14 Νοεμβρίου 2016

Βουλγαρία: Τις επόμενες ώρες η παραίτηση του Μπορίσοφ -Με 59,4% επικράτησε ο Ράντεφ

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις δρομολογεί στη Βουλγαρία το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της Κυριακής, οι οποίες ανέδειξαν νικητή τον υποψήφιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ρούμεν Ράντεφ, με τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, να δηλώνει ότι παραιτείται.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, ο Ράντεφ, απόστρατος αξιωματικός της πολεμικής αεροπορίας κέρδισε το 59,4% των ψήφων έναντι του 36,2% που έλαβε η εκλεκτή του κυβερνώντος κεντροδεξιού κόμματος ΓΚΕΡΜΠ, Τσέτσκα Τσάτσεβα, νομικός και δύο φόρες πρόεδρος της Βουλής.

Κατόπιν αυτού, ο κ. Μπορίσοφ ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει στις αμέσως επόμενες ώρες ή ημέρες στη βουλή την παραίτησή του, εκλαμβάνοντας την ετυμηγορία του εκλογικού σώματος ως ήττα της πολιτικής του αλλά και της επιλογής του προσώπου.

Επ' αυτού σημειώνεται ότι ο Βούλγαρος πρωθυπουργός είχε δηλώσει πριν από τις εκλογές ακόμα, ότι θα παραιτηθεί σε περίπτωση κατά την οποία οι ψηφοφόροι αποδοκιμάσουν την επιλογή του και τώρα εμφανίζεται να κρατάει την υπόσχεσή του.

Με βάση τα προβλεπόμενα και εφόσον ο κ. Μπορίσοφ δεν αλλάξει γνώμη, θα πρέπει να υποβάλει στο κοινοβούλιο της παραίτηση του ιδίου και της κυβέρνησής του και άμεσα να ανοίξει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών από τον απερχόμενο πρόεδρο της Δημοκρατίας, Ρόσεν Πλεβενλίεφ.

Τόσο όμως ο κ. Μπορίσοφ όσο και το Σοσιαλιστικό Κόμμα τη αντιπολίτευσης δήλωσαν πως δεν θα κάνουν χρήση της εντολής κι έτσι, εκτός απροόπτου, η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές την άνοιξη με υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Πολιτικοί αναλυτές και σημαντική μερίδα των ΜΜΕ στη Σόφια αποδίδουν την ήττα της υποψήφιας του ΓΚΕΡΜΠ, σε αποδοκιμασία της πολιτικής του πρωθυπουργού κ. Μπορίσοφ σε θέματα καθημερινότητας του πολίτη, κυρίως όμως στην αδυναμία και κατά πολλούς στην αδιαφορία, της κυβέρνησής του να πατάξει τη διαφθορά. Αλλά και η αντιπολίτευση ερμηνευσε το αποτέλεσμα ως ψήφο διαμαρτυρίας κατά της πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης.

Μέχρι στιγμής, πάντως, ο κ. Μπορίσοφ δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, αν, δηλαδή, ηγηθεί εκ νέου στις διαφαινόμενες εκλογές του ΓΚΕΡΜΠ ή θα παραιτηθεί από την ηγεσία του.

Μολονότι η Βουλγαρία έχει πολίτευμα προεδρευόμενης Δημοκρατίας, ο πρόεδρος διαθέτει -καθότι εκλεγμένος από τον λαό- αυξημένη πολιτική αίγλη και το προνόμιο, πέραν του αρχηγού του στρατεύματος, να διορίζει εκείνος τους ανώτατους δικαστές καθώς και να αναπέμπει νομοσχέδια που κατατίθενται στη βουλή.

Προεκλογικά, ο νέος πρόεδρος είχε εκφραστεί υπέρ της παραμονής της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ αλλά και της άρσης των κυρώσεων της Δύσης, στις οποίες συμμετέχει η χώρα του, απέναντι στη Ρωσία, ενώ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η στάση της Ρωσίας στην Κριμαία ήταν ορθή.