02 Νοεμβρίου 2016

Έξαλλο το κομμούνι του Τεμπονέρα με τον Κυριάκο που πρότεινε Κουτρομάνο

Τι λέει ο γιος του Νίκου Τεμπονέρα για την επιλογή της Νέας Δημοκρατίας...

Τον πρώην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Αθανάσιο Κουτρομάνο πρότεινε την Τρίτη η Νέα Δημοκρατία για την Προεδρία του ΕΣΡ.
Πρόκειται για τον δικαστή που πρωτόδικα είχε καταδικάσει σε ισόβια χωρίς κανένα ελαφρυντικό τον δολοφόνο του Νίκου Τεμπονέρα, Γιάννη Καλαμπόκα.

Την επιλογή της ΝΔ σχολίασε σε μια μακροσκελή ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο γιος του Νίκου Τεμπονέρα, Διονύσης.

Όπως έγραψε ο Διονύσης Τεμπονέρας “Είναι ο δικαστής που απέδωσε δικαιοσύνη στην υπόθεση της δολοφονίας του καθηγητή Ν.Τεμπονέρα στην Πάτρα, παρά τις απειλές και τους τραμπουκισμούς των μελών της ΟΝΝΕΔ, των στελεχών της ΝΔ που συμμετείχαν στην δίκη άμεσα ή έμμεσα και άλλων παρακρατικών μηχανισμών της εποχής . Είναι εκείνος που με μια απόφαση κόσμημα για τους νομικούς κύκλους της εποχής καταδίκασε σε ΙΣΟΒΙΑ τον δολοφόνο του αγωνιστή Νίκου Τεμπονέρα στο δικαστήριο, γιατί στη συνείδηση του κόσμου καταδικάστηκε και θα καταδικάζεται όσο ο φασισμός και οι δυνάμεις της αντίδρασης επιχειρούν να βγουν από τα λαγούμια της ιστορίας”

Ο γιος του Νίκου Τεμπονέρα υποστηρίζει ότι ίσως η Νέα Δημοκρατία να αμελεί ποιος είναι ο δικαστής που πρότεινε, καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρει:

"H σχέση του Μητσοτάκη με όσα υπερασπίστηκε ο Κουτρομάνος στην πορεία και την διαδρομή του τα τελευταία 30 χρόνια στις δικαστικές αίθουσες, είναι η εξής: ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ".

Όλη η ανάρτηση του Διονύση Τεμπονέρα:
"Η Νέα Δημοκρατία μαθαίνω πως προτείνει τον Θανάση Κουτρομάνο, τέως Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, για την Προεδρία του Ε.Σ.Ρ..

Η άποψή μου για τις δήθεν Ανεξάρτητες Αρχές είναι σαφής:

Πλήρως εκφυλισμένοι θεσμοί, χωρίς καμία νομιμοποίηση από την κοινωνία, με κομματικές εξαρτήσεις που στερούνται δημοκρατικής εκπροσώπησης αφού ούτε από το λαό εκλέγονται τα μέλη τους, αλλά ούτε και ελέγχονται από αυτόν για τις επιλογές τους. Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα άλλωστε, ποτέ δεν είδαν έναν εκπρόσωπο τους ανάμεσα στα μέλη των Ανεξαρτήτων Αρχών, παρά μόνο ελίτ με κομματικές αναφορές ή και απολιτίκ προσωπικότητες με σαφείς εντολές να αποτελούν διακοσμητικές φιγούρες ήπιας πολιτικής παρέμβασης, συντηρητικής πάντα κατεύθυνσης (αφήνω στην άκρη τον τραγέλαφο των εξάμηνων παρατάσεων της θητείας των μελών του ΕΣΡ από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για χρόνια, πρακτική που είχε ευτελίσει το θεσμό επανειλημμένα, αλλά και την πρόσφατη άρνηση της ΝΔ να συγκροτήσει το θεσμό που δήθεν υπερασπίζεται όψιμα ).

Click4more: Τον Αθανάσιο Κουτρομάνο προτείνει για πρόεδρο του ΕΣΡ η Νέα Δημοκρατία

Ο Μητσοτάκης και το επιτελείο του όμως ίσως αμελούν ποιος είναι ο προτεινόμενος τέως ανώτατος δικαστής που προτείνουν για την προεδρία του ΕΣΡ.

Ιστορία λοιπόν και πάλι...

Είναι ο δικαστής που απέδωσε δικαιοσύνη στην υπόθεση της δολοφονίας του καθηγητή Ν.Τεμπονέρα στην Πάτρα, παρά τις απειλές και τους τραμπουκισμούς των μελών της ΟΝΝΕΔ, των στελεχών της ΝΔ που συμμετείχαν στην δίκη άμεσα ή έμμεσα και άλλων παρακρατικών μηχανισμών της εποχής . Είναι εκείνος που με μια απόφαση κόσμημα για τους νομικούς κύκλους της εποχής καταδίκασε σε ΙΣΟΒΙΑ τον δολοφόνο του αγωνιστή Νίκου Τεμπονέρα στο δικαστήριο, γιατί στη συνείδηση του κόσμου καταδικάστηκε και θα καταδικάζεται όσο ο φασισμός και οι δυνάμεις της αντίδρασης επιχειρούν να βγουν από τα λαγούμια της ιστορίας.


Για την απόφαση του μάλιστα αυτή εστάλη λίγους μήνες μετά ..να δει το κλίμα σε διάφορα ακριτικά νησιά και απομακρυσμένες περιοχές, ενώ το 2010 παραλείφθηκε πραξικοπηματικά από την ιεραρχία του Αρειού Πάγου στις κρίσεις των δικαστών. Διετέλεσε αρχικά αντιπρόεδρος και έπειτα Πρόεδρος του ΑΠ για ελάχιστο χρονικό διάστημα όταν βέβαια δεν εκκρεμούσαν σοβαρές υποθέσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πολιτικό πρόβλημα στην Κυβέρνηση ενώ λίγο μετά συνταξιοδοτήθηκε.


Επίσης, μειοψήφησε σε δίκη στον ΑΠ υπέρ πολίτη θύματος της ναζιστικής θηριωδίας που ζητούσε αποζημίωση για καταναγκαστική εργασία κατά της Siemens. Μειοψήφησε υπέρ των συμβασιούχων, υπέρ των εργαζομένων της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας κι ήταν πρόσφατα εισηγητής στην υπόθεση της διαθήκης του Ν. Καζαντζάκη.


H σχέση του Μητσοτάκη με όσα υπερασπίστηκε ο Κουτρομάνος στην πορεία και την διαδρομή του τα τελευταία 30 χρόνια στις δικαστικές αίθουσες, είναι η εξής: ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ"
Η δίκη Καλαμπόκα
Η δίκη για τη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα με κατηγορούμενο τον Ιωάννη Καλαμπόκα, διάρκεσε σχεδόν ένα χρόνο (22 Ιουνίου 1992 - 9 Μαρτίου 1993) και έγινε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Βόλου.

Πρωτοδίκως καταδικάσθηκε σε ισόβια για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, χωρίς να του αναγνωρισθεί κανένα ελαφρυντικό.

Λίγους μήνες αργότερα έγινε η δίκη του σε δεύτερο βαθμό (7 Δεκεμβρίου 1993 - 19 Απριλίου 1994) ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λάρισας. Οι δικαστές του αναγνώρισαν ελαφρυντικά και τον καταδίκασαν σε κάθειρξη 17 ετών και τριών μηνών.

Το 1996 άσκησε αναίρεση, προκειμένου να του αναγνωρισθεί το ελαφρυντικό του «βρασμού ψυχικής ορμής», αλλά το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας (1 Οκτωβρίου 1996 - 17 Οκτωβρίου 1996) δεν του αναγνώρισε και διατήρησε την ποινή 17 ετών και τριών μηνών, η οποία αργότερα μειώθηκε κατόπιν νέας επιμέτρησης στα 16 χρόνια και 9 μήνες.

Στις 2 Φεβρουαρίου 1998 αφέθηκε ελεύθερος, αφού εξέτισε τα 3/5 της ποινής του.