14 Σεπτεμβρίου 2016

Mega deal: Η Bayer εξαγόρασε τη Monsanto με $66 δισ! Ποια είναι η πολυεθνική Monsanto

Η γερμανική εταιρεία συμφώνησε να πληρώσει το αντίτιμο των 128 δολαρίων ανά μετοχή - Εάν η συμφωνία διευθετηθεί και επίσημα, θα πρόκειται για το μεγαλύτερο deal φέτος.

Στη σύναψη συμφωνίας για την εξαγορά της αμερικανικής Monsanto προχώρησε η γερμανική εταιρεία Bayer έναντι 66 δισ. δολαρίων δημιουργώντας τη μεγαλύτερη εταιρεία γενετικά τροποποιημένων σπόρων και φυτοφαρμάκων, έπειτα από μήνες αντιπαραθέσεων και αύξηση της προσφοράς της για τρίτη φορά.

Σύμφωνα με πηγή, η γερμανική εταιρεία συμφώνησε να πληρώσει το αντίτιμο των 128 δολαρίων ανά μετοχή σε σχέση με τα 127,50 δολάρια ανά μετοχή που ήταν η προηγούμενη προσφορά.

Το ΔΣ της Bayer, σύμφωνα με πηγές, στηρίζει τη συμφωνία, ενώ προσφέρεται και ένα τίμημα σε περίπτωση αντιμονοπωλιακών εμποδίων ύψους 2 δισ. δολαρίων. Πηγή στο Reuters αναφέρει πως οι δύο εταιρείες αναμένουν η συμφωνία να κλείσει μέχρι το τέλος του 2017. Εάν διευθετηθεί και επίσημα, θα πρόκειται για το μεγαλύτερο deal φέτος.

Ωστόσο, οι αρχές ανταγωνισμού είναι πιθανό να εξετάσουν εκ του σύνεγγυς τη συμφωνία, καθώς ορισμένοι από τους μετόχους της Bayer εμφανίστηκαν ιδιαίτερα επικριτικοί με το σχέδιο εξαγοράς.

H Bayer είχε κάνει πρόταση ύψους 122 δολ./μετοχή τον Μάιο, ενώ την αύξησε σε 125 τον Ιούλιο. Οι δύο προτάσεις είχαν απορριφθεί από τη Monsanto ως πολύ χαμηλές.

Η κίνηση της Bayer να επεκτείνει τις δραστηριότητές της με τη δεύτερη μεγαλύτερη προμηθευτεί στον κόσμο αγροτικών σπόρων και γονιδίων,  μετά την Syngenta AG, είναι η τελευταία σε μια σειρά σημαντικών κινήσεων που έχει προβεί  στον τομέα των αγροχημικών.

Ποια είναι η πολυεθνική Monsanto για την οποία η Bayer πλήρωσε 66 δισ δολάρια

Θεωρείται ο  κορυφαίος παραγωγός  γενετικά τροποποιημένων αγροτικών σπόρων και προϊόντων στον χώρο της βιοτεχνολογίας αλλά και μια από την πιο αμφισβητούμενη εταιρεία
H Monsanto η οποία εξαγοράστηκε από την γερμανική εταιρεία Bayer έναντι 66 δισ. δολαρίων σε μια συμφωνία - μαμούθ θεωρείται ο κορυφαίος παραγωγός  γενετικά τροποποιημένων αγροτικών σπόρων και προϊόντων στον χώρο της βιοτεχνολογίας αλλά και μια από την πιο αμφισβητούμενη εταιρεία στον χώρο της.

Η Monsanto ιδρύθηκε το 1901 από τον John Francis Queeny ως η πρώτη εταιρεία παραγωγής ζαχαρίνης. Ήταν μεταξύ των πρώτων εταιρειών που προχώρησε στη γενετική τροποποίηση ενός φυτικού κυττάρου το 1983 και ήταν μεταξύ των πρώτων που διεξήγαγαν δοκιμές στον τομέα των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών, το 1987.

Με το πέρασμα των ετών η Monsanto εξελίχθηκε σε ένα τεράστιο «εργαστήριο» χημικών της αγροτικής παραγωγής. Εδώ και δύο δεκαετίες η Monsanto πρωτοστάτησε στην διάδοση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (GMOs), που τώρα πια αποτελεί το 90% των παραγωγών καλαμποκιού και σόγιας στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, ο ρόλος της αυτός την έκανε πολύ γρήγορα μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη εταιρεία. Η ίδια δέχεται συνεχείς κριτικές  για την  επιθετική πολιτική προώθησης των προϊόντων της αλλά και για τα εκατομμύρια που ξοδεύει την τελευταία δεκαετία σε χρηματοδότηση υποψηφίων στις ΗΠΑ που θα προωθούν τα συμφέροντά της.

Εδώ και ένα περίπου χρόνο η Monsanto προσπαθεί να εξαγοράσει τον ελβετικό κολοσσό αγροχημικών Syngenta. Οι βλέψεις της εταιρείας είναι να γίνει η εταιρεία στην οποία θα βασίζονται για όλες τις ανάγκες τους οι αγρότες. Ωστόσο, και οι τρεις προσφορές της δεν γίνονται δεκτές με αποτέλεσμα η Monsanto να γίνει στόχος εξαγοράς από τη γερμανική BASF και τη γερμανική Bayer.

Τελικά, η γερμανική Bayer ανακηρύχθηκε ο μεγάλος νικητής σε μια συμφωνία που αν τελικά επικυρωθεί θα είναι χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη της χρονιάς.