15 Οκτωβρίου 2016

Μούδιασμα και… απογοήτευση στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Τι ζητούν οι σύνεδροι από τον Τσίπρα

Μέσα σε κλίμα έντονου προβληματισμού, τόσο για την πορεία της χώρας, όσο και της κυβέρνησης, συνεχίζονται οι εργασίες του δεύτερου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Το κλίμα δεν είναι πανηγυρικό και πολλοί σύνεδροι πιέζουν τον Αλέξη Τσίπρα να τηρήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις του. Οι ομιλίες και οι παρεμβάσεις μεσαίων, αλλά και υψηλόβαθμων στελεχών φανερώνουν έντονες.

Ο φόβος για μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα “νέο ΠΑΣΟΚ”, αλλά και η εξέλιξή του σε ένα προσωποπαγές κόμμα, απολύτως ελεγχόμενο από τον Αλέξη Τσίπρα και μία στενή ηγετική ομάδα πέριξ του πρωθυπουργού, είναι τα σημεία αιχμής.

Στην κριτική πολλών συνέδρων ότι η κυβέρνηση έχει διολισθήσει σε αντιλαϊκές πολιτικές, εξαιτίας των μνημονιακών προγραμμάτων, που εφαρμόζει, απάντησε ο Νίκος Παππάς ο οποίος είπε ότι “διαφωνώ ριζικά με όσους λένε ότι ασκούμε ένα ακραία νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα, είμαστε υπερήφανοι που βρισκόμαστε στο τιμόνι της χώρας”.

Ακόμα και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης όμως ζήτησε ένα νέο μοντέλο κυβερνησιμότητας, παραδεχόμενος ελλείμματα στην άσκηση της διοίκησης και τη χάραξη πολιτικών με αποτελέσματα από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Παίρναμε αποφάσεις αλλά έμεναν στα χαρτιά», σημείωσε και τόνισε ότι “είμαστε στη μέση ενός στοιχήματος που δεν έχει κριθεί, αλλά έχουμε όλες τις δυνατότητες να το κερδίσουμε».

Ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος φέρεται να απομακρύνεται στον επικείμενο ανασχηματισμό επειδή διαφωνεί με την ικανοποίηση των απαιτήσεων που διατυπώνουν οι δανειστές, εξέφρασε την αμφιβολία του για το εάν βγαίνει το πρόγραμμα και αναρωτήθηκε εάν η απομείωση του χρέους, που συζητά η κυβέρνηση, συνεπάγεται και νέο μνημόνιο.

Από την πλευρά της η τάση των “53+” εξέφρασε έντονες διαφωνίες για το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ. Με κείμενό τους, αλλά και με ομιλίες από το βήμα του συνεδρίου τα στελέχη της κίνησης ήταν ιδιαίτερα καυστικά προς την ηγεσία, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι “53+” εξέταζαν το ενδεχόμενο να προτείνουν δικό τους υποψήφιο πρόεδρο, κόντρα στον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να μην εκλεγεί ο τελευταίος “με ποσοστά Τσαουσέσκου”, όπως έλεγαν.

Τα περισσότερα από τα μεσαία στελέχη ζήτησαν να εφαρμοστούν τώρα οι ξεχασμένες εξαγγελίες πχ για τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ και ολική επαναφορά στο λεγόμενο παράλληλο πρόγραμμα.

Το μέλος της κίνησης των “53+” και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Πάνος Λάμπρου τόνισε σχετικά με το μνημόνιο ότι «η υπογραφή μας είναι προϊόν αδίστακτου εκβιασμού με το πιστόλι στον κρόταφο». Και πρόσθεσε ότι “θέλουν να κάνουν παρένθεση τις ιδέες της αριστεράς ακόμα κι αν δεν καταφέρουν να ρίξουν την κυβέρνηση της αριστεράς”.

Ακόμα και στελέχη που προέρχονται από την τάση Πλατφόρμα 2010 και δεν εντάσσονται στην αριστερή εσωκομματική αντιπολίτευση, όπως ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας Κώστας Ζαχαριάδης, διαχωρίζουν τη θέση τους για την προοπτική πασο0κοποίησης του κόμματος.

Οι ομιλίες συνεχίζονται σήμερα Σάββατο μέχρι αργά το βράδυ και αύριο από το πρωί θα ξεκινήσουν οι ψηφοφορίες για την εκλογή του νέου προέδρου (αναμένεται η πανηγυρική επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα) και της νέας Κεντρικής επιτροπής.