28 Νοεμβρίου 2016

ΒΟΛΕΨΕ ΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΒΑΞΕΒΑΝΗ ΚΑΙ ΦΙΛΟ ΚΑΜΜΕΝΟΥ Η ΜΟΥΜΙΑ! Δεν εκδίδεται στην Ολλανδία ο Γιάννης Καραγιώργης

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα των ολλανδικών αρχών, αλλά και την πρόταση του αντεισαγγελέα Γιάννη Κωνσταντινόπουλου για έκδοση του εφοπλιστή και ιδιοκτήτη ΜΜΕ Γιάννη Καραγιώργη στην Ολλανδία.

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος είχε ταχθεί πρόσφατα  υπέρ της έκδοσης του εφοπλιστή προκειμένου να λογοδοτήσει στην Ολλανδία για το αδίκημα της απάτης.

Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκρινε ότι κακώς το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε την έκδοση του 66χρονου, μετατρέποντας σε απάτη το αδίκημα της δόλιας πτώχευσης, για το οποίο -μεταξύ άλλων- οι Ολλανδοί ζητούσαν την έκδοση του.

Κατά τον Άρειο Πάγο, το αδίκημα της δόλιας πτώχευσης είναι κατά το ελληνικό δίκαιο πλημμέλημα και με φερόμενο ως χρόνο τέλεσης του το 2010, έχει παραγραφεί από το 2015.

Η "περιπέτεια" του εφοπλιστή ξεκίνησε στα τέλη Σεπτεμβρίου όταν τον συνέλαβαν οι αρχές στο σπίτι του στη Γλυφάδα μετά από διεθνές ένταλμα των ολλανδικών αρχών, οι οποίες ζητούσαν τη σύλληψη και παράδοση του για τα τρία αδικήματα: της απάτης, της πλαστογραφίας και της δόλιας πτώχευσης,  κατηγορίες που σχετίζονται με εικονικές συναλλαγές ύψους περίπου 12,5 εκ ευρώ, με προβληματικές απογραφές κινητής και ακίνητης περιουσίας και με δόλια πτώχευση γαλακτοβιομηχανίας παιδικού γάλακτος.

Ο κ. Καραγιώργης είχε τότε επικαλεστεί προβλήματα υγείας και είχε μεταφερθεί στο Ασκληπιείο της Βούλας. Λίγες ημέρες μετά αφέθηκε ελεύθερος με την επιβολή περιοριστικών όρων και εγγύηση 100.000 ευρώ.

Κατά τη συζήτηση στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου οι συνήγοροι του εφοπλιστή υποστήριξαν ότι το εσφαλμένα το Εφετείο μετέτρεψε την κατηγορία σε απάτη (για το οποίο ο εισαγγελέας πρότεινε την έκδοσή του) αφού οι Ολλανδοί ζητούσαν την έκδοσή του για δόλια χρεοκοπία, αδίκημα που υφίσταται και στο ελληνικό δίκαιο.

Ο κ. Καραγιώργης είχε αντικρούσει τις κατηγορίες τονίζοντας, σε ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά τη σύλληψή του:

«Το 2010 ανέπτυξα επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ολλανδία με συνεταίρους Ολλανδούς πολίτες. H δραστηριότητα αφορούσε επένδυση σε γαλακτοβιομηχανία της Ολλανδίας, η οποία δυστυχώς πτώχευσε το 2011. Από το ολλανδικό κράτος ορίστηκε σύνδικος πτώχευσης, γεγονός το οποίο εγώ αγνοούσα. Εν συνεχεία, ο σύνδικος, χωρίς ουδέποτε να με καλέσει, διαβίβασε τα στοιχεία της υπόθεσης στην ολλανδική εισαγγελία. Ο αρμόδιος εισαγγελέας, χωρίς και πάλι να με καλέσει για να δώσω εξηγήσεις, άσκησε δίωξη και εξέδωσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, θεωρώντας με ως πρόσωπο άγνωστης διαμονής, γεγονός το οποίο ασφαλώς δεν ισχύει, αφού τυγχάνω γνωστό πρόσωπο, με γνωστές επαγγελματικές δραστηριότητες και με γνωστή διεύθυνση . Με βάση το εν λόγω ένταλμα, του οποίου την ύπαρξη αγνοούσα, όπως και όλης της διαδικασίας που πραγματοποιήθηκε σε πλήρη άγνοιά μου και χωρίς ποτέ να έχω δώσει έστω μία κατάθεση, επήλθε η τυπική σύλληψή μου, ώστε να παρουσιασθώ ενώπιον των ολλανδικών αρχών».