31 Οκτωβρίου 2016

Λαθροχειρία ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει η ΝΔ: Αναστέλλουν τον νόμο Παππά, δεν τον καταργούν-Βούτσης για να γελάσουμε: «Γράψαμε «αναστολή» και όχι «κατάργηση» για να μην εγείρουν απαιτήσεις οι υπερθεματιστές»

Με έντονο τρόπο αντέδρασε η ΝΔ στην τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση με την οποία αναστέλλει το άρθρο 2Α – τον πυρήνα δηλαδή του νόμου Παππά.

Οπως είπε στη Διάσκεψη των Προέδρων ο Νίκος Δένδιας «δεν έχουν καν την γενναιότητα να ακυρώσουν τον νόμο απλά μόνο αναστέλλουν τις διατάξεις του μέχρι την καθαρογραφή της απόφασης του ΣτΕ λες και θέλουν να τον επαναφέρουν στη συνέχεια».

Οπως διευκρίνισε ο κ. Δένδιας η ΝΔ ζητά «την επιστροφή των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ με νομοθετική παρέμβαση που θα την συμφωνήσουμε όλοι μαζί και θα την ψηφίσουμε όλοι μαζί».

Οπως τόνισε «αμέσως μετά – κυριολεκτικά αμέσως μετά – να συγκληθεί η Διάσκεψη των Προέδρων προκειμένου να συμφωνήσουμε στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το ΕΣΡ.

Ομως η απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έρθει ο νόμος που επιστρέφει τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ» ξεκαθάρισε.

Βούτσης: Γράψαμε «αναστολή» και όχι «κατάργηση» για να μην εγείρουν απαιτήσεις οι υπερθεματιστές

Να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση επέλεξε να χρησιμοποιήσει τον όρο «αναστέλλεται» και όχι «καταργείται» το άρθρο 2Α του νόμου Παππά στην τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση επιχείρησε ο Νίκος Βούτσης.

Μιλώντας στην Διάσκεψη των Προέδρων και απαντώντας στις αιτιάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ο πρόεδρος της Βουλής υποστήριξε ότι η διατύπωση περί αναστολής του άρθρου 2Α έγινε προκειμένου οι υπερθεματιστές να μην εγείρουν απαιτήσεις από το ελληνικό Δημόσιο. Εγγυήθηκε δε «χωρίς ενδοιασμό» και προσωπικά ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στην τροπολογία.

«Χωρίς κανένα ενδοιασμό εγγυώμαι προσωπικά ότι δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε υπαναχώρηση. Η διατύπωση περί αναστολής είναι ακριβέστατη με την επιφύλαξη της οριστικής απόφασης για να μην υπάρξουν προσφυγές και σοβαρές απαιτήσεις έναντι του ελληνικού Δημοσίου από τους προσωρινούς υπερθεματιστές. Να το εξετάσετε αυτό με τους νο9μικούς σας», τόνισε ο Ν. Βούτσης.

Υπενθυμίζεται ότι Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι ζήτησαν να αλλάξει η διατύπωση της τροπολογίας και να αναφέρεται ρητώς ότι καταργείται, εκφράζοντας ζωηρές επιφυλάξεις για τις προθέσεις της κυβέρνησης να επαναφέρει τον νόμο Παππά εφόσον το επιτρέψει η καθαρογραφή της απόφασης του ΣτΕ .

Αυτή είναι η τροπολογία που καταργεί τον πυρήνα του νόμου ΠαππάXρήστος Μπόκας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Με τη διάταξη αναστέλλεται η εφαρμογή του άρθρου 2Α του νόμου 4339/2015 μέχρι την δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ που έβγαλε αντισυνταγματικό τον σχετικό νόμο

Στην Βουλή κατατέθηκε η τροπολογία για την αναστολή του άρθρου 2Α του νόμου Παππά και σύμφωνα με τον προγραμματισμό η ψήφισή της αναμένεται να γίνει την ερχόμενη Πέμπτη.

Με την διάταξη αναστέλλεται η εφαρμογή του άρθρου 2Α του νόμου 4339/2015 μέχρι την δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ που έβγαλε αντισυνταγματικό τον σχετικό νόμο.

Να σημειωθεί ότι το άρθρο 2Α που αναστέλλεται προβλέπει τα εξής:
1. Ο αριθμός των δημοπρατούμενων αδειών παροχών περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου ορίζεται σε τέσσερις (4) για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition).

2. Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος, η διαγωνιστική διαδικασία για τη χορήγηση των αδειών της προηγούμενης παραγράφου διενεργείται από τον Υπουργό στον οποίο έχουν ανατεθεί οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, ο οποίος εκδίδει τη σχετική προκήρυξη, χορηγεί τις άδειες και προβαίνει σε όλες τις επιμέρους ενέργειες που προβλέπονται από τα άρθρα 3 έως και 15 του παρόντος.

Με απόφαση του ίδιου Υπουργού ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα εφαρμογής των ως άνω διατάξεων και δύνανται να μεταβιβαστούν επιμέρoυς αρμοδιότητες της διαγωνιστικής διαδικασίας στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

3. Η τιμή εκκίνησης για την ανωτέρω κατηγορία δημοπρατούμενων αδειών καθορίζεται με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Υπουργού στον οποίο έχουν ανατεθεί οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Το κείμενο της τροπολογίας: