07 Σεπτεμβρίου 2016

ΓΕΛΑΝΕ ΩΣ ΤΟ ΝΟΤΙΟ ΠΟΛΟ! Reuters: Η Ελλάδα σχεδιάζει μικρή έξοδο στις αγορές με «σπρώξιμο» από την ΕΚΤ

Αν τολμάτε κάντε το, να συγκριθείτε με το 4,75% που δανείστηκε ο Σαμαράς 5 δις το 2014...

Προϋπόθεση για την έξοδο στις αγορές είναι η ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αν και το χρονοδιάγραμμα για αυτό παραμένει στον «αέρα». Στόχος της Αθήνας είναι να δοκιμάσει τις διαθέσεις των επενδυτών για το ελληνικό χρέος αλλά και να στείλει σήμα στις αγορές ότι η οικονομία ανακάμπτει.

Μία ή δύο μικρές εκδόσεις ομολόγων, αλλά μόνο αφού η Ελλάδα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters.

Στόχος της Αθήνας θα είναι να δοκιμάσει τις διαθέσεις των επενδυτών για το ελληνικό χρέος αλλά και να στείλει σήμα στις αγορές ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει.

«Θέλουμε να αξιοποιήσουμε την ένταξη των ομολόγων μας στην ποσοτική χαλάρωση και τη μείωση των επιτοκίων που κατά πάσα πιθανότητα θα ακολουθήσει», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

Απέφυγε να δώσει πληροφορίες για το μέγεθος της κάθε έκδοσης ή για τη διάρκεια του κάθε ομολόγου.

Παρά τα σχέδια της Αθήνας πάντως, το πότε θα επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές χρέους παραμένει ούτως ή άλλως ιδιαίτερα αβέβαιο.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι κατέστησε σαφές ότι δεν μπορεί να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα για ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, λόγω του ότι ακόμα δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που υπερβαίνει το 176% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, πέρα από την «ακανθώδη» συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους, η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση προτού ολοκληρώσει τη δεύτερη αξιολόγηση, η οποία θα αρχίσει το φθινόπωρο με επίκεντρο το πολιτικά ευαίσθητο θέμα των εργασιακών.


Πηγή: http://www.skai.gr/news/finance/article/324121/reuters-i-ellada-shediazei-mikri-exodo-stis-agores-me-sproximo-apo-tin-ekt/