15 Σεπτεμβρίου 2016

Ο πληροφορικάριος (!) που έλεγξε τα πόθεν έσχες των καναλαρχών αποκαλύπτει ότι... δεν τα έλεγξαν για να βολέψουν τον Καλογρίτα!

«Δεν ελέγξαμε που βρήκαν τα εκατομμύρια, ελέγξαμε απλά αν τα έχουν στους λογαριασμούς τους»... και ο Καλογρίτσας τα είχε εμφανίζοντας ότι θα πουλήσει σε 15 μέρες ένα οικόπεδο που του χάρισε φίλος του και η τράπεζα το είχε εκτιμήσει σε πολλά εκ.!

«Θύελλα» αντιδράσεων έχει ξεσπάσει μετρά την αποκάλυψη του Star για τον τρόπο που έγινε ο έλεγχος των πόθεν έσχες των τεσσάρων υπερθεματιστών των τηλεοπτικών αδειών. Μιλώντας αποκλειστικά στην κάμερα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του καναλιού και τον Βαγγέλη Γκούμα, ο πρόεδρος της Επιτροπής που έκανε το διαγωνισμό φέρνει στο φως νέα στοιχεία - «φωτιά»!

«Δεν θα χρησιμοποιήσω τον όρο πόθεν έσχες γιατί είναι λίγο βαρύς. Εμείς κάναμε έλεγχο ότι τα χρήματα αυτά υπάρχουν και υπάρχουν στην εταιρεία», είπε ο Χρήστος Δουληγέρης στην κάμερα του Star. Φωτίζοντας το παρασκήνιο του διαβόητου ελέγχου, ο πρόεδρος της Επιτροπής του διαγωνισμού - παρωδία επεσήμανε πως κάποια χρήματα προέρχονται από αγοραπωλησίες και κάποια υπάρχουν μέσω των φορολογικών δηλώσεων, ενώ υποστήριξε πως δεν απαιτείται από τους υπερθεματιστές να υπάρχει το χρηματικό ποσό, αλλά η περιουσιακή κατάσταση.

«Εμείς δεν κοιτάξαμε αν υπάρχουν σε κάποιο τραπεζικό λογαριασμό τα χρήματα αυτά», συνέχισε ο κ. Δουληγέρης και, στην ερώτηση αν ο έλεγχος ήταν μόνο οπτικός, ανέφερε «αν κοιτάς συμβόλαια και αποφάσεις άλλες δεν είναι οπτικός. Απλά δεν πας στον έλεγχο που είναι να ψάξεις πού βρήκε ο καθένας τα εκατομμύρια που γράφει ο καθένας στη φορολογική του δήλωση. Αυτό δεν το έχουμε ελέγξει εμείς, δεν μπορούμε να το ελέγξουμε εμείς. Δεν προβλεπόταν κάπου ότι πρέπει να ελέγξουμε την προέλευση των χρημάτων. Τους ζητήσαμε να κάνουν μία δήλωση ότι δεν προέρχονται από παράνομες ή εγκληματικές δραστηριότητες»!

Το Star αποκαλύπτει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ότι ένας από τους τέσσερις υπερθεματιστές έβαλε ενέχυρο ένα οικόπεδο για να δικαιολογήσει το τίμημα, ένα οικόπεδο εκατοντάδων στρεμμάτων που πρέπει να πουλήσει σε δεκαπέντε ημέρες!

«Πριν τον διαγωνισμό δεν χρειαζόταν να υπάρχουν όλα τα χρήματα. Όσα χρήματα χρειάζονται για να συμπληρώσουν το ποσό μπήκαν μέσα σε αυτό το πενθήμερο της εβδομάδας που πέρασε», ανέφερε ο πρόεδρος την Επιτροπής και συνέχισε: «η προέλευση των χρημάτων, η προέλευση των περιουσιακών στοιχείων, έχει γίνει από αγορές, από πωλήσεις ακινήτων, από παροχές ακινήτων  ή περιουσιακών στοιχείων προς τις εταιρίες που δημιουργήθηκαν για να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό».

Παράλληλα, ο κ. Δουληγέρης απάντησε πως δεν θυμάται αν τα χρήματα υπήρχαν σε κάποιο λογαριασμό, ενώ, σε ερώτηση αν μεγαλύτερη ευθύνη έχει η επιτροπή ή η εταιρεία ορκωτών λογιστών, είπε πως «η επιτροπή βάζει την υπογραφή της, η εταιρεία ορκωτών λογιστών δεν βάζει κάπου την υπογραφή της.

«Ευθύνες, νομικά, είναι λίγο δύσκολο να κάτσω εγώ να αξιολογήσω ποιος έχει, εντάξει; Αλλά όταν αποφασίζεις για κάτι και έχεις μια εταιρεία που είναι του κύρους μιας τέτοιας μεγάλης εταιρείας, νομίζω ότι μπορείς να εμπιστευτείς», πρόσθεσε ο ίδιος, τονίζοντας πως ο έλεγχος των υπερθεματιστών έγινε με βάση την κοινή λογική.

Δηλαδή, μιλάμε για τον ορισμό της αδιάβλητης διαδικασίας, αφού πέντε άνθρωποι, άσχετοι με το πόθεν έσχες, υπέγραψαν ένα χαρτί ενός οίκου που δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη και δέχθηκαν ως αντίτιμο ένα οικόπεδο, που ίσως πουληθεί!

Μάλιστα, ο πρόεδρος της επιτροπής δεν είναι οικονομολόγος, αλλά… πληροφορικός μηχανικός, ενώ όπως είπε ο ίδιος στην κάμερα του Star, του έκανε εντύπωση «το πόσο γρήγορα μπορεί κάποιος να βρει χρήματα με βάση τις πωλήσεις. Εμείς είμαστε καθηγητές πανεπιστημίου και  δημόσιοι υπάλληλοι, οπότε τα λεφτά αυτά ξεφεύγουν των ορίων της δικής μας  εκτίμησης».

Τέλος, ο κ. Δουληγέρης ανέφερε πως δεν υπήρξε κάποιο μέλος της επιτροπής που να διατυπώσει ενστάσεις λόγω του ότι δεν είναι σχετικό με το αντικείμενο του πόθεν έσχες και συνέχισε: «είχαμε πιο πολλές δυσκολίες στις αρχικές αιτήσεις που είχαμε για να ελέγξουμε όλη την περιουσιακή κατάσταση και με όλη τη νομοθεσία. Δηλαδή, πιο δύσκολα ήταν τα πράγματα όταν ελέγχαμε για τα οκτώ εκατομμύρια παρά τώρα, γιατί άλλα πράγματα ζήταγαν τότε και άλλα τώρα».

Άρα, έχουμε άλλη μία παγκόσμια πρώτη: πιο δύσκολο ήταν να αποδειχθεί το πόθεν έσχες των 8 εκατομμυρίων και πιο εύκολο των 246 εκατομμυρίων…!

Φίλος του χάρισε οικόπεδο που θα πουλήσει και τράπεζα το εκτιμά σε πολλά εκ

Παγκόσμια πρωτοτυπία της χώρας μας χαρακτηρίζεται η αποκάλυψη του STAR ότι υπήρξε υπερθεματιστής ο οποίος για να δικαιολογήσει το ποσό που έδωσε στη ρουλέτα του πλειστηριασμού για να αποκτήσει τηλεοπτική άδεια, χρησιμοποίησε οικόπεδα φίλου του με τον ισχυρισμό ότι του τα χάρισε.

«Αυτά είναι ζητήματα που εγώ τα θεωρώ παγκόσμιες πατέντες. Δηλαδή με συγχωρείτε. Ελέγχεται ένα φυσικό πρόσωπο, το φυσικό πρόσωπο δεν έχει τα χρήματα. Ξαφνικά προσκομίζει χαριστικές δικαιοπραξίες. Εμφανίζει δηλαδή χρήματα ή περιουσιακά στοιχεία τρίτων προσώπων. Έχει καταβληθεί φόρος δωρεάς; Σε περίπτωση που εν πάση περιπτώσει δόθηκαν αυτά τα χρήματα ποια ήταν η βασική αιτία; Ήταν μόνο χαριστική; Δεν θα έπρεπε να ελεγχθεί; Κοιτάξτε, είναι σα να ψάχνετε κάποιον ο οποίος δεν έχει τα χρήματα και ξαφνικά εμφανίζει να του χαρίζουν οικόπεδα, χρήματα για να αποκτήσει αυτός τι; Έναν σταθμό τηλεόρασης. Είναι και ύποπτη διαγωγή αλλά σας λέω και φορολογικώς επιλήψιμη» δηλώνει στο STAR, ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Σπύρος Κλαδάς.

Αλήθεια για ποιον λόγο να χαρίζει κάποιος οικόπεδα σε έναν υποψήφιο καναλάρχη; Αυτό είναι το τέλος της διαπλοκής; Και πόσο μπορεί να σταθεί αυτό όταν ο ελεγκτής δεν είναι εκλεκτός της κυβέρνησης αλλά μια ανεξάρτητη αρχή;
«Αν οποιοσδήποτε Έλλην πολίτης δεν είχε πόθεν έσχες και προσκόμισε στις φορολογικές αρχές κτήματα φίλων του και δικαιοπραξίες φίλων του που του δίνουν χωράφια για να απαντήσει στο που βρήκα τα λεφτά, καταλαβαίνετε ότι αυτός ο άνθρωπος θα ήταν ήδη μέσα» πρόσθεσε ο κ.Κλαδάς.

Η κυβέρνηση αντί να δώσει πειστικές απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα που ρίχνουν βαριά σκιά στο διαγωνισμό, δίνει 30 λεπτά στους συμμετέχοντες για να ελέγξουν αύριο όλα τα πόθεν έσχες των υπερθεματιστών.

Δηλαδή ο κάθε υποψήφιος έχει 7,5 ολόκληρα λεπτά να ελέγξει κάθε φάκελο ξεχωριστά. Προφανώς αυτή είναι η αντίληψη της κυβέρνησης για τη διαφάνεια. Άλλωστε στην ίδια την επιτροπή πήρε μόλις 48 ώρες, ενώ παρακάμφθηκε η αρμόδια ανεξάρτητη αρχή για τον έλεγχο πόθεν έσχες.

«Χωρίς την τεχνική συνδρομή αρμόδιων φορέων, δηλαδή είτε της αρχής για την καταπολέμηση, είτε των οργάνων της αρχής που συνήθως είναι φορολογικοί υπάλληλοι, δεν μπορεί να γίνει έλεγχος πόθεν έσχες. Είναι κωμικό, είναι τραγέλαφος. Δεν πιστεύω ότι κανείς θα θέλει να καταλήξει σε τραγέλαφο. Αυτά τα πράγματα που είδα, άκουσα και κυκλοφορούν σε σχέση με το πόθεν έσχες των ιδιοκτητών (και δεν το προσωποποιώ επίτηδες, το θέμα δεν είναι τα πρόσωπα, είναι οι διαδικασίες και οι θεσμοί) Δεν γίνεται το πόθεν έσχες να καταδολιεύεται. Το πόθεν έσχες είναι το κριτήριο επιλογής» τόνισε ο κ.Κλαδάς.

Ερωτήματα προκαλεί και η προσθήκη στο πρακτικό του διαγωνισμού που αποκάλυψε το STAR, η οποία αναφέρει ότι για να δικαιολογηθούν τα χρήματα που καλούνται να πληρώσουν οι υπερθεματιστές, μπορούν να συνυπολογιστούν και περιουσιακά στοιχεία που θα αποκτηθούν στο μέλλον.

Ο πρόεδρος του σώματος ορκωτών ελεγκτών έμεινε άναυδος όταν το πληροφορήθηκε.

«Πρέπει να τα έχεις εκείνη τη στιγμή, όχι μελλοντικά θα τα αποκτήσω. Πρέπει να ξέρεις εκείνη τη στιγμή πόσα έχεις και πως τα απόκτησες» τονίζει ο Χαρίλαος Αλαμάνος, Πρόεδρος Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών.

Πέρα από τις όποιες ευθύνες της κυβέρνησης που φέρεται να δρομολόγησε με απίστευτη προχειρότητα τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και ετοιμάζεται να ρίξει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους στα κανάλια που θα ρίξουν μαύρο, υπάρχουν ξεκάθαρα ευθύνες και αυτών που χειρίστηκαν τη διαδικασία, οι οποίοι, κάποια στιγμή θα κληθούν να εξηγήσουν τι ακριβώς συνέβη μετά τις 66 ώρες της δημοπρασίας.

Πηγή: Star.gr