01 Σεπτεμβρίου 2016

ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΣ'ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟ! ΣΤΟΚΟΣ ΜΕ ΠΕΡΙΚΕΦΑΛΑΙΑ! Τσίπρας: Σε πέντε μήνες έρχεται η ανάπτυξη

Πέρσι μας έλεγε ότι η ανάπτυξη θα έρθει τα μέσα του 2016... τώρα βάζει μέσα και το 2017...

Έκανε λόγο για «σημείο καμπής» και συνέδεσε την πορεία της οικονομιας με την πορεία της συζήτησης για τη μείωση του χρέους

Κρίσιμο για την πορεία της οικονομίας χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας το επόμενο πεντάμηνο συνδέοντας τις εξελίξεις με τη συζήτηση για την μείωση του χρέους.

Μιλώντας με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το διήμερο 10-11 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός είπε ότι «φέτος βρισκόμαστε σε μία καμπή και οι επόμενοι μήνες είναι οι πιο κρίσιμοι, γιατί ακριβώς θα σηματοδοτήσουν τη στροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».

«Όμως, αυτό από μόνο του δεν αρκεί γιατί κι άλλες φορές είχαμε ανάπτυξη, αλλά σημασία έχει η ανάπτυξη αυτή να αξιοποιηθεί, να παραχθεί νέος πλούτος, αλλά να κατανεμηθεί με δικαιοσύνη και κυρίως στις υγιείς και παραγωγικές δυνάμεις της οικονομίας, που θα μπορούν αυτήν την παραγόμενη "πίτα" να την πολλαπλασιάσουν», πρόσθεσε.

Παράλληλα έθεσε ως μεγαλο στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας υποστηρίζοντας ότι η Βόρεια Ελλάδα «μπορεί να γίνει η ατμομηχανή της παραγωγικής ανασυγκρότησης». «Και πρέπει να στηρίξουμε αυτήν την προσπάθεια, όχι με λόγια, αλλά με έργα» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Επανερχόμενος στο επόμενο πεντάμηνο είπε ότι η «επόμενη ημέρα» είναι «πολυπόθητη, αλλά ειναι κοντά μας, δεδομένου ότι έχουμε τους ερχόμενους πέντε μήνες που θα κρίνουν την εξέλιξη της συζήτησης για την απομείωση του χρέους».

«Αυτό μπορεί να μας οδηγήσει στην ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, που βεβαίως θα σηματοδοτήσει μία νέα εποχή μετά από έξι χρόνια πολύ μεγάλων δυσκολιών και σε σχέση με τις δυνατότητες δανειοδότησης των επιχειρήσεων», σημείωσε. «Συνεπώς, γι' αυτό λέω ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής», εξήγησε, για να επισημάνει: «Άρα, πρέπει να εστιάσουμε στα πολύ μεγάλα προβλήματα, να τα θέσουμε σε προτεραιότητα προς επίλυση και να προσπαθήσουμε να βρούμε συλλογικά τις καλύτερες δυνατές λύσεις».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αναγνωρίζει τη μεγάλη σημασία των επαγγελματικών φορέων και των παραγωγικών δυνάμεων που εκπροσωπούν οι παριστάμενοι στη συνάντηση και τόνισε: «Σας θέλουμε συμμάχους σ' αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια για την ανάκαμψη και την παραγωγική ανασυγκρότηση». Τέλος, υπογράμμισε: «Θα προσπαθήσουμε αυτός ο διάλογος να μη γίνεται επετειακά και ευκαιριακά κάθε Σεπτέμβρη που είναι η ΔΕΘ, αλλά να είναι διαρκής, προκειμένου να μπορούμε να βρίσκουμε τις βέλτιστες δυνατές λύσεις πάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζετε και αντιμετωπίζουμε».

Στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου, εκπροσωπούνται το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, καθώς και η διοίκηση της ΔΕΘ HELEXPO.