05 Σεπτεμβρίου 2016

ΝΙΚΑΕΙ ΠΑΝΤΟΥ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ! SOCAR: Θέλουμε τη ΔΕΣΦΑ, αλλά με τα μισά λεφτά -Η Ελλάδα παραβίασε τη διαδικασία

Η SOCAR σκοπεύει να προχωρήσει τη συμφωνία για την αγορά της ΔΕΣΦΑ, αλλά δηλώνει ότι το τίμημα πρέπει να μειωθεί και μάλιστα στο μισό.

Το 2013, η κρατική ενεργειακή εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν είχε συμφωνήσει στην εξαγορά του 66% του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, για 400 εκατ. ευρώ, υπενθυμίζει το Reuters.  Ομως, η εξαγορά σταμάτησε, όταν ζητήθηκε από την SOCAR να πουλήσει το 17% της ΔΕΣΦΑ σε τρίτο μέρος, προκειμένου να ικανοποιηθούν η Αρχή για τον Ανταγωνισμό της ΕΕ.

Η εξαγορά έγινε ακόμη πιο περίπλοκη, μετά από το νόμο που ψήφισε το ελληνικό κοινοβούλιο τον Ιούλιο, με τον οποίο τα τιμολόγια φυσικού αερίου της ΔΕΣΦΑ αυξάνονται από τον επόμενο χρόνο πολύ λιγότερο από ότι αναμενόταν, σχολιάζει το δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου.

«Η ελληνική πλευρά έκανε κάποια βήματα τα οποία παραβιάζουν την ευαίσθητη διαδικασία... Για αυτό το τίμημα για τη ΔΕΣΦΑ θα πρέπει να είναι τώρα το μισό από την πραγματική της αξία», δήλωσε ο πρόεδρος της SOCAR, Ρόβναγκ Αμπντουλάγιεφ.

«Η SOCAR δεν σκοπεύει να αποσυρθεί από τη συμφωνία», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι η εταιρεία περιμένει εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση. Ακόμη, σύμφωνα με τον ίδιο, η ιταλική Snam ενδιαφέρεται ακόμη για την αγορά του 17% της ΔΕΣΦΑ από την SOCAR.

Η πώληση της ΔΕΣΦΑ είναι μέρος των ιδιωτικοποιήσεων που προβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα και αναμένεται να αποφέρουν 188 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία φέτος, βοηθώντας τη χώρα να πετύχει τον στόχο των 2,5 δισ. ευρώ, από πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων, θυμίζει το Reuters.