13 Νοεμβρίου 2016

BINTEO-Νέα Ζηλανδία: Τσουνάμι 2 μέτρων «έξω» από τη Νότια Νήσο μετά τον σεισμό 7,5 ρίχτερ

Τσουνάμι ύψους δύο μέτρων εντοπίστηκαν, πριν από λίγο, στα ανοικτά της Νότιας Νήσου της Νέας Ζηλανδίας, στην περιφέρεια του Βόρειου Καντέρμπουρι, μετά τον σεισμό μεγέθους 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 13:02 (ώρας Ελλάδας), όπως μεταδίδει το πρακτορείο Independent
Μικρότερα αλλά «πολύ επικίνδυνα» κύματα χτύπησαν ήδη τις ακτές πλησίον του Γουέλινγκτον, σύμφωνα με τον τοπικό μετεωρολογικό ιστότοπο, Weather Watch. 


Η υπηρεσία πολιτικής άμυνας της Νέας Ζηλανδίας προειδοποιεί τους κατοίκους κατά μήκος της ανατολικής ακτής της χώρας να καταφύγουν σε υψηλότερα εδάφη, για λόγους ασφαλείας. 


Στην οδηγία, συνίσταται στους πολίτες να κατευθυνθούν άμεσα σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο υψόμετρο, ή προς την ενδοχώρα, με ό,τι μέσο διαθέτουν. Στην περίπτωση που δεν έχουν τη δυνατότητα να απομακρυνθούν άμεσα από τις ακτές, η Υπηρεσία συμβουλεύει τους κατοίκους να ανέβουν στους υψηλότερους ορόφους των «γερών πολυκατοικιών».

«Προειδοποίηση για τσουνάμι. Ανοίξτε το ραδιόφωνο»

«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να να πλησιάσετε τις ακτές για να δείτε το τσουνάμι», προειδοποιεί το υπουργείο, συνιστώντας στους κατοίκους να έχουν ανοιχτό το ραδιόφωνο για περαιτέρω οδηγίες.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν σε απόσταση 91 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της πόλης Κράιστσερτς.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα από τον μεγάλο σεισμό αλλά ούτε και από την πληθώρα μετασεισμών που επακολούθησαν.

Σύμφωνα πάντως με την New Zealand Herald, κατοικίες στο Τσέβιοτ, το οποίο βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.





Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/330578/nea-zilandia-tsounami-stis-aktes-tis-notias-nisou-meta-ton-seismo-75-rihter1