22 Νοεμβρίου 2016

Τα 486 καρέ που «πάγωσαν» την Αμερική: Η δολοφονία Κένεντι μέσα από ένα συγκλονιστικό βίντεο

Σήμερα συμπληρώνονται 53 χρόνια από την εκτέλεση ίσως του πιο αγαπητού προέδρου των ΗΠΑ

Με αφορμή τη συμπλήρωση 53 χρόνων από την εκτέλεση ίσως του πιο αγαπητού προέδρου των ΗΠΑ, του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στο Ντάλας, τα διεθνή μέσα αναπαράγουν ξανά το συγκλονιστικό βίντεο των 486 καρέ που «αιχμαλώτισε» αυτήν την τραγική στιγμή της αμερικανικής ιστορίας.

Ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, 35ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, πυροβολήθηκε στις 12:30 τοπική ώρα, την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου του 1963, ενώ η αυτοκινητοπομπή του διερχόταν από την πλατεία Ντίλι του Ντάλας, και ο ίδιος βρισκόταν στο αμάξι έχοντας στο πλευρό του την αγαπημένη του σύζυγο. Η δολοφονία του, μία από τις πιο πολυσυζητημένες του 20ου αιώνα, γέννησε δεκάδες θεωρίες συνωμοσίας, με κάποιους να παραμένουν πεπεισμένοι μέχρι και σήμερα πως ένοχος για αυτήν την πράξη δεν ήταν ο υπ' αρ. 1 ύποπτος, Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ (ο οποίος δολοφονήθηκε 2 μέρες μετά τη σύλληψή του) αλλά οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Παρά το μυστήριο που καλύπτει ακόμα - και θα καλύπτει πιθανόν για πάντα - πολλές πτυχές αυτού του τραγικού συμβάντος, η σκηνή που ο Κένεντι κατέρρευσε αιμόφυρτος μέσα στο αμάξι με τη γυναίκα του να πέφτει πάνω του παγωμένη από τρόμο έχει χαραχτεί ανεξίτηλα στη συλλογική μνήμη των Αμερικανών, κυρίως χάρη στο βίντεο που τράβηξε ένας πολίτης, ο 58χρονος Ρώσος επιχειρηματίας Αβραάμ Ζαπρούντερ.

Ο Ζαπρούντερ, δημιουργός ίσως της πιο διάσημης ερασιτεχνικής ταινίας όλων των εποχών κατέγραψε καρέ-καρέ τη στιγμή της δολοφονίας.

Στο επίμαχο βίντεο βλέπουμε τον Αμερικανό πρόεδρο να χαιρετά τον κόσμο που είχε μαζευτεί για να δει την αυτοκινητοπομπή. Ξαφνικά, ο Κένεντι φέρνει τα χέρια του στο λαιμό του και αρχίζει να σκύβει προς την πλευρά της γυναίκας του, η οποία τον κοιτά έντρομη. Λίγα δευτερόλεπτα μετά, μία ακόμη σφαίρα χτυπά τον Αμερικανό πρόεδρο στο κεφάλι, το οποίο γίνεται κυριολεκτικά κομμάτια.

Το σώμα του Κένεντι τινάζεται προς τα πίσω στην αγκαλιά της Τζάκι, η οποία τον κοιτάζει απελπισμένη.

Αμέσως μετά, σηκώνεται από το κάθισμα για να βοηθήσει έναν μυστικό πράκτορα, ο οποίος σκαρφάλωνε στη λιμουζίνα από πίσω, ωστόσο αυτός προλαβαίνει και σπρώχνει την πρώτη κυρία πίσω στο κάθισμα. Αμέσως μετά, το αυτοκίνητο χάνεται αναπτύσσοντας ταχύτητα. Μία ώρα αργότερα, ανακοινώνεται επισήμως ότι ο πρόεδρος Κένεντι είναι νεκρός.