02 Νοεμβρίου 2016

Δεν βγάζει το «μαγικό» αριθμό 19 για το ΕΣΡ η πρόσθεση για τη Διάσκεψη της Δευτέρας

Στις τρεις το μεσημέρι της Δευτέρας ορίστηκε η νέα Διάσκεψη των Προέδρων με αντικείμενο τη συγκρότηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου και στόχο να λυθεί ο γόρδιος δεσμός.

Η συγκέντρωση της διευρυμένης πλειοψηφίας των 4/5 όμως που απαιτεί το Σύνταγμα, φαντάζει για άλλη μία φορά όνειρο θερινής νυκτός, δεδομένου ότι η Νέα Δημοκρατία θέτει ως αδιαπραγμάτευτο όρο για τη συναίνεση την πλήρη κατάργηση του λεγόμενου νόμου Παππά, καθιστώντας σαφές πως όποιες βελτιώσεις τυχόν κάνει ο υπουργός Επικρατείας στην τροπολογία που ψηφίζεται αύριο στην Ολομέλεια, δεν ικανοποιούν το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ακόμη κι αν αντικατασταθεί το «αναστέλλεται» με «καταργείται» το άρθρο 2α, μπορεί να μην ισχύει πλέον ο αριθμός «4» αλλά αφενός μεν η απόφαση για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών παραμένει στα χέρια του Υπουργού Επικρατείας που επιμένει με δηλώσεις του στον ίδιο αριθμό αδειών, αφετέρου δε ο διαγωνισμός αν και προβλέπεται να διεξαχθεί από το ΕΣΡ θα γίνει με τις διαδικασίες που είχε ορίσει ο κ. Παππάς.

Πηγές της Πειραιώς ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους ότι σε αυτή τη φάση δεν έχει καμία σημασία η ονοματολογία καθώς απαράβατος όρος για τη συναίνεσή της είναι η κατάργηση όλου του κεφαλαίου Α του νόμου Παππά, που περιλαμβάνει το σύνολο των 15 άρθρων σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες.

«Μόνο σε αυτή την περίπτωση θα μπούμε στη συζήτηση της ονοματολογίας για τη σύνθεση του ΕΣΡ. Διαφορετικά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πρότειναν που λέει ο λόγος πάλι αρνητικοί θα ήμασταν. Εφόσον καταργηθεί ο νόμος Παππά μπορούμε να συζητήσουμε τα πρόσωπα, αλλά η ΝΔ μιλάει για εννέα πρόσωπα εγνωσμένου κύρους. Δεν μπαίνουμε σε παζάρια δύο δικοί σου πέντε δικοί μου», σημειώνουν χαρακτηριστικά κύκλοι της ΝΔ.

Με αυτά τα δεδομένα λίγη σημασία έχει το γεγονός ότι ο Νίκος Βούτσης θα προσέλθει τη Δευτέρα με την ίδια πρόταση που ψηφίστηκε προ διημέρου – Ροδόλφος Μορώνης για πρόεδρος, Νίκος Κιάος ως αντιπρόεδρος, Βασίλης Μουλόπουλος ως μέλος – αλλά φέρεται να είναι ανοιχτός στο διάλογο για αλλαγές βάσει των προτάσεων που έχουν καταθέσει δημοσίως τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Υπό τις παρούσες συνθήκες η συγκέντρωση των 4/5 προσομοιάζει σε άλυτη εξίσωση, αφού ακόμη κι αν η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι παραμείνουν στο «ΝΑΙ», οι θετικές ψήφοι είναι 16 και απαιτούνται 19 στις 24.

Η Ένωση Κεντρώων απαιτεί επίσης απόσυρση του νόμου Παππά και στην περίπτωση που μετακινούνταν από το «όχι» διαθέτει μόλις ένα μέλος στη Διάσκεψη, άρα θα αύξανε την πλειοψηφία στον αριθμό 17.

ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή είναι παραδοσιακά στο «παρών» ή «όχι» εκ πεποιθήσεως, συνεπώς χωρίς τη ΝΔ οι αριθμοί δεν βγαίνουν.

Επί της ουσίας η προγραμματισμένη για τη Δευτέρα Διάσκεψη των Προέδρων οδηγείται σε ένα νέο ναυάγιο με τη ΝΔ να πετάει την μπάλα στο γήπεδο της κυβέρνησης, αναμένοντας την κατάργηση του νόμου Παππά.


Πηγή: http://www.skai.gr/news/politics/article/329522/den-vgazei-to-magiko-arithmo-19-gia-to-esr-i-prosthesi-gia-ti-diaskepsi-tis-deuteras/