09 Σεπτεμβρίου 2016

Φάπα Ολάντ σε Τσίπρα: Οχι στη δημιουργία ενός λόμπι του Νότου κατά των χωρών του Βορρά

Την αποσαφήνιση των προτεραιοτήτων και το συντονισμό των χωρών του Νότου ώστε να συμμετέχουν με κοινή φωνή στη συνάντηση κορυφής στην Μπρατισλάβα, θα επιδιώξει ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, κατά τη Σύνοδο των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου που γίνεται σήμερα στην Αθήνα.


Σύμφωνα με κύκλους της γαλλικής προεδρίας, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ,  απώτερος στόχος του Προέδρου είναι να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία ώστε κατά την επέτειο των 60 χρόνων της Συνθήκης της Ρώμης (17 Μαρτίου 2017) να είναι σε θέση να ορίσουν έναν οδικό χάρτη, μια ατζέντα και να δοθούν εντολές.

Η γαλλική προεδρία απορρίπτει κάθε ιδέα δημιουργίας ενός «λόμπι» του Νότου κατά του άξονα των χωρών του Βορρά, όπως συχνά έχει αναφερθεί σε σχόλια.
«Δεν είναι αυτό το πνεύμα» εξήγησε διπλωμάτης που συμμετείχε στην προετοιμασία του ταξιδιού του προέδρου. «Στόχος είναι το πνεύμα αμοιβαιότητας και αλληλεγγύης, ώστε να καταγραφούν οι προτεραιότητες για το σύνολο των χωρών» πρόσθεσε.

Οι χώρες που συμμετέχουν στη συνάντηση στην Αθήνα (Ιταλία, Πορτογαλία, Μάλτα, Κύπρος, Ισπανία, Γαλλία και Ελλάδα) ανήκουν στην ευρωζώνη και στη ζώνη Σένγκεν, έχουν αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα, ακόμα και σε θέματα αλληλεγγύης. Οι Γάλλοι πιστεύουν ότι παρ’ ότι η πρόκληση είναι μεγάλη, λόγω της περιπλοκότητας των καταστάσεων σε κάθε χώρα, εν τούτοις, οι προτεραιότητες των χωρών του νότου, «αποτελούν και προτεραιότητες για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σύνοδος στην Αθήνα -Ο Τσίπρας θέλει λόμπι του Νότου εναντίον του Βορρά

Ο Ελληνας πρωθυπουργός πήρε την πρωτοβουλία να καλέσει σήμερα στην Αθήνα τους ηγέτες της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου και της Μάλτας, με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να σχηματίσει μια στρατηγική συμμαχία των χωρών του Νότου.

Μόνο ο Μαριάνο Ραχόι λείπει απο το προσκλητήριο, αφού δεν κατόρθωσε να σχηματίσει κυβέρνηση. Την ισπανική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει απεσταλμένος από την Μαδρίτη.

Σύνοδος προβληματικών οικονομικά χωρών

Οι σημερινές συζητήσεις, που θα γίνουν στο Ζάππειο μέγαρο, θα επικεντρωθούν στα οικονομικά ζητήματα. Ολες οι χώρες που συμμετέχουν στη Σύνοδο υποφέρουν από αυξημένα ποσοστά ανεργείας, χαμηλές επενδύσεις και χαμηλή ανάπτυξη. Σύμφωνα με το περιβάλλον του Ελληνα πρωθυπουργού «πρέπει να αντιστραφεί αυτή η λογική». Ωστόσο, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Γαλλία είναι χώρες με πολύ υψηλό δημόσιο χρέος.

Σύμμαχοι για χρέος και πρόσφυγες

Την ίδια ώρα, η Αθήνα ξεκινάει έναν νέο κύκλο συζητήσεων με τους δανειστές και χρειάζεται συμμάχους, αφού η Γερμανία κρατάει σκληρή στάση και αρνείται αναδιάρθωση του χρέους.
Όπως σημειώνουν κύκλοι του Μαξίμου, μετά το βρετανικό δημοψήφισμα και την επιλογή των Βρετανών για Brexit, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις και εξελίξεις σχετικά με το πώς θα συνεχίσει· πώς θα ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις ανησυχίες των πολιτών της και θα διαμορφώσει ένα νέο όραμα που θα εμπνεύσει εκ νέου τους πολίτες της.
Στις 16 Σεπτεμβρίου συνέρχεται στην Μπρατισλάβα άτυπη σύνοδος των 27 κρατών-μελών (δηλαδή, πλην της Μ. Βρετανίας) προκειμένου να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα. Ενόψει της συνόδου αυτής αναπτύσσονται έντονη κινητικότητα και επαφές ανάμεσα στα κράτη-μέλη και τους θεσμούς της Ε.Ε. Κρυφή επιθυμία της Αθήνας είναι αυτή η συμμαχία των χωρών του Νότου να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά.

Kυβέρνηση: Δεν κάνουμε αντιπαράθεση με τον Βορρά

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως η σύνοδος αυτή δεν στοχεύει στη διαμόρφωση ενός «μετώπου του Νότου» ή της ευρωπαϊκής περιφέρειας σε αντιπαράθεση με τον Βορρά και τον «πυρήνα» της Ε.Ε. Αντιθέτως, συμπεριλαμβάνει ιδρυτικά κράτη-μέλη, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, που ταυτοχρόνως ανήκουν και στο Νότο και στον Βορρά, συμμετέχουν στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. ενισχύοντας έτσι την επιρροή της Συνόδου αυτής. Ομοίως, δεν αποτελεί ένα κλειστό πολιτικό κλαμπ σοσιαλιστικών ή αριστερών κυβερνήσεων αλλά συμπεριλαμβάνει δυνάμεις από την Αριστερά ως την Κεντροδεξιά.
Στόχος της Συνόδου, κατά τους ίδιους κύκλους, είναι να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός νέου οράματος για την Ε.Ε. προκειμένου αυτή να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις κοινές προκλήσεις, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, την μετανάστευσης και της ασφάλειας. Όπως επανειλημμένα έχει αναλύσει ο Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζουν οι συνεργάτες του, η Ευρώπη και οι χώρες της αντιμετωπίζουν τρεις παράλληλες κρίσεις  σε αυτούς τους τομείς. Οι μεσογειακές χώρες που συμμετέχουν στη σύνοδο έχουν έρθει αντιμέτωπες με μια ή περισσότερες από αυτές τις κρίσεις. Επομένως, έχουν κοινό ενδιαφέρον να συνεργαστούν προκειμένου να προωθήσουν κοινές πρωτοβουλίες και προτεραιότητες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.