξη του διαγωνισμού με βάση τα αποτελέσματα ελέγχου του Πόθεν Έσχες των υπερθεματιστών.

Σενάριο 1ο: παραμένουν οι ίδιοι οι υπερθεματιστές

Σε αυτήν την εκδοχή του σίριαλ των αδειών κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει την συνέχεια αφού στην εξέλιξη της υπόθεσης θα υπάρξουν δημόσιες συνεδριάσεις επιτροπών της Βουλής όπου οι επιχειρηματίες που διαθέτουν άδειες μετά τον διαγωνισμό και οι αρμόδιοι υπουργοί θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις στα μέλη του κοινοβουλίου

Σενάριο 2ο: Κηρύσσεται  έκπτωτος υπερθεματιστής λόγω Πόθεν Έσχες

Σε αυτή ν την περίπτωση τίθεται υπό αμφισβήτηση το σύνολο του διαγωνισμού καθώς η έκπτωση ενός υπερθεματιστή θα μπορούσε να δώσει την ευκαιρία στους υπόλοιπους να αμφισβητήσουν την διαδικασία ισχυριζόμενοι ότι θα ήταν διαφορετικό το τίμημα εάν δεν συμμετείχε ο έκπτωτος υπερθεματιστής . Ο πρώτος επιλαχών είναι ο Ιβάν Σαββίδης ο οποίος έχει μηνυθεί από το STAR και τον κ. Κοντομηνά. Αλλά και οι υπόλοιποι υπερθεματιστές θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν το ύψος του τελικού τιμήματος λόγω της παρουσίας επιχειρηματιών που εξέπεσαν μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας.

Σενάριο τρίτο: το ΣτΕ χαρακτηρίζει αντισυνταγματικό τον διαγωνισμό

Αυτή η πιθανότητα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως η απόλυτη ήττα της κυβέρνησης καθώς σε κάθε ανακοίνωση κάνει λόγο για εφαρμογή της νομιμότητας και των νόμων του κράτους. Μία αντίστοιχη απόφαση με την αιτιολογία ότι αρμόδιο όργανο είναι το ΕΣΡ θα μπορούσε να προκαλέσει πολιτικό σεισμό με ανυπολόγιστες συνέπειες για την κυβέρνηση. Το κόμματα της αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι σε μία τέτοια περίπτωση θα ήταν αναπόφευκτες οι πολιτικές εξελίξεις καθώς η κυβέρνηση θα ήταν πολιτικά υπόλογη για την  διενέργεια του διαγωνισμού από την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης.

Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών με την εξέλιξη που είχε όσον αφορά τα πόθεν έσχες των υπερθεματιστών και την σύνδεση κάποιων εξ αυτών με την τράπεζα Αττικής, φαίνεται να έχει εγκλωβίσει την κυβέρνηση που αναζητεί εναγωνίως διέξοδο διαφυγής.