06 Σεπτεμβρίου 2016

Πέθανε η αμερικανίδα «ιδεολόγος» των ΥΠΕΡσυντηρητικών Φίλις Σλάφλι

«Οι γυναίκες είναι για να κάνουν παιδιά, οι άντρες κουβαλητές»: Με τέτοια κοσμοθεωρία έγινε γνωστή η αμερικανίδα Φίλις Σλάφλι, μία από τις πιο δραστήριες φιγούρες στο αμερικανικό συντηρητικό κίνημα που είχε στρατευτεί ενάντια στην ισοτιμία των δύο φύλων, ενάντια στις εκτρώσεις, ενάντια στους «κομμουνιστές» και ενάντια στην επανάσταση αξιών της δεκαετίας του '60.

Η Σλάφι πέθανε σε ηλικία 92 ετών και ένας από τους εξυμνητές της προσφοράς της ήταν ο Τραμπ (στον οποίο είχε εκφράσει την υποστήριξή της). Μετά την ανακοίνωσή του θανάτου της, ο Τραμπ ανέφερε πως η Σλάφλι ήταν «πατριώτισσα, πρωταθλήτρια για τις γυναίκες και σύμβολο δύναμης».

Είχε ξεκινήσει την δραστηριότητά τη δεκαετία του '60 και, έχοντας σπουδάσει συνταγματικό Δίκαιο, συνέβαλε σημαντικά με τα βιβλία της στη διαμόρφωση του ακραία συντηρητικού ρεύματος στην αμερικανική κοινωνία που φτάνει μέχρι σήμερα.

Χαρακτηριστικός ήταν ο τρόπος με τον οποίο ξεκινούσε τις δημόσιες συζητήσεις-διαμάχες με φεμινίστριες: «Αρχικά, θέλω να ευχαριστήσω τον σύζυγό μου, Φρεντ, που μου επέτρεψε να είμαι εδώ σήμερα».

«Η Φίλις Σλάφλι είναι μια συντηρητική φυσιογνωμία που ηγήθηκε εκατομμυρίων δράσεων, μετασχημάτισε το συντηρητικό κίνημα και αγωνίστηκε, χωρίς φόβο, κατά του διεθνισμού εξ ονόματος των αμερικανικών οικογενειών και των εργαζομένων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.