05 Οκτωβρίου 2016

TO BINTEO ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΜΑΣ ΒΓΑΛΕΙ ΤΡΕΛΟΥΣ! Ο Τσακαλώτος, ο τενεκές και το… Grexit

«Είναι πολύ σημαντικό για μας να καταλάβουν οι αγορές ότι το χρέος είναι βιώσιμο και υπάρχει αυτός ο “καθαρός διάδρομος”» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στη Βουλή,  και συνέχισε εξηγώντας πως αν ληφθεί η πολιτική απόφαση και «κλωτσήσουν τον τενεκέ για δύο χρόνια πιο κάτω, τότε ένας επενδυτής θα πει ότι θα πάρει την απόφαση για επενδύσεις σε δύο χρόνια».

«Αυτό είναι το τι εννοούμε εμείς “βιωσιμότητα του χρέους”. Άρα, οι αγορές πρέπει να ξέρουν ότι για τα επόμενα χρόνια, έχουν έναν καθαρό διάδρομο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσακαλώτος, δεν παρέλειψε ωστόσο να εξηγήσει πως βρισκόμαστε ακόμη στα πρώτα στάδια για το πώς θα γίνει το ευρωπαϊκό χρέος βιώσιμο στο πλαίσιο της Ευρωζώνης και της ΕΕ, επισημαίνοντας πως η Ευρώπη έχει πρόβλημα λόγω της ασυμμετρίας του χρέους ανάμεσα στις χώρες του Βορρά και του Νότου.

Στο επίπεδο αυτό ο ο υπουργός Οικονομικών πρότεινε διάλογο και μάλιστα σε επίπεδο κομμάτων για το μέλλον της Ευρωζώνης και την παραμονή της Ελλάδας σε αυτή, όμως τα «μάζεψε» λίγο αργότερα λέγοντας ότι δεν υπονοούσε Grexit.

Όπως είπε «Η Ευρώπη έχει βαθύ πρόβλημα και αυτό στο Κοινοβούλιο δεν το συζητάμε, όπως και το αν η Ελλάδα μπορεί ή δεν μπορεί να επιζήσει σε μια τέτοια Ευρωζώνη. Δεν έχουμε καθαρές κουβέντες, ούτε από την ΝΔ, ούτε από τον κ. Στουρνάρα και νομίζουμε ότι ήρθε η στιγμή να γίνει μια τέτοια συζήτηση».