21 Νοεμβρίου 2016

ΤτΕ: Μικρότερο πλεόνασμα κατά 456 εκατ. ευρώ το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το 9μηνο του 2016

Μικρότερο πλεόνασμα κατά 456 εκατ. ευρώ παρουσίασε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το 9μήνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2016, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2015 και διαμορφώθηκε στα 1,4 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ).

Τη βελτίωση του ισοζυγίου καυσίμων και τον περιορισμό των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων, αντανακλά το ισοζύγιο αγαθών, το οποίο και παρουσίασε βελτίωση κατά 740 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία αυξήθηκε, κυρίως λόγω της αύξησης της αξίας των εισαγωγών, ενώ η αξία των αντίστοιχων εξαγωγών παρέμεινε στάσιμη. Σημειώνεται ότι, σε σταθερές τιμές, οι συνολικές εξαγωγές αγαθών παρουσίασαν άνοδο κατά 7,6%, η οποία αντανακλά κυρίως την άνοδο του όγκου των εξαγωγών καυσίμων, ενώ και οι εξαγωγές αγαθών χωρίς τα καύσιμα αυξήθηκαν κατά 3%.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών παρουσίασε πτώση κατά 1,8 δισεκ. ευρώ σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2015, κυρίως λόγω της σημαντικής μείωσης των καθαρών εισπράξεων από μεταφορές, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων. Επιπλέον, μείωση εμφάνισαν και οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες. Οι συνολικές αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 3,5%, ενώ οι αντίστοιχες εισπράξεις περιορίστηκαν κατά 5,5%. Οι εξελίξεις αυτές αντισταθμίστηκαν σε μικρό βαθμό από τη βελτίωση του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών.