17 Σεπτεμβρίου 2016

"Σκοτωμός" στο Συμβούλιο της Επικρατείας ανάμεσα στους δικηγόρους των τηλεοπτικών σταθμών - Καναλάρχες εναντίον καναλαρχών και όλοι εναντίον κυβέρνησης

- Η συνεδρίαση διήρκησε 3,5 ώρες και έγινε κεκλεισμένων των θυρών
- Μέσα στη συνεδρίαση έγινε “σκοτωμός” ανάμεσα στους δικηγόρους των τηλεοπτικών σταθμών
- Οι δικηγόροι του ΣΚΑΙ ζήτησαν από το ΣτΕ να μην καταβληθεί η πρώτη δόση πριν την έκδοση των αποφάσεων
- Εντός της συνεδρίασης στο ΣτΕ βρέθηκε και ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, κ. Κρέτσος
Ολοκληρώθηκε μετά απο 3,5 ώρες η κεκλεισμένων των θυρών διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη χορήγηση των 4 τηλεοπτικών αδειών.

Σύμφωνα με πληροφοριες κατά την συνεδρίαση επικράτησε έντονη ένταση και σφοδρή διάλογοι μεταξύ των δικηγόρων των τηλεοπτικών σταθμών, ενώ επίθεση δέχθηκε η εταιρεία του Ιωάννη Καλογρίτσα που έχει λάβει σχετική άδεια

Ακόμη, οι δικηγόροι του ΣΚΑΙ ζήτησαν από το ΣτΕ να μην καταβάλλουν την πρώτη δόση (13 με 14 εκατ. ευρώ περίπου) μέχρι να εκδοθούν οι αποφάσεις επί των αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων που συζητήθηκαν σήμερα.

Κατά τη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, εκτός των δικαστών και των δικηγόρων του Δημοσίου και των τηλεοπτικών σταθμών, παραβρέθηκε και ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του υπουργείου Επικρατείας Ελευθέριος Κρέτσος.

Σήμερα ενώπιον του ΣτΕ συζητήθηκαν:
οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των τηλεοπτικών σταθμών Antenna, Mega Channel, Αlpha, ΣΚΑΙ και Star όπως και των τηλεοπτικών εταιρειών: 1) ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Επιχείρηση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη και 2) Ιωάννης - Βλαδίμηρος Καλογρίτσας Τηλεόραση Πανελλαδικής Κάλυψης Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία. Αρχικά είχε καταθέσει παρέμβαση και ο τηλεοπτικός σταθμός EpsilonTV, αλλά στην συνέχεια παραιτήθηκε.

Συγκεκριμένα, οι τηλεοπτικοί σταθμοί και οι νέοι καναλάρχες στρέφονται κατά των αποφάσεων του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης (10 Αυγούστου 2016) με τις οποίες επικυρώθηκαν οι υποψηφιότητες των τηλεοπτικών σταθμών στον επίμαχο διαγωνισμό αδειοδότησης.

Παράλληλα, κατατέθηκαν και 28 παρεμβάσεις με τις οποίες οι τηλεοπτικοί σταθμοί που ήδη λειτουργούν αλλά και οι τηλεοπτικές εταιρείες που έλαβαν ήδη άδεια, στρέφονται η μια κατά της άλλης.

Συγκεκριμένα, παρεμβάσεις έχουν καταθέσει:
1) Η εταιρεία του Βαγγέλη Μαρινάκη (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ) η οποία κατέθεσε 3 παρεμβάσεις σε βάρος άλλων τηλεοπτικών σταθμών και νέων εταιρειών στον τηλεοπτικό χώρο.

2) Η εταιρεία Dimera Investment Limited συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη, η οποία κατέθεσε 5 παρεμβάσεις.

3) Η τηλεοπτική εταιρεία του Ιωάννη Καλογρίτσα κατέθεσε 5 παρεμβάσεις.

4) Η τηλεοπτική εταιρεία Αlpha κατέθεσε 4 παρεμβάσεις.

5) Ο τηλεοπτικός σταθμός Antenna κατέθεσε 3 παρεμβάσεις.

6) Ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ κατέθεσε 5 παρεμβάσεις.

7) Η Κυπριακή εταιρεία «Ανεξάρτητος Πάροχος Τηλεοπτικού» συμφερόντων του Γιάννη Βαρδινογιάννη κατέθεσε 3 παρεμβάσεις.

Μαντζουράνης: Παρερμηνεύτηκε η δήλωση του πρωθυπουργού
Για παρερμηνεία της δήλωσης του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ σχετικά με την επικείμενη απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές έκανε λόγο ο νομικός εκοπροσωπος του Δημοσίου, Γιάννης Μαντζουράνης μετά την ολοκλήρωση της σημερινή συζήτηση.

Προηγήθηκε το αίτημα της αντίδικης πλευράς να πουν οι νομικοί εκπρόσωποι του δημόσιου "mea culpa" εκ μέρους του Πρωθυπουργού αλλά ο κ. Μαντζουράνης αντέτεινε πως "δεν υπήρξε ούτε mea ούτε culpa".
Με την έναρξη της διαδικασίας, ο προεδρος Νικόλαος Σακελλαρίου ζητησε "συγκρατηση απο την πλευρά των τηλεοπτικών σταθμών, ώστε να αφεθεί το δικαστήριο να λαβει απερίσπαστο τις αποφάσεις του".

Η σημερινή κεκλεισμένων θυρών διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας ήταν γεμάτη ένταση και υπήρξε σφοδρή αντιπράθεςη μεταξύ των δικηγόρων των τηλεοπτικών σταθμών."Ηταν ολοι εναντιον όλων", είπε ο καθηγητής Πανος Λαζαράτος μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, ο οποίος επισήμανε ακομα πως "ακομα και οι υπερθεματιστές διατύπωσαν με την ιδια σφοδρότητα τις νομικές ενστάσεις τους κατα του διαγωνισμού".

Μόνη εξαίρεση όπως υπογράμμισε ο κ.Μαντζουράνης δυο τηλεοπτικοί σταθμοί οι οποίοι όπως ανέφερε "παραιτήθηκαν ο ένας από τα δικόγραφα εναντιον του άλλου και εχουν αρραβωνιαστεί και προρεύονται προς γάμο. Ευχόμαστε βιον ανθλοσπαρτον". Ο νομικός εκρπόσωπος του δημοσίου, προφανώς εννούσε το γεγονός ότι πρώτος ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΛΦΑ παραιτήθηκε απο το δικόγραφο σε βάρος του ΣΚΑΙ, και στο διάλιεμμα της διαδικασίας, έκανε το ίδιο και ο ΣΚΑΙ.

Αλεπαλληλες ερωτησεις έγιναν και κατα τη διάρκεια της συζήτησης αν οι σκοποι οι εταιρικοί του κ.Καλογρίτσα, ειναι αποκλειστικώς και μόνο ραδιοτηλεοπτικό( οπως ζητεί η προκήρυξη) και μάλιστα ηταν επιμονες οι σχετικές ερωτησεις του εισηγητή κ.Μάζου. Χαρακτηριστικά ερωτήθη για το αν εχει σχέση η παραγωγή "σιντι" , που αναφέρεται στους σκοπούς της εταιρίας με τα ραδιοτηλεοπτικά, ενω αντιστοιχη ερωτήση εγινε και για τους "σκοπούς καταδυσης" που αναφέρεται στους σκοπούς της εταιρίας Σαββίδη.

Μάλιστα όλοι οι σταθμοί, ακόμα και οι υπερθεματιστές, επιτέθηκαν σε σφοδρότητα στο νομο και τόνισαν πως οι παρουσία Καλογρίτσα και Σαββίδη ουσιαστικά ανεβασε στα ύψη τα ποσά που δόθηκαν με αποτέλεσμα να ειναι ουσιαστικά -οι υπερθεματιστες- θύματα αθεμιτου ανταγωνισμού. Μάστα υπήρξε ερώτηση απο έδρας "αν με τόσα λεφτά που δόθηκαν μπορεί καποιος να κάνει τελικά αποσβεση ποτε;"