03 Οκτωβρίου 2016

Ανοιγμα στους νέους καναλάρχες, «μαύρο» στους παλιούς με 4 τροπολογίες

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες για να απαγορεύσει στην ΕΡΤ αλλά και στα κανάλια που δεν έχουν άδεια να δέχονται διαφημίσεις

Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης μπήκαν από την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση και τα κανάλια που δεν εξασφάλισαν τηλεοπτική άδεια, εξαπολύοντας μαζικά πυρά ο ένας εναντίον του άλλου.
Η μάχη μέχρις εσχάτων, με τη λογική «ο θάνατός σου, η ζωή μου», ξεκίνησε όταν οι ιδιοκτήτες των μη αδειοδοτημένων σταθμών πληροφορήθηκαν ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει μια δέσμη ρυθμίσεων με την οποία μπαίνει οριστικά «μαύρο» στα κανάλια αυτά, πριμοδοτώντας ταυτόχρονα τους τέσσερις σταθμούς που υπερθεμάτισαν στον σχετικό διαγωνισμό.

Παράλληλα, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ξεκίνησαν σειρά ενημερωτικών επαφών με τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών που κατέβαλαν ήδη την πρώτη δόση των προσφορών τους, προκειμένου να τους ενημερώσουν για τις αλλαγές που προετοιμάζουν στο πλαίσιο κατανομής της διαφημιστικής δαπάνης, αλλά και να τους καθησυχάσουν ότι η επένδυσή τους δεν θα κινδυνεύσει χάρη σε μια σειρά ρυθμίσεων που προωθούν την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Οπως πληροφορείται το «ΘΕΜΑ», η κυβέρνηση έχει έτοιμες και θα καταθέσει άμεσα στη Βουλή τέσσερις τροπολογίες, με τις οποίες θα καθιστά τους νέους καναλάρχες απόλυτα κυρίαρχους στη διαφημιστική αγορά. Επειτα από 15 ημέρες, εξάλλου, η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή τη νέα πλατφόρμα για την εποπτεία του συνόλου της κρατικής διαφήμισης στα ΜΜΕ, για την οποία όμως εκδηλώνουν ζωηρές επιφυλάξεις διαφημιστές και κανάλια. Παράλληλα, έχει ήδη ξεκινήσει νέος γύρος διαβουλεύσεων για την τροποποίηση ορισμένων ρυθμίσεων.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί να διασπάσει και το εχθρικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί εναντίον της από τα κανάλια, προωθώντας άμεσα ρυθμίσεις για τη διακοπή της λειτουργίας των μη αδειοδοτημένων σταθμών το αργότερο ως τα τέλη Νοεμβρίου.

Αφού ολοκλήρωσε την περασμένη εβδομάδα και τον έλεγχο των δηλώσεων «πόθεν έσχες» των τριών οριστικών υπερθεματιστών, αλλά και τον πρώτο έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης του Ιβάν Σαββίδη, η κυβέρνηση καταθέτει αυτή την εβδομάδα στη Βουλή τέσσερις τροπολογίες με τις οποίες δημιουργεί ένα προνομιακό οικονομικό και διαφημιστικό περιβάλλον για τα τρία κανάλια που κατέθεσαν ήδη την πρώτη δόση (ΣΚΑΪ, ΑΝΤ1 και ALTER EGO), αλλά και για τον τηλεοπτικό σταθμό του Ιβάν Σαββίδη, που υλοποίησε τη δέσμευσή του και κατέθεσε την πρώτη δόση των 20,5 εκατ. ευρώ την Παρασκευή.

Οι τροπολογίες
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τροπολογίες αυτές θα θεσπίζουν:

- Απαγόρευση στα κρατικά κανάλια (ΕΡΤ) να δέχονται στο εξής διαφημίσεις με την αιτιολογία ότι επιχορηγούνται από το Δημόσιο και τους συνδρομητές της ΔΕΗ. Η ρύθμιση αυτή αναμένεται να προκαλέσει σύγκρουση της κυβέρνησης με τους συνδικαλιστές της ΕΡΤ που αντιδρούν τονίζοντας ότι η κυβέρνηση αποδυναμώνει την κρατική τηλεόραση για να ενισχύσει τα ιδιωτικά κανάλια.

- Καθιέρωση των τεσσάρων καναλιών που κατέχουν άδεια γενικού περιεχομένου ως των μοναδικών που θα μπορούν να εκπέμπουν πανελλαδικά. Οπως θα αναφέρει η ρύθμιση, τυχόν αδειοδότηση περιφερειακών ή θεματικών καναλιών στο μέλλον θα αφορά μόνο σταθμούς τοπικής ή περιφερειακής εμβέλειας και όχι πανελλαδικής. Ταυτόχρονα θα απαγορεύεται η δικτύωση μεταξύ περιφερειακών σταθμών για περισσότερο από τρεις ώρες ημερησίως.

- Δεν θα αναγνωρίζεται στο εξής ως φορολογική δαπάνη η διαφημιστική δαπάνη σε μη αδειοδοτημένους σταθμούς. Στην πραγματικότητα καταργείται η δυνατότητα διαφήμισης από διαφημιστικές εταιρείες σε σταθμούς που δεν εξασφάλισαν άδεια. Με τη διάταξη αυτή καθίσταται απαγορευτική η διαφημιστική δαπάνη σε μη αδειοδοτημένους σταθμούς από όλες τις μεγάλες εταιρείες και τις θυγατρικές πολυεθνικών στην Ελλάδα που διανέμουν κάθε χρόνο περίπου το 80% του συνόλου των διαφημιστικών κονδυλίων.

- Θα θεσπίζεται όλο το κανονιστικό πλαίσιο για την έκδοση των αδειών, προβλέποντας ότι αρμόδια για τα ζητήματα αυτά είναι η ΓΓΕΕ και όχι το ΕΣΡ.

Σύμφωνα με τα νομικά επιτελεία των καναλιών, η διάταξη αυτή θα εγείρει νέα ζητήματα αντισυνταγματικότητας. Ταυτόχρονα θα θεσπίζονται η υποχρέωση της DIGEA να μεταδίδει πρόγραμμα μόνο αδειοδοτημένων σταθμών και η καθιέρωση αυστηρών ποινικών κυρώσεων και προστίμων σε περίπτωση παράβασης. Με τις ρυθμίσεις αυτές επιχειρεί να διασπάσει τα κανάλια σε δύο κατηγορίες -αδειοδοτημένα και μη- έτσι ώστε οι αντιδράσεις να είναι λιγότερες όταν διατάξει τη διακοπή της λειτουργίας των μη αδειοδοτημένων σταθμών, δηλαδή των MEGA, STAR και ALPHA.

Φαίνεται ότι, παρά το αρχικό πλάνο να παραταθεί η λειτουργία όλων των σταθμών, η κυβέρνηση αλλάζει σχέδιο διαπιστώνοντας πόσο εχθρικό έχει γίνει γι’ αυτήν το τηλεοπτικό τοπίο και προσανατολίζεται πλέον στην οριστική διακοπή λειτουργίας των μη αδειοδοτημένων σταθμών, το αργότερο ως τα τέλη Νοεμβρίου. Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των νομικών επιτελείων των καναλιών, η κυβέρνηση δεν θα περιμένει καν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την κύρια προσφυγή περί αντισυνταγματικότητας του σχετικού νόμου, θεωρώντας ότι η απόρριψη όλων των ασφαλιστικών μέτρων μέχρι σήμερα της λύνει τα χέρια για να προχωρήσει στην οριστική αδειοδότηση και παράλληλα στη διακοπή της λειτουργίας των μη αδειοδοτημένων σταθμών.

Μετά την καταβολή της πρώτης δόσης και από τον Ιβάν Σαββίδη, η κυβέρνηση θα αναθέσει στην εταιρεία Grant Thornton τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» του επιχειρηματία και εντός των προσεχών δέκα ημερών θα προχωρήσει στην έκδοση υπουργικής απόφασης με την οποία θα παραχωρεί οριστικές άδειες λειτουργίας στους τέσσερις υπερθεματιστές.

Τι αλλάζει στη διαφήμιση
Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης των σταθμών, η κυβέρνηση προχωρά και στην αλλαγή του κανονιστικού πλαισίου για την κατανομή της διαφήμισης στην Ελλάδα, με ειδικό νόμο που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Με άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς περιέγραψε τις βασικές διατάξεις του νέου νόμου για τη διαφήμιση, η οποία προκαλεί ήδη σημαντικές αντιδράσεις και για τον λόγο αυτό ξεκίνησε νέος γύρος διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και τα κόμματα που κατηγορούν την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να ελέγξει το σύνολο της διαφημιστικής δαπάνης.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Παππά, οι νέες ρυθμίσεις για τη διαφήμιση θα προβλέπουν:

- Την εφαρμογή ενός συστήματος αποτύπωσης σε πραγματικό χρόνο της κυκλοφορίας των εφημερίδων, καθώς και ενός σύγχρονου τρόπου μέτρησης της τηλεθέασης και της ακροαματικότητας ώστε να μη νοθεύεται ο ανταγωνισμός.

- Τη διαμόρφωση ενός μητρώου περιφερειακού Τύπου με στόχο την πλήρη -και για πρώτη φορά- εφαρμογή των διατάξεων για την απόδοση της κρατικής διαφήμισης στα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης.

- Την εφαρμογή ενός συστήματος εντοπισμού φαινομένων λογοκλοπής στο Διαδίκτυο στο πλαίσιο του μητρώου online media, με στόχο την προστασία των δημιουργών και την καταπολέμηση του αθέμιτου πλουτισμού από συμμορίες που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για να εκβιάσουν επιχειρηματικούς και πολιτικούς παράγοντες.

- Την αποτελεσματική εποπτεία της κρατικής διαφήμισης από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Θέλουν να ελέγχουν και τη διαφήμιση
Μέσω της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας οι συναλλαγές μεταξύ διαφημιζομένων και Μέσων Ενημέρωσης

Αποφασισμένη να ελέγξει και τη διαφήμιση στα ΜΜΕ φέρεται η κυβέρνηση, παρά τις καταγεγραμμένες έντονες αντιδράσεις της αγοράς και των εμπλεκόμενων φορέων.

Προς την κατεύθυνση αυτή, το προσεχές διάστημα έρχεται στη Βουλή νομοθετική πρωτοβουλία μετατροπής της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΓΓΕΕ) σε κρατικό μεσάζοντα μέσω του οποίου θα πραγματοποιούνται κατά αποκλειστικότητα όλες οι συναλλαγές μεταξύ διαφημιζομένων και μέσων ενημέρωσης. Με βάση αυτόν τον σχεδιασμό, ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος, εκτός των λοιπών καθηκόντων του, επιφορτίζεται και με τον έλεγχο όλων των οικονομικών πράξεων κατά τη διάρκεια της διαφημιστικής προβολής όλων των ενδιαφερομένων στην εγχώρια υπό διαμόρφωση τηλεοπτική αγορά.

Με το σχέδιο νόμου «Ηλεκτρονικό Σύστημα Διάθεσης Διαφημιστικού Χρόνου», η διαβούλευση του οποίου έχει ήδη ολοκληρωθεί, προβλέπεται ότι κάθε συναλλαγή διάθεσης διαφημιστικού χρόνου από δημόσιους ή ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας θα διενεργείται αποκλειστικά μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος που θα συσταθεί στη ΓΓΕΕ. Σε αυτό το «χρηματιστήριο» θα συμμετάσχουν σε πρώτη φάση οι τέσσερις ιδιωτικοί σταθμοί που θα προκύψουν μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας διαγωνιστικής διαδικασίας, καθώς και οι σταθμοί της ΕΡΤ, με την προοπτική ένταξης και των υπολοίπων μέσων ενημέρωσης σε αυτή την ηλεκτρονική πλατφόρμα σε επόμενη φάση.

Τα τρία εμπλεκόμενα μέρη της διαδικασίας (ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, διαφημιστικές εταιρείες και διαφημιζόμενοι), αν και αναγνώρισαν στρεβλώσεις στο υφιστάμενο διαφημιστικό τοπίο, υπήρξαν εντελώς αντίθετα από την πρώτη στιγμή στη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία θεωρώντας ότι έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με διατάξεις του εθνικού και κοινοτικού δικαίου περί ανεξαρτησίας των ΜΜΕ, ελευθερίας των συναλλαγών και ανταγωνισμού. Από την πλευρά του, το ΕΣΡ αμφισβήτησε στο σύνολό της τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης με το σκεπτικό, μεταξύ άλλων, ότι ο συνταγματικός νομοθέτης έχει αφαιρέσει από την εκτελεστική εξουσία την αρμοδιότητα άσκησης του άμεσου ελέγχου της τηλεόρασης.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016 πρέπει να έχει τεθεί σε λειτουργία το σύστημα με ρυθμιστή τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Ως διαχειριστής του μπορεί να αναδειχθεί για τρία χρόνια οποιαδήποτε ανώνυμη εταιρεία θα εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον κατόπιν προκήρυξης διαγωνισμού. Οι προβλέψεις των αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας επί της διαδικασίας δημιουργούν πολλά ερωτήματα, αφού από τη μία έχει «το δικαίωμα πρόσβασης στο σύνολο των συναλλαγών που τηρεί ο διαχειριστής» και από την άλλη θα παρακολουθεί «τη συναλλακτική συμπεριφορά των συμμετεχόντων στο σύστημα», με τις συνταγματικές αρχές της οικονομικής ελευθερίας, της ελευθερίας των συμβάσεων και του ανταγωνισμού να θεωρείται από πολλές πλευρές ότι τίθενται εν αμφιβόλω.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, με βάση την προωθούμενη ρύθμιση, εκτός από τον ειδικό φόρο τηλεοπτικών διαφημίσεων, ύψους 20%, επιβάλλεται επιπλέον φορολογία 10% επί των ημερήσιων ακαθάριστων εσόδων του συνόλου των συναλλαγών του συστήματος. Από τα έσοδα αυτά, που σύμφωνα με τα τρέχοντα οικονομικά δεδομένα της διαφημιστικής αγοράς εκτιμώνται σε περίπου 28 εκατ. ευρώ ετησίως, θα πληρώνεται η διαχειρίστρια εταιρεία του ηλεκτρονικού συστήματος και θα ενισχύεται οικονομικά το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας της ΓΓΕΕ. Βέβαια, η εν λόγω φορολογική προσέγγιση έρχεται σε αντίθεση με το επιχείρημα της κυβέρνησης περί μικρής διαφημιστικής αγοράς, με το οποίο στήριξε την απόφασή της για την προκήρυξη μόλις τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας, καθόσον η πρόσθετη φορολογία θα μικρύνει περαιτέρω μια δοκιμαζόμενη αγορά που συντηρεί έμμεσα και άμεσα 27.000 θέσεις εργασίας.


Ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος, εκτός των λοιπών καθηκόντων του, επιφορτίζεται και με τον έλεγχο των συναλλαγών μεταξύ διαφημιζόμενων και καναλιών


Ο Ιβάν Σαββίδης έχει ήδη συναντηθεί με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη, με στόχο την ενδεχόμενη αξιοποίηση της υποδομής, αλλά και του στελεχιακού δυναμικού του STAR

Τι αλλάζει από τον Βλαδίμηρο στον Ιβάν
Ο Βλαδίμηρος-Ιωάννης Καλογρίτσας έφυγε άρον άρον και ο Ιβάν Σαββίδης μπήκε δυνατά στο παιχνίδι - Πέρασε το «πόθεν έσχες», κατέθεσε την πρώτη δόση και άρχισε καταρχήν διαπραγματεύσεις με τον STAR

Και ξαφνικά από το πρωί της περασμένης Δευτέρας, ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες... άλλαξε πίστα! Ενώ μέχρι το προηγούμενο βράδυ τα μάτια όλων ήταν στραμμένα στον Χρήστο Καλογρίτσα, η αποβολή του επιχειρηματία από τον διαγωνισμό (επειδή δήλωσε αδυναμία να καταβάλει την πρώτη δόση των 17,5 εκατ. ευρώ) ξανάβαλε στο παιχνίδι τον Ιβάν Σαββίδη.

Ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ πέρασε την Παρασκευή τον πρώτο έλεγχο της αρμόδιας επιτροπής για την αξιοπιστία της περιουσιακής του κατάστασης και το απόγευμα της ίδιας μέρας κατέθεσε την επιταγή των 20,5 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στην πρώτη δόση του τιμήματος που πρόσφερε. Από το βράδυ της Παρασκευής, λοιπόν, ο Ιβάν Σαββίδης έγινε ο τέταρτος ισχυρός παίκτης στη νέα εποχή της ελληνικής τηλεόρασης κλείνοντας οριστικά το κεφάλαιο Καλογρίτσα, το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί ήδη να διαγράψει από τη μνήμη της. «Επρεπε να είχαμε απεμπλακεί νωρίτερα από την περιπέτεια Καλογρίτσα», τόνιζαν την περασμένη εβδομάδα ανώτατες κυβερνητικές πηγές, διαπιστώνοντας ότι με τη λύση Σαββίδη η κριτική στην κυβέρνηση σταμάτησε, ενώ ταυτόχρονα τα έσοδα για τις τηλεοπτικές άδειες αυξήθηκαν κατά 8 εκατ. ευρώ.

Με ποιους συζητά ο Ιβάν
Σε ό,τι αφορά τώρα τον ίδιο τον επιχειρηματία, αφού ξεπέρασε την πρώτη ψυχρολουσία διαπιστώνοντας ότι η ιδιότητα του καναλάρχη θα του κοστίσει πάνω από 100 εκατ. ευρώ, άρχισε τις επαφές προκειμένου να βρει συμμάχους ή συνεταίρους για να μοιραστεί το κόστος, δηλώνοντας όμως στους συνεργάτες του αποφασισμένος, αν χρειαστεί, να προχωρήσει και μόνος.

Ο κ. Σαββίδης έχει ήδη συναντηθεί με τον κ. Γιάννη Βαρδινογιάννη, θέλοντας να βολιδοσκοπήσει το ενδεχόμενο αξιοποίησης της υποδομής, αλλά και του στελεχιακού δυναμικού του STAR CHANNEL. Φαίνεται όμως ότι οι συζητήσεις αυτές δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε οριστικό αποτέλεσμα, καθώς η ιδιοκτησία του STAR, για να κλειδώσει η συνεργασία, θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση να διατηρήσει η ίδια την πλειοψηφία των μετοχών του σταθμού και το management, ενώ ο Ιβάν Σαββίδης επιθυμεί να αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, «κουμπάρος» στον επιδιωκόμενο γάμο Σαββίδη - Βαρδινογιάννη είναι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος διατηρεί φιλικές σχέσεις και με τους δύο και νιώθει ισχυροποιημένος μετά τον αποκλεισμό του Χρήστου Καλογρίτσα.

Παρ’ όλα αυτά, ο Ιβάν Σαββίδης αντιδρά όταν λέγεται ότι ο νέος σταθμός θα είναι κανάλι του Καμμένου, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος διατηρεί άριστες σχέσεις τόσο με κυβερνητικά στελέχη όσο και με κορυφαία στελέχη της Ν.Δ.

Υπενθυμίζει επίσης ότι τα κριτήριά του είναι καθαρά επιχειρηματικά, όπως ήταν πάντα, είτε αγοράζοντας τη ΣΕΚΑΠ είτε το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς» στη Θεσσαλονίκη και ότι δεν έχει σκοπό να αναμειχθεί με την πολιτική στην Ελλάδα. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ έχει ήδη προσλάβει τεχνικούς συμβούλους από τη Μεγάλη Βρετανία για να του παρουσιάσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διάρθρωσης του νέου τηλεοπτικού σταθμού, ενώ ομολογεί ότι τα πρώτα σχέδια στελέχωσης του καναλιού (αποκλειστικά από συνεργάτες του Πάνου Καμμένου) καταρτίστηκαν πολύ βιαστικά και δεν έχουν πια καμία αξία, καθώς σκοπεύει να προσλάβει αρκετούς δημοσιογράφους και τεχνικούς από τα κανάλια που δεν αδειοδοτούνται.

Οπως έχει ενημερώσει ο ίδιος ο κ. Σαββίδης τους συνεργάτες του, η έδρα του νέου τηλεοπτικού σταθμού θα είναι στη Θεσσαλονίκη και όχι στην Αθήνα, επιδιώκοντας να εκπέμψει το μήνυμα της αναγέννησης της επιχειρηματικότητας στην ξεχασμένη Βόρεια Ελλάδα. Ταυτόχρονα, δε, σημειώνει ότι η δραστηριοποίησή του στα media αποτελεί μέρος του συνολικού επιχειρηματικού σχεδίου του για την Ελλάδα, το οποίο περιλαμβάνει επενδύσεις στους τομείς του τουρισμού, της καπνοβιομηχανίας, αλλά και της διακίνησης τροφίμων και αγαθών.

Μετωπικές συγκρούσεις με κόμματα και Κοντομηνά
Η υπέρβαση του σκοπέλου Καλογρίτσα, πάντως, δεν έφερε την κυβέρνηση σε ήρεμα νερά, καθώς η αντιπαράθεσή της με τα κόμματα, αλλά και με τους ηττημένους του διαγωνισμού, παίρνει πια διαστάσεις μετωπικής σύγκρουσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι έχει γίνει τυφλός υπερασπιστής της διαπλοκής, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να του απαντά ότι λειτουργεί σαν Εγκέλαδος καταστρέφοντας τα πάντα και ισοπεδώνοντας το Σύνταγμα και τους ελληνικούς θεσμούς.

Ο πρωθυπουργός δέχτηκε την πρόταση του κ. Μητσοτάκη να πραγματοποιηθεί ειδική συζήτηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή με θέμα τη διαπλοκή, τη διαφθορά και τις τηλεοπτικές άδειες, η οποία όμως δεν θα πραγματοποιηθεί νωρίτερα από τις 10 Οκτωβρίου λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων των πολιτικών αρχηγών.

Το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε ακόμη ψηλότερα την Παρασκευή, όταν ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος κατηγόρησε την κυβέρνηση για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη σχολιάζοντας τη διακοπή της διάσκεψης του Συμβουλίου της Επικρατείας που συνεδρίαζε γι’ αυτό το ζήτημα. Η κυβέρνηση χαρακτήρισε «αδιανόητη» τη θέση που εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. κατηγορώντας για μία ακόμη φορά την αξιωματική αντιπολίτευση ότι επιχειρεί να εκφοβίσει δικαστές δημόσιους λειτουργούς που εφαρμόζουν τη νομοθεσία.

Μαζικά πυρά κατά της κυβέρνησης έχουν εξαπολύσει και όλα τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, κατηγορώντας την ότι προσπαθεί να επιβάλει τη δική της διαπλοκή, αλλά και το «μαύρο» στα ιδιωτικά κανάλια, επειδή ενοχλείται από την κριτική τους.

Εκτός από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όμως, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και τις κατηγορίες τηλεοπτικών σταθμών που εμφανίζουν στοιχεία υποστηρίζοντας ότι στον διαγωνισμό υπήρξαν ύποπτες μεθοδεύσεις οι οποίες δημιουργούν εύλογα ερωτήματα.

Επικεφαλής του πολέμου αυτού έχει τεθεί ο τηλεοπτικός σταθμός ALPHA, o οποίος έχει ήδη καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά των μελών της επιτροπής που διεξήγαγαν τον διαγωνισμό. Παράλληλα, ο νομικός σύμβουλος του σταθμού Πάνος Λαζαράτος παρουσίασε την Παρασκευή στοιχεία που προκύπτουν από τη μελέτη του υλικού από τις κάμερες ασφαλείας. Σύμφωνα με τις καταγγελίες του ALPHA, 48 άνθρωποι μπήκαν στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΓΓΕΕ) την ημέρα του διαγωνισμού χωρίς να ελεγχθούν αν μεταφέρουν κινητά τηλέφωνα ή άλλες συσκευές επικοινωνίας. Ανάμεσα σε αυτούς που πέρασαν, σύμφωνα με τον κ. Λαζαράτο, ήταν αρχηγοί αλλά και μέλη αποστολών των αντιπροσωπιών των καναλιών αλλά και υπάλληλοι της ΓΓΕΕ και μέλη της επιτροπής για τις άδειες. Απαντώντας, η ΓΓΕΕ χαρακτήρισε τις καταγγελίες «αστειότητες», ενώ με ανακοίνωσή της κατήγγειλε ταυτόχρονα προσπάθεια τρομοκράτησης των υπαλλήλων της.

Νίκος Παππάς: Τέλος στην αεροπειρατεία των συχνοτήτων
Μετά την καταβολή της πρώτης δόσης και από τον Ιβάν Σαββίδη, ο υπουργός Επικρατείας εξαπέλυσε επίθεση κατά της Ν.Δ. αλλά και όσων προσπάθησαν, όπως είπε, να τρομοκρατήσουν δημόσιους λειτουργούς για να ακυρωθεί ο διαγωνισμός. Κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι «επέλεξε να διασυρθεί και να συρθεί πίσω από καθόλου έννομα συμφέροντα όσων νόμιζαν πως η αεροπειρατεία των συχνοτήτων θα συνεχιζόταν για πάντα». Πρόσθεσε επίσης ότι είναι «ντροπή και αίσχος για όσους ανεπιτυχώς επιχείρησαν να τρομοκρατήσουν και να πιέσουν δημόσιους λειτουργούς για να διαφυλάξουν τα ειδικά και ιδιαίτερα συμφέροντά τους». Ο κ. Παππάς υπογράμμισε ότι από τον Ιανουάριο του 2015 έχουν εισπραχθεί πάνω από 51 εκατ. ευρώ από τα τέλη χρήσης συχνοτήτων και τον φόρο στη διαφήμιση, σημειώνοντας ότι αυτός ο φόρος είχε νομοθετηθεί, αλλά διαρκώς «ξεχνούσαν να καταλογίσουν και να τον εισπράξουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

«Οι πολίτες πλέον γνωρίζουν πως κάποια δελτία ειδήσεων δεν είναι δελτία για την ενημέρωσή τους, αλλά είναι δελτία για την υπεράσπιση των συμφερόντων ιδιοκτησιών», παρατήρησε ο υπουργός σημειώνοντας ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου και ότι το νέο τηλεοπτικό τοπίο σε λίγες ημέρες θα είναι πραγματικότητα.

Καθυστερεί η απόφαση του ΣτΕ
Κατόπιν όλων αυτών, η προσοχή όλων είναι πλέον στραμμένη στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας επί των προσφυγών που έχουν καταθέσει από τον Ιούλιο τα κανάλια, υποστηρίζοντας ότι ο σχετικός νόμος είναι αντισυνταγματικός.

Ομως μετά την επεισοδιακή πρώτη συνεδρίαση της διάσκεψης της Ολομέλειας του ΣτΕ που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή και διακόπηκε λόγω της έντασης που δημιουργήθηκε μεταξύ των δικαστών, φαίνεται ότι η τελική απόφαση θα καθυστερήσει ακόμη αρκετά και πιθανότατα θα εκδοθεί όταν όλα θα έχουν τελειώσει και θα εκπέμπουν μόνο οι σταθμοί που έχουν πάρει άδεια.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του ΣτΕ χρειάστηκε να διακοπεί η συνεδρίαση διάσκεψης της Ολομέλειας εξαιτίας της έντασης που σημειώθηκε ανάμεσα στους συμβούλους της Επικρατείας και τον πρόεδρο του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Νίκο Σακελλαρίου.

Αιτία για την αντιπαράθεση αποτέλεσε ο πρόλογος του κ. Σακελλαρίου στην αρχή της διάσκεψης, όπου αναφέρθηκε στην κρισιμότητα της υπόθεσης για τη χορήγηση των αδειών με εκφράσεις που θεωρήθηκαν από συναδέλφους του απόπειρα επηρεασμού του σώματος.

Αίσθηση προκάλεσε επίσης στη σύνθεση του δικαστηρίου η ανακοίνωση του προέδρου ότι η επόμενη ημερομηνία της διάσκεψης της Ολομέλειας για το θέμα των αδειών θα ανακοινωθεί 24 ώρες πριν, χωρίς να προσδιορίσει ούτε μερικώς την ημερομηνία.

«Φαίνεται ότι θα χρειαστούν ακόμη πολλές διασκέψεις. Δύσκολα θα έχουμε απόφαση πριν από το τέλος του χρόνου», εκτιμούσαν μετά τα γεγονότα της Παρασκευής δικαστικές πηγές, στοιχηματίζοντας μάλιστα ότι ο πρόεδρος του δικαστηρίου θα αποφασίσει συνεκδίκαση όλων των προσφυγών που κατατέθηκαν ή θα κατατεθούν στο μέλλον, επιμηκύνοντας κι άλλο τη διαδικασία.

Πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι μία ημέρα νωρίτερα το ΣτΕ απέρριψε για άλλη μία φορά όλα τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν κατατεθεί από σταθμούς σχετικά με τη νομιμότητα της συμμετοχής συνυποψηφίων τους. Με βάση την απόφαση αυτή, θεωρείται καταρχήν νόμιμη και η συμμετοχή της εταιρείας DIMERA του Ιβάν Σαββίδη, για την οποία διατυπώθηκαν ήδη καταγγελίες για ελλείψεις και παραλείψεις στον φάκελο της υποψηφιότητάς της.

Βασίλης Χιώτης, Μανόλης Γαλανός
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ