02 Σεπτεμβρίου 2016

ΒΙΝΤΕΟ-Έτσι ξεκίνησε το δελτίο του Αlpha μετά τον πούλο-Κλάψα και από Star που θυμήθηκε τα δικαστήρια-Τι απαντούν οι τεχνικοί της τηλεόρασης στη Γεροβασίλη

Ποια είναι η επόμενη μέρα για τον σταθμό μετά το αποτέλεσμα της δημοπρασίας;

Τα ξημερώματα της Παρασκευής βρήκαν τον Alpha εκτός τηλεοπτικού τοπίου, μετά τα αποτελέσματα της δημοπρασίας για τις τηλεοπτικές άδειες. Στην έναρξη του μεσημεριανού δελτίου, η Μαρία Νικόλτσιου μίλησε για «διαδικασία – παρωδία που προσομοίαζε σε καζίνο και όχι σε επένδυση στον ευαίσθητο τομέα της ενημέρωσης» και συμπλήρωσε πως «διαδραματίστηκαν γεγονότα που γεννούν πολλά ερωτήματα».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ALPHA, Δημήτρης Φουρλεμάδης, βγαίνοντας από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης κι Επικοινωνίας, δήλωσε τα εξής: «Συρθήκαμε σε ένα διαγωνισμό ο οποίος έγινε με τις συνθήκες που μάθατε και ακούσατε. Τα ποσά που έπεσαν σε αυτό τον διαγωνισμό είναι στον ουρανό. Διερωτώμαι τι θα πω σε έναν ιδιοκτήτη που έχει ένα κανάλι διαμάντι και είναι αδάνειστο, όπως είναι ο Alpha και τι θα πω στους εργαζόμενους οι οποίοι έχουν φέρει αυτό το κανάλι στην τηλεθέαση να είναι πρώτο. Έχουμε την ελπίδα μας στα δικαστήρια και στις αποφάσεις».


Η επίσημη ανακοίνωση του Star για το μέλλον του σταθμού

Τι απόφαση πήρε η διοίκηση;

Το Star βρίσκεται ανάμεσα στα κανάλια που δεν κατάφεραν να πάρουν τηλεοπτική άδεια, κατά τη διάρκεια της τριήμερης δημοπρασίας. Με ανακοίνωση του ο τηλεοπτικός σταθμός μιλά για τη συνεισφορά του στο Ελληνικό Δημόσιο αλλά και για την προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας, λέγοντας πως το STAR συνεχίζει τη λειτουργία του.

Η ανακοίνωση της διοίκησης του STAR:

«Ο τηλεοπτικός σταθμός STAR αποτελεί μια υγιή Ελληνική επιχείρηση, που λειτουργεί αδιαλείπτως, με νόμιμη άδεια, η οποία ανανεώνεται  συνεχώς από το 1993.

Στα χρόνια λειτουργίας του STAR, η Νέα Τηλεόραση έχει συνεισφέρει στο Ελληνικό Δημόσιο:

€ 17.659.309 εκατομμύρια ευρώ  για δικαίωμα χρήσης Συχνοτήτων.
€ 156.458.490 εκατομμύρια ευρώ για Ειδικό Φόρο Τηλεόρασης.
€ 118.875.376 εκατομμύρια ευρώ για ΦΠΑ.
€ 87.864.752 εκατομμύρια Ευρώ για άλλους φόρους και Τέλη.
€ 306.117.651 εκατομμύρια ευρώ στα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Πέρα από την απόλυτη συνέπεια προς το Ελληνικό Δημόσιο, τα τραπεζικά ιδρύματα, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους εργαζόμενούς του, το STAR επενδύει συνεχώς, όλα αυτά τα χρόνια, τόσο σε τεχνολογικό εξοπλισμό και νέες τεχνολογίες, όσο και στο ανθρώπινο δυναμικό, διατηρώντας ποιοτικές θέσεις εργασίας. Μάλιστα,  τα τελευταία  έξι  χρόνια,  εν μέσω εξαιρετικά δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, οι μέτοχοι του STAR στήριξαν την λειτουργία της επιχείρησης, με ποσό ύψους 85 εκατομμυρίων  ευρώ.

Ο διαγωνισμός

Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες προκηρύχθηκε στη βάση μιας αμφιλεγόμενης και ελλιπούς μελέτης, που αυθαίρετα περιόριζε τις προς διάθεση άδειες, χωρίς προειδοποίηση και χωρίς διαβούλευση. Επιπλέον, διεξήχθη σε ένα πλαίσιο τουλάχιστον ασαφές και ιδιότυπο. Για τη συμμετοχή στην εν λόγω διαδικασία, δεν ελήφθησαν υπόψη σημαντικές παράμετροι, όπως η συνεπής νόμιμη λειτουργία, το υφιστάμενο προσωπικό, η ιστορία και η διαδρομή, η τεχνολογική επάρκεια αλλά και οι επενδύσεις, που είχαν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Μοναδικό κριτήριο αποτέλεσε η πλειοδοσία ανάμεσα σε υφιστάμενες επιχειρήσεις, που για να συμμετέχουν στη διαδικασία πιστοποιηθήκαν (καταθέτοντας  φορολογική, ασφαλιστική και τραπεζική ενημερότητα) και έλαβαν σχετική έγκριση από το ελληνικό δημόσιο και σε νεοσύστατες επιχειρήσεις, που έπρεπε να είναι συνεπείς απλώς και μόνο στην καταβολή μίας εγγυητικής επιστολής.

Τι αποφάσισε η διοίκηση

Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε  προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας  και θα εξαντλήσουμε κάθε νομική οδό στην Ελλάδα και τους Ευρωπαϊκούς  Θεσμούς,  προκειμένου να διαφυλάξουμε τα δικαιώματά μας.
Είμαστε απολύτως πεπεισμένοι, έχοντας πλήρη εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη, ότι θα τηρηθεί απαρέγκλιτα το γράμμα του νόμου και κάθε τυπική, νόμιμη διαδικασία και παραμένουμε εν αναμονή των σχετικών αποφάσεων.
Το STAR συνεχίζει τη λειτουργία του, έχοντας διανύσει μια διαδρομή 23 ετών, με συνέπεια στο αρχικό όραμα δημιουργίας του, να αποτελέσει μια ηγετική επιχείρηση στην ελληνική αγορά των μέσων μαζικής ενημέρωσης, σεβόμενη πάντοτε τους θεσμούς, τους κανόνες και την επιχειρηματική ηθική.

Τι απαντούν οι τεχνικοί της τηλεόρασης στη Γεροβασίλη

«Μετά την ολοκλήρωση της δημοπράτησης των νέων τηλεοπτικών αδειών από την Κυβέρνηση, 2000 περίπου εργαζόμενοι 4 τηλεοπτικών σταθμών (ALPHA, STAR, MEGA και ΕΨΙΛΟΝ), είναι πλέον επί ξύλου κρεμάμενοι χωρίς να γνωρίζουν τι τους ξημερώνει», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής για τις τηλεοπτικές άδειες.

Παράλληλα, η Ένωση Τεχνικών αναφέρει ότι: «Η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων αυτών είναι άνθρωποι με πολλά χρόνια στους σταθμούς τους και έχουν αποκτήσει ανάλογα εργασιακά δικαιώματα. Τα δύο νέα κανάλια που θα δημιουργηθούν είναι αδύνατον να απορροφήσουν όλον αυτόν τον κόσμο αλλά ακόμα και αυτοί που θα προσληφθούν, λόγω κατάργησης της επεκτατικότητας των  Σ.Σ.Ε., θα αμείβονται με μισθούς… πείνας. Απαιτούμε λοιπόν από την κυβέρνηση, το πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε, να βρει τρόπο να το λύσει ΑΜΕΣΑ !!  Το πρόβλημα της διαπλοκής δεν λύνεται με παράπλευρες απώλειες χιλιάδων νέων ανέργων».

Ακόμη, κάνουν έκκληση προς τους συναδέλφους τους «την ερχόμενη εβδομάδα αναμένουμε συνάντηση με τους κυβερνητικούς φορείς και τις Διοικήσεις των σταθμών και μετά θα πραγματοποιηθεί άμεσα Έκτακτη Γενική Συνέλευση για να καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις μας».

Ωστόσο, δεν διστάζουν να αφήσουν αιχμές προς την κυβερνητική εκπρόσωπο, Όλγα Γεροβασίλη αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να γνωρίζετε πως το μαύρο είναι ένα χρώμα που δεν έχει αποχρώσεις. Το μαύρο της περασμένης κυβέρνησης δεν ήταν στην τηλεόραση της ΕΡΤ αλλά στις ψυχές 2500 εργαζομένων και των οικογενειών τους. Το μαύρο το δικό σας θα είναι στις ψυχές 2000 εργαζομένων των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών. Βρίσκετε να έχουν κάποια διαφορά;;».