31 Οκτωβρίου 2016

ΕΡΓΟ ΠΟΛΑΚΗ->Γρίπη: Μια από τις χειρότερες χρονιές με 197 θανάτους η περυσινή

Περισσότεροι από 860.000 άνθρωποι νόσησαν με γρίπη κατά την περυσινή περίοδο «επέλασης» της νόσου, από τον Οκτώβριο 2015  έως τον Απρίλιο 2016. Εξ αυτών οι 435 εμφάνισαν βαριές επιπλοκές της γρίπης και χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Μέση ηλικία των βαρέως ασθενών με γρίπη ήταν τα 57 έτη.

Η περυσινή περίοδος της γρίπης «έκλεισε» με βαρύ απολογισμό: τα θύματα της νόσου ανήλθαν σε 197, εκ των οποίων τα 172  είχαν νοσηλευτεί σε διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ. Τα 166 (ποσοστό 84,3%) από τα 197 προαναφερθέντα θανατηφόρα κρούσματα της γρίπης ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία είναι αναγκαίος – και πιθανότατα σωτήριος- ο εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.

Στα οφέλη του αντιγριπικού εμβολιασμού θα εστιάσει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) στο πλαίσιο εκστρατείας ενημέρωσης των πολιτών για την πρόληψη της γρίπης στοχεύοντας στην ελαχιστοποίηση των θυμάτων και των βαρέως πασχόντων εφέτος.

«Η γρίπη στη χώρα μας παρουσιάζει, από τα μέσα του Φθινοπώρου και μέχρι τα μέσα της Άνοιξης, επιδημικές εξάρσεις οι οποίες μπορούν να αποφευχθούν με συντονισμένη δράση όλων των συναρμόδιων φορέων για τη σωστή ενημέρωση του κοινού σχετικά με την αξία του εμβολιασμού. Το αντιγριπικό εμβόλιο δεν κοστίζει και δεν δημιουργεί κινδύνους. Αν αναλογιστούμε ότι στην Ελλάδα τον περσινό χειμώνα εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι νόσησαν από τον ιό της γρίπης με 435 σοβαρά περιστατικά και 197 θανάτους, τότε καταλαβαίνουμε πόσο απαραίτητη είναι η εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών που ανήκουν στις ομάδες που πρέπει να εμβολιαστούν», επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, κ. Μιχάλης Βλασταράκος.

Ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ. συνέστησε σε όλους όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι άνω των 60 ετών, ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, με ανοσοκαταστολή, μεταβολικά νοσήματα, έγκυοι, θηλάζουσες, παχύσαρκοι και παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια) καθώς και στο υγειονομικό προσωπικό, να εμβολιαστούν εγκαίρως έναντι της γρίπης.
«Είναι απαράδεκτο να βρισκόμαστε στην τελευταία θέση της Ευρώπης από πλευράς εμβολιαστικής κάλυψης έναντι του ιού της γρίπης στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό», υπογράμμισε ο κ. Βλασταράκος.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να θέσει σε λειτουργία τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας. Εκτίμησε, δε, πως στις 150 κλίνες που έχουν την υλικοτεχνική υποδομή, αλλά δεν λειτουργούν ελλείψει προσωπικού, εκτιμάται ότι μπορούν να νοσηλευθούν ετησίως 4.000 άτομα και να σωθεί το 50% εξ αυτών, δηλαδή 2.000 άτομα.

«Όλοι τόσο οι αρμόδιοι φορείς όσο και οι πολίτες», σημείωσε, «πρέπει να δώσουμε βάρος στην πρόληψη προκειμένου να αποφύγουμε τα δυσάρεστα αποτελέσματα της νόσησης που έχουν μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό κόστος».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Τομέα Δημόσιας Υγείας του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του Π.Ι.Σ. και Διευθυντή του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του American College of Greece , Καθηγητή κ. Παναγιώτη Μπεχράκη, «οι 197 θάνατοι από γρίπη στην χώρα μας την προηγούμενη χρονιά οφείλονται στο μειωμένο ενδιαφέρον του καθενός μας για προστασία της Δημόσιας Υγείας και στο φοβικό κλίμα που έχει αναπτυχθεί κατά των εμβολιασμών εν γένει. Το εμβόλιο για την γρίπη χορηγείται  δωρεάν σε κάθε ασφαλισμένο. Ειδικές ομάδες εργαζομένων όπως οι επαγγελματίες υγείας, οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι στους χώρους εστίασης και διασκέδασης καθώς και όσοι εργάζονται σε χώρους  και στα μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά ακόμη και όσοι χρησιμοποιούν τα μέσα αυτά σε καθημερινή βάση, καλό είναι να γνωρίζουν, ότι, όχι  μόνο έχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν οι ίδιοι, αλλά και αν νοσήσουν θα μεταδώσουν την γρίπη μαζικά σε αθώους συνανθρώπους τους».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ανωτάτης Γενικής Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας κ. Νικόλαος Μουλίνος, ανέφερε ότι η πρόληψη αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητα, αφού είναι δεδομένο, ότι μπορεί να αποτρέψει μελλοντικούς κινδύνους για την Υγεία και να συμβάλλει θετικά στην ποιότητα της ζωής μας.

Παναγιώτα Καρλατήρα
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ