03 Σεπτεμβρίου 2016

Χίλαρι για «e-mail gate»: Δεν θυμόμουν τους κωδικούς, είχα υποστεί διάσειση

Απίστευτες δικαιολογίες από την υποψήφια πρόεδρο των ΗΠΑ για να «καλύψει» τους χειρισμούς της σε ευαίσθητες πληροφορίες όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών

Πολλές δικαιολογίες επικαλέστηκε η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον για να πείσει τους Αμερικανούς ότι υπήρχαν σοβαροί λόγοι για τους οποίους δεν θυμόταν τις οδηγίες που λάμβανε για το χειρισμό ευαίσθητων πληροφοριών όταν ήταν επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Η γιαγιά Χίλαρι, η οποία όπου βρει κι όπου σταθεί διατυμπανίζει ότι χαίρει άκρας υγείας κι ότι είναι η ιδανική για την αμερικανική προεδρία, δήλωσε στο FBI ότι δεν θυμόταν όλες τις οδηγίες που έλαβε για το χειρισμό ευαίσθητων πληροφοριών όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών καθώς υπέστη διάσειση το 2012. Αυτό τουλάχιστον επικαλείται η έκθεση που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα από την ομοσπονδιακή αστυνομία.

Εκτός από την διάσειση, η Χίλαρι υποστήριξε επίσης πως δεν θυμόταν τις οδηγίες γιατί εργαζόταν με καθεστώς μερικής απασχόλησης , όπως της υποδείξει ο γιατρός της κι ότι δεν μπορούσε να θυμηθεί κάθε ενημέρωση που λάμβανε.

Το FBI παρουσίασε την περίληψη της κατάθεσης που έδωσε στις 2 Ιουλίου η Χίλαρι στις αρχές, καθώς και άλλες λεπτομέρειες από την έρευνα που αφορούσε τη χρήση ενός ιδιωτικού διακομιστή για την ηλεκτρονική αλληλογραφία της, όταν ήταν επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Η Χίλαρι, η οποία ετοιμάζεται να κονταροχτυπηθεί με τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο για την προεδρία Ντόλαντ Τραμπ στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, έχει δεχτεί σφοδρή κριτική από τους Ρεπουμπλικανούς για το θέμα αυτό με αποτέλεσμα πολλοί ψηφοφόροι να αμφιβάλουν για την αξιοπιστία της.

Από τον Ιούλιο, το FBI είχε καλέσει το υπουργείο Δικαιοσύνης να μην ασκήσει δίωξη στην Κλίντον.

«Καθιστούμε αυτό το υλικό διαθέσιμο για το κοινό, για το καλό της διαφάνειας και ανταποκρινόμενοι σε πολλά αιτήματα (που διατυπώθηκαν) με βάση τον Νόμο περί Ελευθερίας της Πληροφόρησης» ανέφερε η υπηρεσία.

Σύμφωνα με την 58σέλιδη έκθεση, άγνωστοι τους οποίους το FBI περιγράφει ως "εχθρικούς ξένους", κατάφεραν να διαβάσουν κάποια από τα μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που έστελνε η Χίλαρι επειδή απέκτησαν πρόσβαση στους λογαριασμούς των προσώπων με τα οποία είχε επαφή η πρώην υπουργός.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η Χίλαρι στην κατάθεσή της «δεν έλαβε καμία οδηγία ή εντολή» σχετικά με τη διατήρηση των αρχείων της στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ όταν αποχώρησε από υπουργείο Εξωτερικών, το 2013. Όμως τον Δεκέμβριο του 2012 έπαθε διάσειση και την Πρωτοχρονιά είχε έναν θρόμβο (στον εγκέφαλο). «Ακολουθώντας τη συμβουλή του γιατρού της εργαζόταν μόνο για λίγες ώρες κάθε ημέρα και δεν μπορεί να θυμηθεί κάθε ενημέρωση που της έγινε», όπως σημειώνει το FBI.

Τα έγγραφα δείχνουν επίσης ότι η Κλίντον επικοινώνησε με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ το 2009 για να τον ρωτήσει πώς χρησιμοποιούσε το ιδιωτικό κινητό τηλέφωνό του. Απαντώντας της μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο Πάουελ της επισήμανε ότι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική γιατί τα μηνύματα που θα έστελνε από το BlackBerry της θα αποτελούσαν δημόσια έγγραφα.