13 Οκτωβρίου 2016

Νομοσχέδιο για δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας προωθεί το SNP στη Σκωτία

Νομοσχέδιο για τη διενέργεια ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο θα υποβάλει προς διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα η Πρωθυπουργός της τοπικής κυβέρνησης Νίκολα Στέρτζιον.

Η ηγέτιδα του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας SNP δήλωσε από το βήμα του συνεδρίου του κόμματός της που άρχισε στη Γλασκώβη ότι είναι αποφασισμένη να επαναφέρει το θέμα της ανεξαρτησίας και μάλιστα πριν από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, ώστε να προστατεύσει τα συμφέροντα των Σκωτσέζων, οι οποίο τάχθηκαν σε μεγάλη πλειοψηφία κατά του Brexit στο δημοψήφισμα του Ιουνίου.

Η κα Στέρτζιον είπε ότι η δεξιά πτέρυγα του Συντηρητικού Κόμματος δρα ανεξέλεγκτη χρησιμοποιώντας το Brexit ως «άδεια για την εξωτερίκευση της ξενοφοβίας που εδώ και καιρό βρισκόταν κάτω από την επιφάνεια». Κατηγόρησε επίσης τους Τόρις της Τερέζα Μέι για υιοθέτηση πολιτικών του UKIP και ρητορικής του Νάιτζελ Φάρατζ.

Κύκλοι της Ντάουνινγκ Στριτ απάντησαν άμεσα ότι το θέμα της σχέσης της Σκωτίας με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο λύθηκε με το δημοψήφισμα του 2014.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα ώστε να συμπέσει με την έναρξη του συνεδρίου του SNP έδειξε ότι το 47% των Σκωτσέζων αντιτίθενται στην ανεξαρτητοποίηση της χώρας, 38% την υποστηρίζουν και 12% είναι αναποφάσιστοι.

Το 12% θα άλλαζε γνώμη και θα στήριζε την ανεξαρτητοποίηση αν το Λονδίνο επέλεγε ένα «σκληρό» Brexit, προκρίνοντας τους περιορισμούς στη μετανάστευση από την ΕΕ έναντι της πλήρους πρόσβασης στην ενιαία αγορά.

Θέση της κας Στέρτζιον είναι ότι το SNP θα ηγηθεί του αγώνα κατά του σκληρού Brexit.


Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/327589/nomoshedio-gia-deutero-dimopsifisma-anexartisias-proothei-to-snp-sti-skotia/