15 Οκτωβρίου 2016

Τσίπρας: Υποσχέθηκε 3 δύσκολους μήνες (με 586 μέρες ο καθένας)-Σόκαρε τον Σόιμπλε με τελεσίγραφο: Δεν θα ανεχτούμε ολιγωρίες στη διαγραφή χρέους

Μήνυματα εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ - Τι είπε για εκλογές και ανασχηματισμό
Έχουμε μπροστά μας τρεις μήνες που θα κρίνουν πολλά» προειδοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας πως θα είναι δύσκολοι μήνες, αλλά «αυτό το κόμμα ξέρει από τα δύσκολα».

«Έχουμε σχέδιο και προοπτική ο ελληνικός λαός να κρίνει τα πεπραγμένα μας το 2019. Συγκρίνοντας με την προηγούμενη πενταετία που λεηλατήθηκε το 25% του ελληνικού πλούτου, με τη δική μας προσπάθεια» τόνισε απαντώντας έτσι στα σενάρια πρόωρων εκλογών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις ανεξαιρέτως «κομπάρσους της διαπλοκής», ενώ υποστήριξε πώς «το παλιό και χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα έχει στόχο να επιστρέψει και να πάρει εκδίκηση»

«Να συναινέσει η ΝΔ σε ΕΣΡ»

«Θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα», είπε ο πρωθυπουργός, χρησιμοποιώντας τη γνωστή φράση του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς Ηλία Ηλιού, αναφερόμενος και πάλι σε προσπάθεια «μεταμοντέρνου πραξικοπήματος από τις δυνάμεις της διαπλοκής».

Ταυτόχρονα κάλεσε τη Ν.Δ. να συναινέσει στη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, συμπληρώνοντας ότι σε περίπτωση που δεν το πράξει, αναλαμβάνει την ευθύνη για την ανωμαλία που θα δημιουργηθεί στο ζήτημα της ρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

«Να το πιστέψουμε όλοι»

«Αν αυτό είναι το σχέδιό μας, αν το συνομολογούμε παρά τις εύλογες κριτικές, τις αμφισβητήσεις και τις αγωνίες, για να το υπηρετήσουμε πρέπει πρώτα να το πιστέψουμε. Όλοι» τόνισε χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως «στη ζωή και στην πολιτική δεν μπορείς να μην παίρνεις ρίσκα και κρίσιμες αποφάσεις. Και η στιγμή της απόφασης είναι πάντοτε μια βουτιά στην άβυσσο της αβεβαιότητας».

«Όπως είπε χθες και ο Ευκλείδης ποτέ στη ζωή δεν υπάρχει εγγύηση ότι τα πράγματα θα πάνε καλά» σημείωσε με νόημα.

«Δεν βλάπτουν και οι λιγότερες φιλοδοξίες»

Απευθυνόμενος στο εσωτερικό του κόμματος κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να συσπειρώσει όλες τις ζωντανές δυνάμεις.
«Για να γίνουν αυτά, χρειαζόμαστε περισσότερη συλλογικότητα, συντροφικότητα, αλληλεγγύη και λιγότερη αυτάρκεια και βεβαιότητες και ίσως και λιγότερες φιλοδοξίες, δεν βλάπτει» σημείωσε με νόημα.

«Λύση για το χρέος»

«Όλοι γνωρίζουν και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ότι σε λίγο θα αρχίσει να χαράζει στην ελληνική οικονομία, και γι' αυτό κλιμακώνουν τον πόλεμο. Όμως το πιο βαθύ σκοτάδι είναι πριν από την χαραυγή», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είμαστε δυνατοί και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις μεγαλύτερες προκλήσεις και δυσκολίες», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «το μήνυμα του Συνεδρίου είναι πως θα υπηρετήσουμε το σχέδιο μας με αποφασιστικότητα».

Αφού ευχαρίστησε τους συνέδρους για τον τρόπο με τον οποίο επικοινώνησαν τις τρεις αυτές μέρες, ο ίδιος είπε ότι στο Συνέδριο επιβεβαιώθηκε η δέσμευση του κόμματος στον στρατηγικό ορίζοντα για τον κοινωνικό μετασχηματισμό, αλλά και ο άμεσος σχεδιασμός του για την καθημερινή προσπάθεια.

Η διαπραγμάτευση

Η επίλυση του ελληνικού χρέους είναι και προς το συμφέρον της Ευρώπης, ενώ θα προωθήσει και την ευρωπαϊκή άρα και παγκόσμια οικονομία, είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η βιασύνη μας δεν έχει να κάνει με σχεδιασμό που αφορά την «εσωτερική κουζίνα», αλλά ο χρόνος επίλυσης του προβλήματος είναι θέμα στρατηγικής και είναι κρίσιμο μέγεθος.

Οι εταίροι στην Ευρώπη αντιμετώπισαν την οικονομική και προσφυγική κρίση με αμηχανία, καθυστέρηση και με λύσεις στο «παρά πέντε», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας:

«Τις επιπτώσεις της αδράνειας τις βιώνουμε όλοι και πριν απ' όλους η Ευρώπη, τόνισε, φέροντας ως παράδειγμα των επιπτώσεων την άνοδο της ακροδεξιάς».

Η επίλυση του χρέους, που τώρα πρέπει να γίνει, δεν έχει να κάνει με την Ελλάδα που δικαιούται, αλλά η τακτική της μετάθεσης, που μέχρι τώρα έχει οδηγήσει σε αποτυχίες, διακινδυνεύει τώρα να οδηγήσει σε τραγωδίες, είπε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι ανοίξαμε όλα τα μέτωπα από επιλογή: Στο εσωτερικό για να μην γίνουμε κομπάρσοι και μαριονέτες της ολιγαρχίας και της διαπλοκής, όπως όλες ανεξαιρέτως οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Όσον αφορά στο εξωτερικό, ο ίδιος είπε ότι «είναι κρίσιμες οι επόμενες διαπραγματεύσεις. Οι προηγούμενοι όταν ετίθετο το ζήτημα του χρέους δεν τολμούσαν καν να μιλήσουν γι' αυτό».

«Εμείς έχουμε ιστορική ευθύνη, θα μπορούσαμε να λέμε ότι η οικονομία ανακάμπτει, στην πράξη αποδείχθηκε ότι έχουμε καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με όλες τις προβλέψεις, ενώ έχουμε την σχεδόν βέβαιη εκδοχή ότι φέτος η οικονομία θα κλείσει με θετικό, μικρό μεν αλλά θετικό, πρόσημο ανάπτυξης», είπε για να συνεχίσει:

«Εμείς όμως δεν θέλουμε να διαχειριστούμε την μιζέρια. Θέλουμε η οικονομία να απογειωθεί, να μοιράσουμε την ανάπτυξη με δίκαιο τρόπο για να κλείσουμε τις πληγές που άνοιξαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ».

«Συνεχίζουμε να υλοποιούμε μια δίκαιη συμφωνία και περιμένουμε από τους θεσμούς και τους εταίρους μας να την τηρήσουν. Διεκδικούμε άμεσα όσα η συμφωνία προβλέπει, ολιγωρίες δεν θα γίνουν δεκτές, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Κάθε πράγμα στον καιρό του»

Λίγο νωρίτερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους που τον ρώτησαν για ανασχηματισμό, ο κ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν πρόκειται να γίνουν αιφνιδιασμοί. Πρώτα θα ανασχηματίσουμε το κόμμα και μετά την κυβέρνηση».

«Μη βιάζεστε με τον ανασχηματισμό. Κάθε πράγμα στον καιρό του», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.