04 Νοεμβρίου 2016

Ε ΤΙ ΝΑ ΠΟΥΝΕ; ΣΑΣ ΠΗΔΗΞΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ; Το υπουργείο Οικονομικών δεν ξέρει γιατί αυξάνονται τα έσοδα!

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Τα καλά νέα των εσόδων στο 10μηνο του έτους, φαίνεται ότι δεν εντυπωσίασαν τους πιστωτές της χώρας καθώς συνεχίζουν να πιστεύουν ότι το 2017  δεν θα υπάρχει αυτή η υπεραπόδοση των εσόδων.

Δυστυχώς τις επιφυλάξεις των δανειστών δεν μπορούν να κάμψει το οικονομικό επιτελείο καθώς δεν έχει ποιοτικά στοιχεία για την σύνθεση των εισπραττόμενων εσόδων, προκειμένου να διαπιστωθεί  αν αυτή η τάση θα συνεχισθεί και το2017.

Μάλιστα ούτε το ίδιο το οικονομικό επιτελείο μπορεί να δώσει μία εξήγηση για την θεαματική αύξηση των εσόδων τους τελευταίους τρεις μήνες. Δηλαδή δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά εάν τα έσοδα αυτά προέρχονται από την αύξηση της χρήσης των πιστωτικών καρτών, τον περιορισμό της φοροδιαφυγής ή την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ. Και όσοι δεν μπορεί το οικονομικό επιτελείο να  δώσει μία σαφή απάντηση, οι δανειστές θα επιμένουν ότι το 2017 θα υπάρχει δημοσιονομικό κενό της τάξης του 0,15% του ΑΕΠ με 0,2% του ΑΕΠ και θα ζητούν επιπρόσθετα μέτρα περίπου 360 εκατ. ευρώ για το επόμενο έτος.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν έχει ζητήσει στοιχεία από τα πιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να διαπιστώσει εάν έχουν αυξηθεί οι πληρωμές μέσω καρτών και σε τι ποσοστό. Δεν έχει ζητήσει στοιχεία από τις υπηρεσίες για το ένα έχει αυξηθεί ο τζίρος των επιχειρήσεων το διάστημα που το έσοδα αυξάνονται με σχεδόν «τρελούς»  ρυθμούς για να έχει μία καλύτερη εικόνα, όπως επίσης δεν έχει εικόνα από ποιες περιοχές της Ελλάδας προέρχεται αυτή η αύξηση των εσόδων ή εάν είναι συνολική. Και αυτό καθώς στην περίπτωση που προέρχονται από τις τουριστικές περιοχές προφανώς η αύξηση των εισπράξεων οφείλεται στην κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά (είχαν μειωμένο ΦΠΑ κατά 30%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Οικονομικών, τα έσοδα  τον περασμένο μήνα παρουσίασαν αύξηση 21,37% έναντι του στόχου και συγκεκριμένα ανήλθαν στα 4,72 δις. ευρώ.
Η αύξηση των εσόδων τον Οκτώβριο, αποδίδεται στις αυξημένες εισπράξεις από το ΦΠΑ από τι τουριστικές περιοχές κυρίως,  την πληρωμή της δεύτερης δόσης του ΕΝΦΙΑ  αλλά και την ολοένα αυξανόμενη χρήση των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών από τους φορολογούμενους, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν στοιχεία για το τελευταίο.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, τον περασμένο μήνα στον κρατικό κορβανά εισήλθαν 5,010 δισ. ευρώ έναντι στόχου 4,271 δισ. ευρώ. Δηλαδή εισπράχθηκαν 739 εκατ. ευρώ επιπλέον σε σχέση με το στόχο που είχε τεθεί. Μετά τις επιστροφές φόρων ύψους 268 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 364 εκατ. ευρώ, τα καθαρά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 4,742 δισ. ευρώ έναντι στόχου 3,907 δισ. ευρώ (αύξηση 21,37%).

Στο 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου  τα στοιχεία δείχνουν ότι τα καθαρά έσοδα υπερέβησαν το στόχο κατά 2,32 δισ. ευρώ καθώς εισπράχθηκαν 39,991 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 37,671 δισ. ευρώ. Η υπέρβαση είναι της τάξης του 21,37%.

http://www.liberal.gr/arthro/90778/oikonomia/2016/to-upourgeio-oikonomikon-den-xerei-giati-auxanontai-ta-esoda.html