03 Νοεμβρίου 2016

Βουλή: ΜΕ ΟΥΡΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ πέρασαν… οι τροπολογίες για τις τηλεοπτικές άδειες και το ΕΣΡ – Πώς ψήφισαν τα κόμματα

Με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις του Ποταμιού, εγκρίθηκαν από τη Βουλή οι τροπολογίες για τις τηλεοπτικές άδειες και την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ. «Όχι» και στις τρεις τροπολογίες ψήφισαν Ν.Δ. και Χρυσή Αυγή.


Στην πολυσυζητημένη τροπολογία που προέβλεπε την «αναστολή» εφαρμογής του άρθρου 2α του νόμου Παππά σχετικά με τον αριθμό τεσσάρων αδειών και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ βρήκε έναν πολύτιμο σύμμαχο στο πρόσωπο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Η τελευταία υπερψήφισε παρά τις ενστάσεις που είχε προβάλλει εμφατικά, με τον Ανδρέα Λοβέρδο να ζητά έως και το τελευταίο λεπτό την αντικατάσταση με τον όρο «κατάργηση» για συμβολικούς πολιτικά λόγους.

«Όχι» σε όλα ψήφισε η Νέα Δημοκρατία, που είχε βάλλει καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης κατά ριπάς εναντίον της κυβέρνησης. Αρνητική ήταν η ψήφος του Ποταμιού στην εν λόγω τροπολογία, ενώ «παρών» δήλωσε η Ένωση Κεντρώων.

Τη στήριξη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης βρήκε η δικομματική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και στις τροπολογίες που προέβλεπαν ότι για τον καθορισμό του αριθμού των αδειών καθώς και την τιμή εκκίνησης των δημοπρατούμενων αδειών πανελλαδικής εμβέλειας θα απαιτείται πλέον η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ.

Υπέρ της συγκεκριμένης τροπολογίας τάχθηκε και Το Ποτάμι. Κατά των δύο τροπολογιών τάχθηκε η Ένωση Κεντρώων, με το επιχείρημα ότι απαιτεί οι συγκεκριμένες αρμοδιότητες να ασκούνται αποκλειστικά από το ΕΣΡ.

Κατά του συνόλου των τροπολογιών του Υπουργού Επικρατείας τάχθηκε η Χρυσή Αυγή, ενώ παρών δήλωσε και στις τρεις σχετικές τροπολογίες το ΚΚΕ, που είχε κατηγορήσει κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση για παιχνίδι αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης.

Πάντως, η Δημοκρατική Συμπαράταξη αν και υπερψήφισε τις τροπολογίες του Νίκου Παππά, ξεκαθάρισε δια του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου, Ανδρέα Λοβέρδου, ότι η ψήφος του κόμματος στην επικείμενη Διάσκεψη της Δευτέρας δεν ταυτίζεται πλέον με το «ΝΑΙ» που είπαν την περασμένη Δευτέρα, καθώς απαίτησε διάλογο από μηδενική βάση επί των προσώπων που θα συνθέσουν το ΕΣΡ, ώστε να έχουν αποφασιστεί τα μέλη πριν την κρίσιμη Διάσκεψη των Προέδρων.

Συγκεκριμένα η τροπολογία:

  • για την αναστολή του άρθρου 2Α του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες ψηφίσθηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ανεξάρτητους Έλληνες. Καταψηφίσθηκε από Ν.Δ., Χρυσή Αυγή και Ποτάμι, ενώ παρών δήλωσαν ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων. Η τροπολογία αφορά τον καθορισμό του αριθμού των τηλεοπτικών σταθμών και την διενέργεια του πρώτου διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες από την Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.
  • για τον καθορισμό του αριθμού των δημοπρατούμενων τηλεοπτικών αδειών με τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ (αντί για αιτιολογημένη γνώμη) ψηφίσθηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ανεξάρτητους Έλληνες. Καταψηφίσθηκε από ΝΔ, Χρυσή Αυγή, Ένωση κεντρώων, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε παρών.
  • για να ορίζεται το τίμημα για τις άδειες με σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ ψηφίσθηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ανεξάρτητους Έλληνες. Καταψηφίσθηκε από ΝΔ, Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε παρών.