Οι θεσμοί χαρακτηρίζουν «στρεβλό» το παλιό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων, που θέλει να επαναφέρει η κυβέρνηση - Επιμένουν για αλλαγές και στον συνδικαλιστικό νόμο - Διαφωνούν οι δύο πλευρές και για εξωδικαστικό συμβιβασμό, χρέη προς το Δημόσιο και ακατάσχετο λογαριασμό
Διάσταση απόψεων και χάσμα μεταξύ των θέσεων της κυβέρνησης και των δανειστών για τα εργασιακά διαπιστώθηκε μετά τη συνάντηση Κατρούγκαλου - Τσακαλώτου με τους δανειστές.
Σύμφωνα με τον υπουργό, αυτή η πρώτη συνάντηση ήταν διερευνητική και δεν κατέληξε κάπου, ενώ η άλλη πλευρά εξέφρασε τις γνωστές απόψεις της, τονίζοντας πως «η ακραία πλευρά εξέφρασε ακραίες θέσεις».
Σύγκλιση υπήρξε μόνο στη γενική αρχή ότι για κάποια θέματα θα πρέπει να γίνουν σεβαστές δικαστικές αποφάσεις που είτε έχουν εκδοθεί (όπως για τη διαιτησία εργατικών διαφορών) είτε αναμένεται να εκδοθούν (όπως για τις συλλογικές συμβάσεις και τις ομαδικές απολύσεις).
Από την πλευρά των δανειστών, όπως μετασδίδει το newmoney.gr, σημειώνεται ότι το παλιό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θέλει να επαναφέρει η κυβέρνηση, ήταν στρεβλό και είναι αυτό που οδήγησε στο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της χώρας.
Επίσης, ενώ ο υπουργός παρουσίαζε τις ελληνικές θέσεις για όλα τα εργασιακά ζητήματα, οι εκπρόσωποι των δανειστών τον διέκοπταν, προβάλλοντας τις αντιρρήσεις ή άλλες απόψεις τους, ενώ επέμειναν ότι πρέπει να αλλάξει και ο συνδικαλιστικός νόμος.
Ο κ. Κατρούγκαλος, δε, αρνήθηκε ότι δέχεται η κυβέρνηση την εισήγηση του ΔΝΤ για την θέσπιση υποκατώτατου μισθού, που θα υπολογίζεται με βάση τα χρόνια εργασιακής εμπειρίας, αντί με την ηλικία.
Μπροστά στο αδιέξοδο αυτό, κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν να υπάρξει νέα συνάντηση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων την Τρίτη, ενώ και ο ίδιος θα συναντήσει τους επικεφαλής το πρωί και το απόγευμα της Πέμπτης, πριν φύγουν από την Αθήνα, προκειμένου να καλύψουν την απόσταση.