31 Οκτωβρίου 2016

BINTEO-Ντοκουμέντο: Δημοσιογράφοι ουρλιάζουν την ώρα του σεισμού των 6,5 Ρίχτερ στην Ιταλία

Κραυγές, στιγμές πανικού, τρόμος... αυτά είναι τα τρία βασικά χαρακτηριστικά του βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το ιταλικό δίκτυο RaiNews24, στο οποίο καταγράφεται η φοβισμένη αντίδραση συντελεστών τηλεοπτικής εκπομπής την ώρα που το έδαφος σείεται στη Ρώμη.

Τη στιγμή που ο παρουσιαστής από το κτίριο του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου Rai στην ιταλική πρωτεύουσα διαβάζει τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, σημειώνεται ισχυρή σεισμική δόνηση, με αποτέλεσμα την ανάγνωσή του να διακόψουν οι κραυγές αγωνίας συναδέλφων του.

«Ακούτε αυτή τη στιγμή σημειώθηκε ένας βίαιος σεισμός, την ώρα που είμαστε σε ζωντανή σύνδεση. Συνεχίζεται ο σεισμός. Ήταν ισχυρή δόνηση. Στο στούντιο ήταν πολύ ισχυρή η δόνηση», είπε ο παρουσιαστής, ο οποίος κατάφερε να διατηρήσει την ψυχραιμία του και να παραμείνει στο πλατό  περιγράφοντας όσα συνέβαιναν στο στούντιο.

Όλα αυτά, τη στιγμή που οι άστεγοι υπολογίζονται σε περισσότερους από 30.000, μετά τις σεισμικές δονήσεις που έπληξαν την Ούμπρια, τις Μάρκε και το Λάτσιο και συνεχίζουν να γίνονται αισθητές στα κεντρικά της χώρας.

«Ήταν μία δύσκολη βραδιά για τους κατοίκους και για το μηχανισμό βοήθειας, οι συνθήκες δεν είναι εύκολες», δήλωσε η Τίτι Ποστιλιόνε της Πολιτικής Προστασίας, την ώρα που οι άστεγοι ζητούν από τις τοπικές αρχές να τους δοθούν σκηνές ώστε να μην εγκαταλείψουν την Νόρτσια, η οποία έχει «κοπεί» στα δύο.

Μπορεί οι κατοικίες τους να έχουν καταρρεύσει, ή να φέρουν σοβαρές ρωγμές με αποτέλεσμα να μην είναι ασφαλείς, όμως, οι κάτοικοι αρνούνται να τις εγκαταλείψουν.

«Οι σκηνές έπρεπε να παραμείνουν. Δεν είναι πια πανιά, όπως κάποτε, αλλά δημιουργούν ένα άνετο περιβάλλον και έχουν θέρμανση, επιτρέποντας σε εκείνους που ζουν εκεί να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις πρώτες δυσκολίες», δήλωσε ένας κάτοικος της Νόρτσια.

Εντούτοις, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, επιμένει πως οι κάτοικοι πρέπει να μεταφερθούν σε ξενοδοχεία και όχι σε σκηνές, κυρίως με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.

«Τα πράγματα που πρέπει να γίνουν είναι δύσκολα, αλλά σαφή. Πρώτον, πρέπει να διασφαλιστεί η ασφάλεια. Θα μιλήσουμε σ ήμερα στο έκτακτο συμβούλιο. Δεν μπορούμε να έχουμε σκηνές για μήνες στο βουνό, μέσα στο χιόνι. Υπάρχουν ξενοδοχεία για όλους. Αλλά πολλοί από τους συμπολίτες μας δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τα εδάφη τους ούτε για λίγες εβδομάδες. Πρέπει, λοιπόν, να χειριστούμε την κατάσταση», δήλωσε ο Ρέντσι.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο οποίος επισκέφθηκε την Νόρτσια πριν μερικές εβδομάδες δεσμεύθηκε πως η περιοχή θα ξαναχτιστεί.

«Θα ξαναχτίσουμε τα πάντα, θα τα ξαναχτίσουμε μαζί. Υπάρχουν στιγμές που οι πολιτικοί διχασμοί δεν μετρούν και εργαζόμαστε όλοι προς την ίδια κατεύθυνση», πρόσθεσε.

«Δεν πρέπει να πάει χαμένο ούτε ένα σεντ και πρέπει να δείξουμε ποιοι είμαστε: άνθρωποι που σε αντίθεση με κάποια περιστατικά του παρελθόντος, ξέρουν να φτιάχνουν δημόσια έργα χωρίς σπατάλες και χωρίς κλέφτες», συμπλήρωσε ο Ρέντσι.