25 Σεπτεμβρίου 2016

«Μετωπική» αποφάσισε ο Μητσοτάκης την Τετάρτη

Με την παρέμβαση Μητσοτάκη στη ΔΕΘ να αποτελεί ουσιαστικά τον πρώτο σταθμό της φθινοπωρινής αντεπίθεσης που θα «ξεδιπλώσει» η ΝΔ απέναντι στην κυβέρνηση, η μάχη πλέον μεταφέρεται στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, με αφορμή την ψήφιση για το πολυνομοσχέδιο την Τρίτη και την προ ημερησίας συζήτηση για την Παιδεία την Τετάρτη, που –όπως είναι φυσικό– το ενδιαφέρον θα μονοπωλήσουν οι τηλεοπτικές άδειες και η Τράπεζα Αττικής

Στόχος της ηγετικής ομάδας, μετά και το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί με τον διαγωνισμό και τις άδειες, είναι να αποδομήσει το «ηθικό πλεονέκτημα» της πρώτης κυβέρνησης της Αριστεράς, το οποίο αναδεικνύουν σε κάθε ευκαιρία ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας και οι υπουργοί του. Στην Πειραιώς θεωρούν ότι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες όπως εξελίσσεται όχι μόνο μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ για την κυβέρνηση αλλά να αποτελέσει και αφορμή πολιτικών εξελίξεων, ανάλογα με το πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση με τους 4 «υπερθεματιστές» και τα «πόθεν έσχες», ειδικά του επιχειρηματία Καλογρίτσα. Βέβαια, το Μαξίμου επαναλαμβάνει ότι όποιος δεν έχει να πληρώσει θα χάσει την άδεια το επόμενο δευτερόλεπτο, αλλά στη ΝΔ υποστηρίζουν πως ενώ η κυβέρνηση έχει ήδη ανακηρύξει τους «υπερθεματιστές», εκ των υστέρων ήρθαν στην επιφάνεια τα όποια προβλήματα μπορεί να υπάρχουν με τις διαδρομές των χρημάτων των επιχειρηματιών.

Οι εντολές του Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει εντολή για μετωπική επίθεση προς την κυβέρνηση, με αιχμή του δόρατος τις τηλεοπτικές άδειες και την υπόθεση με την Τράπεζα Αττικής –που είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο συνδέεται με τον διαγωνισμό– καθώς και το προσφυγικό. Για τον πρόεδρο της ΝΔ, τα τρία αυτά ζητήματα, μαζί με την ανοιχτή διαπραγμάτευση με τους «θεσμούς» –παρόλο που η κυβέρνηση κάνει λόγο για κλείσιμο των οποίων εκκρεμοτήτων–, όχι μόνο δείχνουν την αδυναμία διαχείρισης από την πλευρά των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αλλά αναδεικνύουν ότι το «ηθικό πλεονέκτημα» αυτής της κυβέρνησης ταλανίζεται. Άλλωστε, όλο αυτό το διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και ο Πάνος Καμμένος κατηγορούσαν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ως επιτομή της διαπλοκής και για ό,τι συνέβαινε τα τελευταία χρόνια. Τώρα, στο Μοσχάτο θεωρούν πως αυτή η γραμμή άμυνας της κυβέρνησης όχι μόνο καταρρέει, αλλά εμφανίζεται ο ίδιος ο Τσίπρας να έχει εγκλωβιστεί με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Σε κάθε περίπτωση, η «γαλάζια» ηγετική ομάδα στοχεύει τον ίδιο τον πρωθυπουργό, σε μια προσπάθεια να πλήξει περαιτέρω το πολιτικό του κεφάλαιο, αφού και τα δημοσκοπικά ευρήματα δείχνουν πως ο ίδιος, για την ώρα τουλάχιστον, αντέχει. Εξάλλου, όπως πρώτο έχει επισημάνει το «Π», όποτε και αν γίνουν εκλογές, το δίλημμα θα είναι «Τσίπρας ή Μητσοτάκης» μέσα σε ένα ιδιαίτερα πολωμένο κλίμα. Και αυτό στην Πειραιώς το γνωρίζουν πολύ καλά και γι’ αυτό το επόμενο διάστημα θα κλιμακώσουν την επίθεσή τους, βάζοντας ακόμα περισσότερο στο στόχαστρο τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Ανασχηματισμός και μηνύματα

Την ίδια ώρα, όμως, ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται και για αλλαγές μέσα στο κόμμα του, αφού γνωρίζει από πρώτο χέρι τις αρρυθμίες και τις αδυναμίες στελεχών του να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους είτε ως συντονιστές είτε ως τομεάρχες ή ακόμα και σε πόστα που έχουν στον κομματικό μηχανισμό. Μάλιστα, το πρώτο στίγμα των διορθωτικών αλλαγών ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να το δώσει με τον ορισμό νέων κοινοβουλευτικών εκπροσώπων με αφορμή και τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο, που τυπικά ξεκινάει στις αρχές Οκτωβρίου, αφού οι Νίκος Δένδιας, Γιάννης Βρούτσης και Νίκη Κεραμέως είναι υπό επαναξιολόγηση.

Πέρα από αυτό όμως, ο πρόεδρος της ΝΔ, μέσω της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ, έδειξε και τις προθέσεις του για το νέο κυβερνητικό σχήμα που θα προκύψει την επόμενη μέρα με κυβέρνηση ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνησή του θα αποτελείται από «άριστους και όχι αρεστούς» ενώ ανέφερε ότι θα χρησιμοποιήσει και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη, κάνοντας έτσι άνοιγμα και σε άλλους χώρους. Για πολλούς πολιτικούς παρατηρητές όμως, ο ίδιος έκανε αναφορά και στους προκατόχους του, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, παρόλο που έχει ξεκαθαρίσει πως έχει καλές σχέσεις με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, οι οποίοι μάλιστα έδωσαν το «παρών» και στην ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς. Ο πρόεδρος της ΝΔ στο θέμα της ΕΛΣΤΑΤ αναφέρθηκε έστω και έμμεσα στο «καραμανλικό» μπλοκ. Μπορεί στην απάντηση που έδωσε να κράτησε χαμηλούς τόνους, αλλά παράλληλα ήταν ξεκάθαρος, αφού για τους μυημένους με τη φράση του «δεν θέλω μια Ελλάδα η οποία θα είναι ένα απέραντο δικαστήριο για το χθες.

Θέλω μια Ελλάδα η οποία θα είναι ένα φιλόδοξο εργοτάξιο για το αύριο…», ουσιαστικά ήταν σαν να αποδοκίμαζε τη δικαστική μάχη που έχει ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν όμως ακόμα πιο ξεκάθαρος για τον Αντώνη Σαμαρά: «Δεν θέλω να γίνω άλλος ένας πρωθυπουργός σε μία αλυσίδα μνημονιακών πρωθυπουργών, που δεν θα μπορέσει να δώσει μία οριστική λύση στο πρόβλημα της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά, βάζοντας ουσιαστικά στο ίδιο κάδρο τον πρώην πρωθυπουργό με τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Λουκά Παπαδήμο αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος της ΝΔ, έστω και έμμεσα, έδειξε ποιος έχει το «πάνω χέρι» μέσα στο κόμμα, σε μια περίοδο που δεν θέλει εσωκομματικές έριδες, αφού ετοιμάζεται για ένα ιδιαίτερα θερμό πολιτικά φθινόπωρο. Ο ίδιος θέλει το τοπίο καθαρό, αφού, πέρα από τη δημοσκοπική πρωτιά που καταγράφει σε όλες τις τελευταίες μετρήσεις, η ΝΔ στοχεύει σε μια κοινωνική πλειοψηφία όπου θα έχει βάση τη «Συμφωνία Αλήθειας» που πρότεινε στη ΔΕΘ για να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Του Γιώργου Σιαδήμα

Το άρθρο δημοσιεύθηκε με την έντυπη έκδοση της εφημερίδας Παρασκήνιο το Σάββατο 24/9