12 Οκτωβρίου 2016

"ΣΥΖΗΤΑ" ΤΡΟΠΟΣ ΤΟΥ ΛΕΓΕΙΝ, ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΓΡΑΦΟΥΝ! Τελικά τι συζητά η κυβέρνηση για το χρέος; Άλλα λέει ο Τσακαλώτος και άλλα ο Σταθάκης

Ερωτηματικά σχετικά με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους Θεσμούς για την απομείωση του ελληνικού χρέους, ήγειραν οι σημερινές αναφορές του Υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, σχετικά με τα βήματα της λήψης αποφάσεων για τη δημιουργία του περίφημου «καθαρού διαδρόμου», καθώς φάνηκε να διαφοροποιείται από τη γραμμή που είχε δώσει μόλις προ μίας εβδομάδας στη Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Εμείς θέλουμε ένα καθαρό διάδρομο για το χρέος. Δηλαδή, συζητάμε βήμα βήμα το μεσοπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο. Άρα τα δύο κουτάκια τώρα και το μακροχρόνιο το 2018. Άρα δεν ισχύει η θεωρία ότι θα συζητηθούν όλα το 2018 ή θα γίνουν όλα τον επόμενο μήνα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κος Σταθάκης στην υποεπιτροπή της Βουλής για το χρέος, απαντώντας στις επικρίσεις του Χρήστου Σταϊκούρα ότι η απόφαση του Eurogroup του Μαΐου αναφέρεται σε λήψη πιθανών μέτρων μετά το πέρας του προγράμματος, δηλαδή, το 2018.

Η αναφορά του Υπουργού Οικονομίας προκάλεσε πλήθος ερωτηματικών, δεδομένου ότι έρχεται σε αντιδιαστολή με τα όσα είχε ισχυριστεί 8 ημέρες πριν στην ίδια επιτροπή της Βουλής ο «τσάρος» της οικονομίας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, που είχε μιλήσει για λήψη όλων των αποφάσεων άμεσα.

Συγκεκριμένα ο Υπουργός Οικονομικών, όπως προκύπτει κι από τα πρακτικά της Βουλής, είχε αναφέρει: «Το βραχυπρόθεσμο, όπως σας είπα, δεν είναι αν το πάρουμε. Αυτό συνεχίζεται και θα συνεχιστεί ανεξαρτήτως του τι θα γίνει στο μεταξύ. Το βραχυπρόθεσμο ήδη είναι στις ράγες κατά κάποιο τρόπο. Το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο θα αποφασιστούν τώρα για μετά και το καλό αποτέλεσμα για μένα – δεν ξέρω αν είναι εντυπωσιακό ή όχι – είναι ο καθαρός διάδρομος».

Αναφορικά με το κρίσιμο ζήτημα της σταδιακής εκταμίευσης της δόσης των 2,8 δις ευρώ που αποφασίστηκε στο πρόσφατο Eurogroup, ο Γιώργος Σταθάκης, ακολουθώντας πιστά την κυβερνητική γραμμή, επιχείρησε να το υποβαθμίσει, υποστηρίζοντας ότι τα 1,7 δισεκατομμύρια θα εκταμιευτούν σύντομα και θα έχουν προωθηθεί για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες έως τα τέλη Οκτωβρίου.

Ο Υπουργός Οικονομίας, έχοντας προφανώς πληροφορηθεί τα σχόλια που πυροδότησαν οι αναφορές του στο χρέος κατά τις περιόδους διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή, επιχείρησε να ανασκευάσει εν μέρει τις δηλώσεις του και να «στρογγυλέψει» τα λεγόμενά του, αναφέροντας ότι: «αυξήθηκε το χρέος τη δεκαετία του 80’ αλλά δεν μπορεί να μην αποτιμά κανείς ότι αυξήθηκαν οι δημόσιες δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ για το κοινωνικό κράτος που ήταν ανύπαρκτο. Η οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους έγινε τότε. Βέβαια έγινε με δανεικά αλλά ήταν η περίοδος που μετασχηματίστηκε η ελληνική οικονομία». Για τη διακυβέρνηση Καραμανλή, καυτηρίασε ότι ο τότε υπουργός οικονομικών είχε λάβει δάνειο 40 δις ευρώ για τη χώρα.


Πηγή: http://www.skai.gr/news/finance/article/327505/telika-ti-suzita-i-kuvernisi-gia-to-hreos/