29 Σεπτεμβρίου 2016

Ποιοι είναι οι κοπανατζήδες υπουργοί

Οργή στο προεδρείο για την πρωτοφανή απαξίωση του κοινοβουλευτικού ελέγχου

«Amber Alert» για τους «εξαφανισμένους» υπουργούς σήμανε η Βουλή, καθώς οι «κοπάνες» τους από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο προκαλούν την οργή του προεδρείου του Κοινοβουλίου, το οποίο ήδη επεξεργάζεται ποινολόγιο για τους υπουργούς που απαξιώνουν τη διαδικασία.
Η κατάσταση δείχνει να έχει ξεφύγει από κάθε όριο, καθώς το συνολικό ποσοστό των ερωτήσεων που δεν απαντήθηκαν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 προσεγγίζει το 65%. Κυριότερη δικαιολογία το περίφημο «κώλυμα υπουργού», με τους βουλευτές ωστόσο τις τελευταίες ημέρες να εξοργίζονται ακούγοντας μια νέα δικαιολογία. Αυτή δεν είναι άλλη από τον «φόρτο εργασίας του υπουργού», η οποία όποτε ακούγεται προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών, που υποστηρίζουν ότι η παρουσία των υπουργών στον κοινοβουλευτικό έλεγχο είναι υποχρεωτική και δεν επαφίεται στην καλή τους θέληση. Ο κανόνας των «κοπανατζήδων» υπουργών επιβεβαιώθηκε και προχθές το πρωί, όταν από τις προγραμματισμένες 19 επίκαιρες ερωτήσεις συζητήθηκαν μόλις οι 7, δηλαδή ποσοστό 64% δεν απαντήθηκαν. Το προεδρείο της Βουλής ήλπιζε ότι μετά τις προειδοποιήσεις του καλοκαιριού η κατάσταση θα άλλαζε με την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής, ωστόσο αυτό δεν έγινε. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Βουλής, που αποκαλύπτουν σήμερα τα «Π», από τις 29 Αυγούστου μέχρι και τις 22 Σεπτεμβρίου προγραμματίστηκαν να συζητηθούν 125 επίκαιρες ερωτήσεις, όμως οι υπουργοί εμφανίστηκαν για να απαντήσουν μόλις στις 54, ενώ 71 δεν συζητήθηκαν, ποσοστό δηλαδή κοντά στο 57%.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Βουλής, στο διάστημα 29 Αυγούστου - 22 Σεπτεμβρίου το υπουργείο που η πολιτική ηγεσία του επικαλέστηκε διάφορες δικαιολογίες για να μην απαντήσει σε ερωτήσεις ήταν το Εσωτερικών με 16 ακυρωμένες ερωτήσεις κυρίως προς τους κ. Κουρουμπλή και Τόσκα. Είναι χαρακτηριστικό πως η συζήτηση της ίδιας ερώτησης για την απορρόφηση όλων των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς της χώρας αναβλήθηκε τέσσερις φορές μέσα σε διάστημα 25 ημερών.

ΜΑΤΑΙΩΣΕΙΣ

 Η εν εξελίξει διαπραγμάτευση με τους θεσμούς -όχι ότι στο παρελθόν τα πράγματα ήταν καλύτερα- ανάγκασε πολλές φορές την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και κυρίως τον υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή του, Γιώργο Χουλιαράκη, να απουσιάζουν από τη Βουλή, με έντεκα ερωτήσεις προς το υπουργείο να έχουν αναβληθεί, κυρίως αυτή του αντιπροέδρου της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, για τον Κορεάτη σύμβουλο Κιμ Γκλεν. Εξαίρεση αποτελεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, ο οποίος, αν και εξωκοινοβουλευτικός υπουργός, είναι σχεδόν καθημερινά στη Βουλή και η ματαίωση συζήτησης ερώτησης προς αυτόν είναι σπάνιο φαινόμενο. Εξαφανισμένο από τη Βουλή είναι και το υπουργείο Υγείας, καθώς Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης σε διάστημα 25 ημερών απέφυγαν να απαντήσουν σε εννιά ερωτήσεις προς το υπουργείο επικαλούμενοι συνήθως τη δικαιολογία του φόρτου εργασίας. «Μαύρα μάτια» έχουν κάνει οι βουλευτές για να δουν τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, αλλά και εν γένει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού (κ.κ. Τζάκρη, Χαρίτσης, Κουντουρά), η οποία από την επανέναρξη εργασιών της Βουλής προσήλθε μόλις μία φορά για να απαντήσει σε δύο ερωτήσεις βουλευτών από το σύνολο των εννιά ερωτήσεων που έχουν κατατεθεί προς αυτή.

ΑΚΡΙΒΟΘΩΡΗΤΟΙ

Οκτώ φορές αναβλήθηκαν και ερωτήσεις προς το υπουργείο Εργασίας, με τον κ. Κατρούγκαλο να είναι σχεδόν μονίμως απών και τους υφισταμένους του, Θεανώ Φωτίου και Αναστάσιο Πετρόπουλο, να εμφανίζονται σπάνια. Από εκεί και πέρα, τέσσερις φορές αναβλήθηκε συζήτηση ερωτήσεων προς τα υπουργεία Εξωτερικών, Παιδείας και Πολιτισμού, τρεις φορές συζήτηση ερωτήσεων προς τα υπουργεία Υποδομών και Ναυτιλίας, ενώ δύο φορές αναβλήθηκε η συζήτηση ερωτήσεων προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Αν θα μπορούσε κανείς πάντως να βρει μια εξαίρεση στον κανόνα των «κοπανατζήδων» υπουργών, θα την έβρισκε στα υπουργεία Υποδομών, Επικρατείας και Αγροτικής Ανάπτυξης, με τους κ. Σπίρτζη, Παππά, Αποστόλου και Μπόλαρη, λόγω και του μικρού, είναι η αλήθεια, αριθμού ερωτήσεων που κατατίθενται προς τα υπουργεία αυτά, να είναι σχεδόν πάντα παρόντες κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης προς τα υπουργεία τους. Οπως φυσικά και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, η συνεχής παρουσία του οποίου στη Βουλή έχει ως αποτέλεσμα να είναι και ο πρώτος σε ομιλίες (88).

Του Γ. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΥ-Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ