12 Οκτωβρίου 2016

Σφοδρή επίθεση δικαστών στη μουχρίτσα Θάνου

Άλλες τέσσερις δικαστικές Ενώσεις κατά της παράτασης του ανωτάτου ορίου εξόδου των δικαστών
«Τρόμο προκαλεί, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, οποιαδήποτε σκέψη για μεταβολή του ανώτατου συνταγματικού ορίου με τυπικό νόμο» σχολιάζοντας με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα το περιεχόμενο των συζητήσεων που η ίδια η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου αποκάλυψε ότι έγιναν στο Μέγαρο Μαξίμου για παράταση, ουσιαστικά, της θητείας της ηγεσίας της δικαιοσύνης.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με αφορμή τη δημοσιοποίηση χθες του θέματος που ετέθη προς συζήτηση από τους ανώτατους δικαστικούς κατά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, τονίζει ότι «Η συνταγματική διάταξη δεν αφήνει απολύτως κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Έτσι εφαρμόζεται από την ψήφισή της το 1975 χωρίς ποτέ κανείς να αμφισβητήσει το νόημά της».

Η Ένωση επικρίνει με σφοδρότητα εκείνους που έθεσαν το θέμα τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «προκαλεί τρόμο κυρίως για την ευκολία και την ανεπίτρεπτη προχειρότητα με την οποία επιχειρείται να ξεπεραστούν ανυπέρβλητοι συνταγματικοί φραγμοί».

Οι δικαστές και οι εισαγγελείς, καλούν μέσω της Ένωσης τους ευθέως τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον πρωθυπουργό να πάρουν θέση για το θέμα που προέκυψε και έχει δημιουργήσει νέο κύκλο έντονων πολιτικών αντιδράσεων, καθώς ότι επισημαίνουν «σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις που θα πλήξουν βαρύτατα τη συνταγματική τάξη και το κράτος δικαίου».

Τις συζητήσεις για παράταση, παρά τη ρητή συνταγματική απαγόρευση, του ορίου ηλικίας των ανώτατων δικαστών και μετά το 67ο με αποτέλεσμα να παραμείνουν, αν τελικώς προχωρούσε με νόμο η ρύθμισή του, στη θέση τους τόσο η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, όσοι και οι λοιποί κορυφαίοι δικαστικές παράγοντες, αποκάλυψε η ίδια η Πρόεδρος του ΑΠ μιλώντας σε εφέτες και προέδρους εφετών μετά τη συνάντηση της ηγεσίας της δικαιοσύνης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως ανέφερε στους δικαστές η κυρία Θάνου, το θέμα τέθηκε με πρωτοβουλία της ηγεσίας της δικαιοσύνης στον πρωθυπουργό, εκείνος υπήρξε «πολύ θετικός» και οι ανώτατοι δικαστικοί με επιχειρήματα προσπάθησαν να πείσουν ότι το σύνταγμα μπορεί να παρακαμφθεί.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, ελέχθη στον πρωθυπουργό ότι παρά τη συνταγματική απαγόρευση που είναι ρητή, μπορεί να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση καθώς το όριο των 67 ετών που θέτει το σύνταγμα, τίθεται για την προστασία των ίδιων των δικαστών, ενώ μεγαλύτερο όριο δεν σημαίνει και αντισυνταγματική πρόβλεψη.

Μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις σε δικαστικό και πολιτικό επίπεδο με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κάνουν λόγο για «εκτροπή» και για πρωτοφανή αντισυνταγματική μεθόδευση.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/greece/article/327429/sfodri-epithesi-dikaston-se-thanou/

Άλλες τέσσερις δικαστικές Ενώσεις κατά της παράτασης του ανωτάτου ορίου εξόδου των δικαστών

Την ανακοίνωση υπογράφουν η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου και η Ένωση Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

Τέσσερις δικαστικές Ενώσεις με κοινή ανακοίνωσή τους επισημαίνουν  με τη σειρά τους ότι το Σύνταγμα ρητά δεν επιτρέπει την παράταση του ανωτάτου  ορίου εξόδου των δικαστών  από την υπηρεσία.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε από την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, την Ένωση Διοικητικών Δικαστών, την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου και την Ένωση  Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Το πνεύμα της κοινής ανακοίνωσης των 4 δικαστικών Ενώσεων συνταυτίζεται με την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων η οποία εκδόθηκε το πρωί της Τετάρτης.

Ειδικότερα, οι τέσσερις ενώσεις αφού αναφέρονται  στις σχετικές Συνταγματικές διατάξεις, επισημαίνουν ότι η έννοια  της  σχετικής συνταγματικής διάταξης (άρθρο  88 παρ. 5) «ουδέποτε  αμφισβητήθηκε μέχρι σήμερα, δεν αφήνει κανένα απολύτως περιθώριο παρερμηνείας και επομένως κάθε τροποποίηση του ανώτατου συνταγματικού ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών με τυπικό νόμο  συνιστά ανεπίτρεπτη  παραβίαση  συνταγματικών  προβλέψεων».

Και συνεχίζουν: «Οποιαδήποτε πρόταση για το ζήτημα αυτό μπορεί να τεθεί μόνο στα πλαίσια συνταγματικής αναθεώρησης στο πλαίσιο της οποίας θα τοποθετηθούμε μεταξύ άλλων και για το συγκεκριμένο ζήτημα».

Τέλος, οι ενώσεις υπογραμμίζουν ότι «ο Πρωθυπουργός, ενώ συνομιλεί, ως έχει δικαίωμα, με την ηγεσία της Δικαιοσύνης, αρνείται επί 5 μήνες να συναντήσει τις Δικαστικές  Ενώσεις, παρά τα σχετικά αιτήματα που έχουν υποβάλει, απαξιώνοντας έτσι τους εκλεγμένους εκπροσώπους όλων των κλάδων της Δικαιοσύνης».

Παναγιώτης Τσιμπούκης
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ