11 Οκτωβρίου 2016

4 κρούσματα ηπατίτιδας σε καταυλισμό λάθρο στο Κιλκίς - 21 σε 2 μήνες - Μούγγα για την ταμπακιέρα από το Υπουργείο

Ένα κοριτσάκι επτά ετών νοσηλεύεται στην Παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου Κιλκίς και τρεις έφηβοι, δύο 18χρονα αγόρια και ένα 14χρονο κορίτσι, νοσηλεύονται στην Παθολογική κλινική του νοσοκομείου

Επιδημία ηπατίτιδας Α βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή του Κιλκίς.

Άλλα τέσσερα κρούσματα της νόσου καταγράφηκαν σε παιδιά και εφήβους του Κέντρου Φιλοξενίας του νομού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων το τελευταίο δίμηνο σε 21 και προκαλώντας πολλά ερωτηματικά για τις ενέργειες των αρμόδιων υγειονομικών φορέων σχετικά με τις πράξεις ή και παραλείψεις της εμβολιαστικής κάλυψης των προσφύγων.

Με δεδομένο πως όλο το 2015 -σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ)- καταγράφηκαν 62 κρούσματα ηπατίτιδας Α, αντιλαμβάνεται αμέσως κάποιος πως η εμφάνιση 21 κρουσμάτων, δηλαδή του 1/3 του συνόλου των ετήσιων κρουσμάτων, μέσα σε δύο μήνες πρέπει να σημάνει υγειονομικό συναγερμό. Πολύ δε περισσότερο όταν πρόκειται για μια μολυσματική νόσο η οποία εκδηλώνεται σε περιοχές με κακές συνθήκες υγιεινής, όπως συμβαίνει στα Κέντρα Φιλοξενίας των προσφύγων.

Τα τέσσερα νέα κρούσματα ηπατίτιδας Α αφορούν παιδιά και εφήβους από το Κέντρο Φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών της Νέας Καβάλας, τα οποία και εισήχθησαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς. Ένα κοριτσάκι 7 χρόνων νοσηλεύεται στην Παιδιατρική κλινική και τρεις έφηβοι, δύο 18χρονα αγόρια και ένα 14χρονο κορίτσι, νοσηλεύονται στην Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου.

Σημειώνεται πως στη χώρα μας ο εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας Α είναι υποχρεωτικός για όλα τα υγιή παιδιά άνω του ενός έτους με εμβολιαστικό σχήμα δύο δόσεων και επιλεκτικά στους ενήλικες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου Κιλκίς με ερώτημά του προς τον διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας - Θράκης, κ. Στρατή Πλωμαρίτη, τον αντιπρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Αλέξιο Μπένο και τον διοικητή του ΕΚΕΠΥ και Γενικό Συντονιστή του Συντονιστικού Οργάνου του Υπουργείου Υγείας για το προσφυγικό, κ. Νίκο Παπαευσταθίου ζητεί να μάθει εάν εμβολιάστηκαν εγκαίρως υποχρεωτικά όλα τα υγιή παιδιά άνω του ενός έτους προσφύγων και μεταναστών της Νέας Καβαλάς και του Χέρσου και επιλεκτικά οι ενήλικες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

«Άλλα λόγια» από το υπουργείο Υγείας για τα κρούσματα ηπατίτιδας σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων

Για το δικαίωμα στην εκπαίδευση και στην υγεία κάνει λόγο το υπουργείο σε ανακοίνωση, ενώ παραδέχεται ότι το πρόγραμμα των εμβολιασμών δεν έχει ολοκληρωθεί

Προσηλωμένο μεν, «τυφλό» δε, αποδεικνύεται το υπουργείο Υγείας όσον αφορά τα περιστατικά ηπατίτιδας Α που αυξάνουν δραματικά στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων της Νέας Καβάλας αλλά και αναφορικά με τις ευθύνες για την καθυστέρηση του εμβολιασμού των προσφύγων έναντι της μολυσματικής νόσου.
 
«Το Υπουργείο Υγείας είναι προσηλωμένο στον στόχο της προστασίας του δικαιώματος στην εκπαίδευση και του δικαιώματος στην υγεία όλων των παιδιών που ζουν στη χώρα μας». Αυτή είναι η απάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στις καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου Κιλκίς για την ραγδαία εξάπλωση των κρουσμάτων ηπατίτιδας Α στο Κέντρο Φιλοξενίας προσφύγων της Νέας Καβάλας. Μέσα στους τελευταίους δύο μήνες καταγράφηκαν 21 κρούσματα ηπατίτιδας Α, δηλαδή το 1/3 των κρουσμάτων που είχαν αναφερθεί όλο το 2015!
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Υγείας, «ο εμβολιασμός των παιδιών στα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων-Μεταναστών γίνεται με προγραμματισμό και συντονισμό από το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και με βάση τις αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Ο εμβολιασμός στα Κέντρα Φιλοξενίας και άλλους χώρους φιλοξενίας προχωρά κανονικά και αναμένεται ο πρώτος κύκλος να ολοκληρωθεί εντός του μηνός» διευκρινίζεται.
 
Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως το τείχος για την αναχαίτιση της μετάδοσης της ηπατίτιδας Α αρχίζει μόλις να «χτίζεται», καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ «η προστασία αρχίζει μετα από τέσσερις εβδομάδες από την πρώτη δόση του εμβολίου» ενώ «απαιτούνται 2 δόσεις με μεσοδιάστημα 6 μηνών που επιτυγχάνουν προστασία για μεγάλο χρονικό διάστημα».
 
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως ο εμβολιασμός συσχετίζεται κυρίως με το πρόγραμμα εκπαίδευσης, δηλαδή εμβολιάζονται τα παιδιά που φιλοξενούνται σε Κέντρα και εφόσον μετέχουν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας. 

Παναγιώτα Καρλατήρα
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ