04 Οκτωβρίου 2016

Είπε ο Τσακαλώτος κι ο Σόιμπλε έξυσε τ' αρχ@δια του: Οι Ευρωπαίοι θα έχουν την πολιτική ευθύνη εάν καθυστερήσουν οι επενδύσεις λόγω χρέους

Τα γνωστά σύντροφοι... μας ζηλεύουν και μας κυνηγάνε οι Ευρωπαίοι ΜΠΕΕΕΕ

Οι Ευρωπαίοι θα έχουν την πολιτική ευθύνη εάν καθυστερήσουν οι επενδύσεις στην Ελλάδα διότι δεν θα έχουν δημιουργήσει ένα καθαρό δρόμο για τους επενδυτές. Αυτή είναι η θέση του Ευκλείδη Τσακαλώτου όπως τη διατύπωσε σήμερα στην επιτροπή της Bουλής για το χρέος ενημερώνοντας τους βουλευτές.

«Ενα ερώτημα είναι εάν είναι βιώσιμο το χρέος. Εμείς ζητάμε ένα καθαρό διάδρομο ώστε οι επενδυτές να ξέρουν ότι η Ελλάδα είναι άνετη άρα μπορούν να επενδύσουν. Είναι σημαντικό για μας να καταλάβουν οι αγορές ότι υπάρχει ο καθαρός διάδρομος .
Αν δεν λάβουν στην Ευρώπη την πολιτική απόφαση για το χρέος και κλωτσήσουν τον τενεκέ και την πάνε δυο χρόνια πιο κάτω τότε θα καθυστερήσουν και οι επενδυτές κατά δυο χρόνια. Το χειρότερο θα είναι να πάνε το χρέος πιο κάτω. Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι το χειρότερο και για την κυβέρνηση και για τη χώρα.
Το καλό αποτέλεσμα για μένα θα είναι ο καθαρός διάδρομος και πιστεύω ότι μέχρι τέλους του χρόνου θα έχουμε αυτή την απόφαση.»

Όμως ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως ακόμα και με μιας τέτοια απόφαση το θέμα του χρέους δεν τελειώνει. «Η Ευρωζώνη είναι συμβατή με τόσα μεγάλα χρέη; Αυτό είναι μιας δεύτερης τάξεως  ερώτηση αλλά πολύ σημαντική.
Με τόσο μεγάλα διαφορετικά χρέη ανά χώρα δεν έχουμε ενιαία νομισματική πολιτική. Οσον αφορά το δεύτερο αυτό ερώτημα είμαστε ακόμα  στα πρώτα στάδια για αυτή τη συζήτηση. Αλλά μόνο οι απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα θα δώσουν οριστική ή όχι λύση στο χρέος.

Ο κύριος Τσακαλώτος σε ρωτήθηκε από βουλευτές της αντιπολίτευσης εάν συμφωνεί με την εκτίμηση του αντιπροέδρου Γιάννη Δραγασάκη ότι το θέμα του χρέους πηγαίνει μετά το 2018. Η απάντηση του ήταν ελαφρά διαφοροποιημένη σε σχέση με όσα προέβλεψε πριν από λίγες  μέρες ο κ.Δραγασάκης

«Είμαστε σε καλό δρόμο για το πρώτο ερώτημα για το πως δηλαδή  θα γίνει βιώσιμο το χρέος και πως θα δημιουργηθεί ο καθαρός διάδρομος. Πιστεύω ότι μέχρι τέλους του χρόνου θα έχουμε αυτόν τον καθαρό διάδρομο»

Με τον Στουρνάρα μαλώνουμε ακόμη από τα φοιτητικά μας χρόνια
Τέλος ο κύριος Τσακαλώτος έριξε για ακόμα μια φορά βέλη  κατά του Γιάννη Στουρνάρα για την εκτίμηση του ότι η διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ κόστισε στην ελληνική οικονομία πάνω από 86 δις.

« Με το Γιάννη Στουρνάρα μαλώνουμε ακόμη από τα φοιτητικά μας χρόνια. Του έχω πει δεν στέκουν αυτά που λες για τα 86 δισ. Περιμένω τις αποδείξεις για αυτά που λες»