04 Οκτωβρίου 2016

"Φοβήθηκα για αυτό ψέκασα τους συνταξιούχους" βάλανε τον αστυνομικό να πει για να βγει λάδι ο Τόσκας-ΠΟΑΣΥ: Η αστυνομία εκτελεί εντολές

«Την ώρα που οι συνταξιούχοι άρχισαν να σπρώχνουν την κλούβα, ακριβώς από πίσω υπήρχαν αστυνομικοί και φοβήθηκε ότι θα υπήρχαν θύματα», ανέφερε στην απολογία του

«Φοβήθηκα ότι θα υπάρξουν νεκροί γι' αυτό έριξα χημικά προς τα πόδια των συνταξιούχων».

Με αυτά τα λόγια απολογήθηκε στους ανωτέρους του ο αστυνομικός που χθες ψέκασε με χημικά τους συνταξιούχους στο πλαίσιο της προκαταρκτικής διοικητικής εξέτασης που έχει διαταχθεί.

Όπως είπε ο αστυνομικός την ώρα που οι συνταξιούχοι άρχισαν να σπρώχνουν την κλούβα, ακριβώς από πίσω υπήρχαν αστυνομικοί και φοβήθηκε ότι θα υπήρχαν θύματα. Ετσι ενστικτωδώς, και χωρίς να ενημερώσει, προχώρησε σε χρήση χημικών, τρεις φορές με τη φυσούνα, προς τα πόδια των διαδηλωτών, για να διαλυθεί το πλήθος.

Το Αρχηγείο χθες διέταξε προκαταρκτική διοικητική εξέταση που πρέπει μέσα σε 20 μέρες να βγάλει αποτέλεσμα. Αν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν παραπτώματα, θα γίνει ΕΔΕ. Η έρευνα ανατέθηκε σε ταξίαρχο της Αστυνομίας Αθηνών, ο οποίος από την πρώτη έρευνα από τις κάμερες και τις φωτογραφίες διαπίστωσε ότι από τη διμοιρία ένας κρατούσε στα χέρια φυσούνα ο οποίος και έριξε τρεις φορές, ήπιας δράσης δακρυγόνο και ένας δεύτερος, που στεκόταν πίσω από τη διμοιρία έριξε ένα δακρυγόνο με τη μορφή χειροβομβίδας.

Έτσι αποφασίστηκε να κληθούν ο επικεφαλής των μέτρων στην Ηρώδου Αττικού, οι δύο που έριξαν χημικά, όλοι οι αστυνομικοί της διμοιρίας και ο επικεφαλής των μέτρων στο κέντρο της Αστυνομίας.

Ο τελευταίος δήλωσε ότι είχε δώσει εντολή να μην περάσουν οι διαδηλωτές προς το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά δεν είχε διατάξει να γίνει χρήση χημικών.

Η στιγμή που έριξαν τα χημικά


Δημήτρης Πόπωτας, Άρια Καλύβα
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ για τα χημικά στους συνταξιούχους: Η αστυνομία εκτελεί εντολές

«Η αστυνομία με αυτή την κυβέρνηση αλλά και με την προηγούμενη είναι πάντοτε υπό τις εντολές της. Χρήση χημικών μπορεί να γίνει όταν  ο επικεφαλής της διμοιρίας δει ότι υπάρχει άμεσος κινδυνος και για τους διαδηλωτές και για τους αστυνομικούς.

Παράλληλα ο κ.Γερακαράκος διερωτήθη εάν «η κοινωνία είναι έτοιμη να δει ανοιγμένα κεφάλια» σε περίπτωση που «μια διαδήλωση σαν τη χθεσινή περάσει στο Μέγαρο Μαξίμου. Πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό;», δήλωσε ο πρόεδρος της πανελλαδικής Ομοσπονδίας των αστυνομικών υπαλλήλων, Γρηγόρης Γερακαράκος σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ANT1 με αφορμή τα χθεσινά επεισόδια στην πορεία των συνταξιούχων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΤΕΑ και αυτόπτης μάρτυρας κ. Κάντας τόνισε από την πλευρά του ότι «τα χημικά που μας πέταξαν δεν με πόνεσαν στο σώμα μου αλλά στην ψυχή μου».

Δείτε το βίντεο: