14 Σεπτεμβρίου 2016

ΚΛΑΜΑ ΜΕ ΤΑ ΓΙΔΙΑ ΠΟΥ ΛΟΥΖΟΝΤΑΙ ΣΥΡΙΖΑ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΝ! Ηράκλειο: Ενστάσεις και προτάσεις του Δήμου για το προσφυγικό

Υπάρχει έντονη ανησυχία απ'τα γίδια για τις εξελίξεις και για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης αλλά το πιο αστείο είναι πως ρωτάνε "αν υπάρχει ορίζοντας αποχώρησης των λάθρο" και ζητάνε "γρήγορη διεκπεραίωση των διαδικασιών προώθησής τους προς τις τελικές χώρες προορισμού" ΧΑΧΑΧΑΧΑ! Είστε πραγματικοί μαλ@κες αφού δεν έχετε καταλάβει ακόμα πως σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚόνησο είναι ο "τελικός προορισμός" για τους λάθρο!

Σοβαρές ενστάσεις για το σχέδιο φιλοξενίας προσφύγων στην Κρήτη εκφράστηκαν στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ηρακλείου το οποίο ασχολήθηκε με το μείζον ζήτημα του προσφυγικού/μεταναστευτικού. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε μια ημέρα μετά την απόφαση της ΠΕΔ Κρήτης, υπέρ της προσωρινής φιλοξενίας των 2.000 προσφύγων και μεταναστών, σε μικρές όμως δομές, όπως σπίτια και ξενοδοχεία.

Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις πολλών δημοτικών συμβούλων, υπάρχει έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις, για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης αλλά και αμφισβήτηση των χειρισμών των δημάρχων, κυρίως μετά την τελευταία απόφαση της ΠΕΔ, η οποία πάντως έγινε αποδεκτή κατά πλειοψηφία από το Σώμα.

Κριτική υπήρχε για την προσπάθεια «ικανοποίησης» των αιτημάτων όλων των εμπλεκόμενων φορέων και παραγόντων (ξενοδόχων, εμπόρων, μεγαλοαγροτών κλπ) σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το πολιτικό κόστος για τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης, ένα γεγονός που έχει οδηγήσει στα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα: Η Κρήτη εμφανίζεται διχασμένη και απολύτως ανοργάνωτη απέναντι σε ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που έχει κληθεί να διαχειριστεί τα τελευταία χρόνια.

Δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης άσκησαν κριτική στους χειρισμούς της δημοτικής αρχής και κυρίως για το αν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο φιλοξενίας και ορίζοντας αποχώρησης των ανθρώπων που θα έρθουν τελικά στην Κρήτη, μέσα σε συνθήκες που θα περιορίσουν τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας.

Μεταξύ άλλων δημοτικές παρατάξεις και σύμβουλοι ζήτησαν να εξασφαλιστούν:
-Η προσωρινή διαμονή και γρήγορη ολοκλήρωση των διαδικασιών προώθησης των μεταναστών και προσφύγων στις τελικές χώρες προορισμού.
-Να διασφαλιστεί ότι θα τηρηθεί η δέσμευση της κυβέρνησης για φιλοξενία των 2.000 ατόμων και όχι μεγαλύτερου αριθμού, γεγονός που θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα.
- Να υπάρξουν ανοικτές δημόσιες δομές με όλες τις προϋποθέσεις για την εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης, ενώ εκφράστηκαν σοβαρές ενστάσεις για την χρήση σπιτιών και ξενοδοχείων.

Η δημοτική αρχή υπεραμύνθηκε των χειρισμών της και εμφανίστηκε έτοιμη να επωμιστεί το βάρος που της αναλογεί, ενώ σε ότι αφορά την Πολιτική Προστασία δήλωσε έτοιμη να ανταποκριθεί στις ανάγκες και στον σχεδιασμό για την φιλοξενία των προσφύγων και των μεταναστών. Παράλληλα, ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός τόνισε ότι οι Δήμοι της Κρήτης θα βοηθήσουν, όμως η ευθύνη για την διαχείριση και φιλοξενία των ατόμων αυτών είναι της κυβέρνησης.

Μετά από εισήγηση του δημάρχου, αποφασίστηκε να οριστεί μια διαπαραταξιακή επιτροπή που θα παρακολουθεί το θέμα του προσφυγικού και την εμπλοκή του δήμου Ηρακλείου.

Δείτε το βίντεο της συνεδρίασης...


Πηγή: www.ekriti.gr