17 Νοεμβρίου 2016

ΒΙΝΤΕΟ-Επεισόδια και άδεια εισαγγελέα για εισβολή ΕΛΑΣ στο Πολυτεχνείο-Κυνήγησαν Φίλη και ΣΥΡΙΖΑίους από την πορεία

Θα το δούμε κι αυτό! Σπασιμο ασύλου και εισβολή αστυνομίας στο Πολυτεχνείο με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ...

Πριν από λίγο σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Star, ο αρμόδιος εισαγγελέας έδωσε την άδεια προκειμένου οι αστυνομικές δυνάμεις να παρέμβουν και να "καθαρίσουν" την κατάσταση μέσα και έξω από το Πολυτεχνείο. Την ίδια ώρα εντός του Ιδρύματος βρίσκονται περίπου 150 κουκουλοφόροι.

Φυγαδεύτηκαν από την πορεία Φίλης και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Απρόοπτα τη στιγμή που η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στην Αμερικανική πρεσβεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Τα στελέχη του κόμματος έγιναν αντιληπτά από παρευρισκόμενους, οι οποίοι, σύμφωνα με το Star, τους πλησίασαν απαιτώντας να αποχωρήσουν από το σημείο, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση.

Ανάμεσα στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Φίλης που μαζί με τους υπόλοιπους έτρεξαν προς την πλατεία Μαβίλη προκειμένου να γλιτώσουν από τα χειρότερα.

Ο Φίλης στην πορεία για το Πολυτεχνείο – ΦΩΤΟ- ΤΩΡΑ

Κουκουλοφόροι έκαψαν την ελληνική σημαία στο Πολυτεχνείο



Κλεφτοπόλεμος με τα ΜΑΤ - Ταραξίες πετούν μολότοφ στους αστυνομικούς και βάζουν φωτιές σε κάδους - Οι κουκουλοφόροι που είχαν κάει κατάληψη στοΠολυτεχνείο καταστρέφουν θρανία, καρέκλες και άλλα αντικείμενα από το ιστορικό κτίριο του ΕΜΠ

Επεισόδια ξέσπασαν εδώ και λίγη ώρα στην περιοχή των Εξαρχείων, καθώς οι νεαροί που λίγο μετά τις έξι το απόγευμα είχαν αρχίσει να στήνουν οδοφράγματα με θρανία, καρέκλες και άλλα αντικείμενα που έβγαλαν έξω από το ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου, πλέον εκσφενδονίζουν πέτρες και μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων που έσπευσαν στην περιοχή. Πριν από λίγα λεπτά νεαροί βεβήλωσαν με συνθήματα, έσκισαν, ποδοπάτησαν και εν τέλει έκαψαν μια ελληνική σημαία. Ήδη, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας κ.Ηλίας Ζαγοραίος έχει δώσει άδεια στην ΕΛΑΣ για επέμβαση στο Πολυτεχνείο εφόσον διαπιστωθεί η διάπραξη κακουργηματικών πράξεων.


Λίγα λεπτά μετά τις οκτώ το βράδυ μεγάλη φωτιά ξέσπασε στο προαύλιο του Πολυτεχνείου και βρίσκεται σε εξέλιξη, χωρίς ωστόσο να υπάρχει η δυνατότητα επέμβασης της Πυροσβεστικής.
καθώς η πορεία στην Αμερικανική Πρεσβεία ολοκληρωνόταν και ο κύριος όγκος των διαδηλωτών απομακρυνόταν, οι ομάδες των νεαρών που είχαν καταλάβει το κτίριο Γκίνη του Πολυτεχνείου έκαναν ξεκάθαρο ότι είχαν διάθεση να προκαλέσουν επεισόδια. Αυτή η διάθεση ήταν απολύτως γνωστή στην αστυνομία, που φαίνεται ότι ακολουθεί το δόγμα «αφήστε την πόλη να λειτουργήσει και κάντε ό,τι θέλετε στα Εξάρχεια». Κατ΄ουσίαν ο σχεδιασμός των μέτρων είναι τέτοιος ώστε να μην επιτραπούν εστίες έντασης σε άλλα σημεία και να αφεθούν οι κουκουλοφόροι «να εκτονωθούν» στα Εξάρχεια. Εμμέσως πλην σαφώς γίνεται αποδεκτός ο χαρακτήρας του γκέτο για την περιοχή.

Η αρχή έγινε με ομάδα περίπου εκατό κουκουλοφόρων που έστησαν τα οδοφράγματα. Ήδη, από νωρίτερα το μεσημέρι, η περιοχή των Εξαρχείων μύριζε «μπαρούτι», ενώ ομάδα αγνώστων ακινητοποίησε βαν που μετέφερε ασπίδες και κράνη για τις αστυνομικές δυνάμεις.

Στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου το μπλοκ των αντιεξουσιαστών αριθμούσε περίπου 700 άτομα που περίπου στις επτά το απόγευμα πέρασε μπροστά από την Αμερικανική Πρεσβεία. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν μέσω της λεωφόρου Αλεξάνδρας στα Εξάρχεια, υπό την επιτήρηση ισχυρών δυνάμεων των ΜΑΤ, υπηρετώντας το σχεδιασμό να μην επιτραπεί να δημιουργηθούν εστίες έντασης σε άλλα σημεία της πόλης, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τους ταραξίες στην περιοχή των Εξαρχείων. Πρόθεση της ΕΛΑΣ είναι «να λειτουργήσει η υπόλοιπη πόλη και να ανοίξουν κανονικά οι δρόμοι».

Υπενθυμίζεται ότι ομάδες νεαρών είχαν παραμείνει μέσα στο ιστορικό κτίριο, έχοντας καταλάβει το κτίριο Γκίνη και έτσι οι πύλες του ΕΜΠ παρέμειναν ανοικτές. Πλέον, βρίσκονται σε εξέλιξη σοβαρά επεισόδια με πετροπόλεμο, φωτιές και βροχή από μολότοφ, ενώ η αστυνομία απαντά με χημικά.













Οδομαχίες στη Στουρνάρη και τους γύρω από το Πολυτεχνείο δρόμους







15.000 στη μεγάλη πορεία - Προπηλάκισαν το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ
Σε πόλη-«φρούριο» 7.000 αστυνομικών - Οι διαδηλωτές τραγουδούσαν «πότε θα κάνει ξαστεριά» και φώναζαν αντιαμερικανικά συνθήματα - Επίθεση σε όχημα της αστυνομίας πριν την πορεία - Τους πήραν ασπίδες και κράνη - Έκαψαν την αμερικανική σημαία οι διαδηλωτές στη Θεσσαλονίκη

Ολοκληρώθηκε, έπειτα από τρεις ώρες, η μεγάλη πορεία από το Πολυτεχνείο προς την αμερικανική πρεσβεία, με την οποία κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για την 43η επέτειο της εξέγερσης κατά της Χούντας των συνταγματαρχών.




Στην πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ συμμετείχαν περίπου 15.000 διαδηλωτές. Η πορεία είχε ξεκινήσει στις 17:00 και στις 18:30 το απόγευμα, η κεφαλή της έφτασε έξω από την αμερικανική πρεσβεία, με πανό και αντιαμερικανικά συνθήματα, ενώ η ουρά βρισκόταν στη Βουλή.

Άνδρες των ΜΑΤ είχαν παραταχθεί κατά μήκος του μπλοκ των αναρχικών, παρακολουθώντας τους διακριτικά από το πεζοδρόμιο της Βασιλίσσης Σοφίας, και από τις δύο πλευρές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαδηλωτές πορεύονταν, τραγουδώντας «Πότε θα κάνει ξαστεριά». Ακόμη, ακούστηκαν τα καθιερωμένα συνθήματα, όπως «το Πολυτεχνείο ζει, έξω οι Αμερικανοί» και «φονιάδες των λαών Αμερικάνοι».

Έξω από την αμερικανική πρεσβεία, μερίδα των διαδηλωτών αποδοκίμασε και προπηλάκισε το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο συμμετείχε και ο τέως υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης. Εξαιτίας της έντασης, το μπλοκ του κυβερνητικού κόμματος αναγκάστηκε να αποχωρήσει από το σημείο.







Αντιαμερικανικά συνθήματα όταν έφτασε η σημαία στην αμερικανική πρεσβεία
Νωρίτερα, η κεφαλή της πορείας με τη σημαία του Πολυτεχνείου, την οποία κρατά παραδοσιακά η ΠΑΣΠ από το 1980, έφτασε έξω από την αμερικανική πρεσβεία. Οι διαδηλωτές παρέμειναν στο σημείο για λίγη ώρα, φωνάζοντας αντιαμερικανικά συνθήματα, και έπειτα διαλύθηκαν.

Νωρίτερα, είχε πραγματοποιηθεί συγκέντρωση από μέλη και φίλους της φοιτητικής παράταξης ΠΑΣΠ στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Ιπποκράτους.

Η φοιτητική παράταξη που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ έχει στην κατοχή της την ιστορική σημαία του Πολυτεχνείου από την δεκαετία του του 1980, μετά και την διάλυση της ΕΦΕΕ της οποίας πρόεδρος για τελευταία φορά ήταν ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστος Παπουτσής.

Επίθεση σε όχημα της Αστυνομίας - Τους πήραν ασπίδες και κράνη
Μικρή ένταση σημειώθηκε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι στη συμβολή των οδών Στουρνάρη και Ζαΐμη, κοντά στο Πολυτεχνείο, όταν ομάδα νεαρών εγκλώβισε βαν της αστυνομίας.

Το όχημα μετέφερε κράνη, ασπίδες και άλλον εξοπλισμό για τις αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή, αλλά το αντιλήφθηκαν νεαροί, οι οποίοι και το εγκλώβισαν, χωρίς ωστόσο να προξενήσουν ζημιές ή να τραυματιστεί κάποιος, καθώς μετέβη άμεσα διμοιρία των ΜΑΤ και κατάφερε να τους απωθήσει.

Ωστόσο, οι νεαροί πρόλαβαν και πήραν μαζί τους δύο αστυνομικές ασπίδες και δύο κράνη.

Την ίδια ώρα, έκλεισαν, με εντολή της αστυνομίας, στις 15:00 ο σταθμός του μετρό στο Μέγαρο Μουσικής και από τις 17:00 οι σταθμοί στο Σύνταγμα και τον Ευαγγελισμό.

Οι εκδηλώσεις από το πρωί δεν είχαν μεγάλη συμμετοχή από κόσμο, όπως τις προηγούμενες χρονιές, λόγω και της κατάληψης του κτιρίου Γκίνη από αντεξουσιαστές κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Λόγω και της κατάληψης στους κύκλους των διοργανωτών επικρατεί προβληματισμός και για πρώτη φορά δεν είχε συσταθεί ομάδα περιφρούρησης για να επιβλέπει τον χώρο του Πολυτεχνείου.


















Εκτός από τα εργατικά σωματεία και τις ομοσπονδίες, στεφάνι στο μνημείο του Πολυτεχνείου άφησαν η Προεδρία της Δημοκρατίας, η Δημοκρατική Αριστερά, ενώ χθες στεφάνι κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.


Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας από την αστυνομία
Το γιγαντιαίο σχέδιο με το κωδικό όνομα «Πολυτεχνείο» για τον εορτασμό της 43ης επετείου, ειρηνικά περιελάμβανε και την εμπλοκή της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, υπό τον φόβο ενός τρομοκρατικού χτυπήματος.

Έτσι, μπροστά στο ανοιχτό ενδεχόμενο στις εκδηλώσεις εορτασμού να δημιουργούνταν θερμά επεισόδια και απρόβλεπτες καταστάσεις, στο παιχνίδι των μέτρων μπήκαν όλες οι υπηρεσίες της Αστυνομίας, με το δόγμα της περιορισμένης χρήσης χημικών και όχι της διακριτικής επιτήρησης.

Στη σύσκεψη κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αποφασίστηκε να αναπτυχθεί μεγάλος αριθμός αστυνομικών δυνάμεων που αγγίζει τις 7.000, να περιοριστεί όσο περισσότερο γίνεται σε περίπτωση εκτρόπων η χρήση δακρυγόνων και χημικών και να εφαρμοστεί το δόγμα της ανοχής και της ψυχραιμίας. Δηλαδή, να μην υπάρξουν βίαιες αντιδράσεις από τους αστυνομικούς όσο και αν προκληθούν, ενώ έλαβαν ρητή εντολή να ριχτούν στη μάχη μόνο στην περίπτωση που η κατάσταση τείνει να γίνει επικίνδυνη.

Στο παιχνίδι και η Αντιτρομοκρατική
Στο σχέδιο της Αστυνομίας προβλεπόταν η βοήθεια των ελικοπτέρων της ΕΛ.ΑΣ. και σημαντικό ρόλο -ειδικά στο επίπεδο των πληροφοριών- έπαιξε η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Πηγές της Κατεχάκη ανέφεραν ότι αστυνομικοί από το 3ο Τμήμα της ΔΑΕΕΒ θα κατέβαιναν στο πεζοδρόμιο, με σκοπό να έχουν από κοντά εικόνα των όσων γίνονται ειδικά από τα μπλοκ των σκληρών αντιεξουσιαστικών ομάδων και να συγκεντρώνουν πληροφορίες.



Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της μεγάλης πορείας:

Έλαβαν μέτρα 7.000 ένστολοι. Από αυτούς οι 2.000 ανήκουν στην Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων. Ήταν δηλαδή 30 διμοιρίες της ΥΜΕΤ (Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης), 20 διμοιρίες της ΥΑΤ (Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης).

Σχεδόν το σύνολο των δυνάμεων των ομάδων ΔΙ.ΑΣ και της «Ζ» και εκατοντάδες άνδρες της Ασφάλειας, Κρατικής και της Τροχαίας.



Στο σχέδιο δράσης συμπεριλήφθηκε και μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής. Οχήματα και άνδρες βρίσκονταν σε προκαθορισμένα σημεία.

Με όσες κάμερες ήταν σε λειτουργία η Τροχαία έλεγχε την κίνηση στις κεντρικές λεωφόρους, ενώ «ζούμαραν» στους διαδηλωτές, με σκοπό να εντοπίζεται κάθε ύποπτη κίνηση.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. χωρίστηκε σε τέσσερις φάσεις: Το πρώτο σκέλος αφορά στη φρούρηση με διμοιρίες των ΜΑΤ του Πολυτεχνείου, της Αμερικανικής Πρεσβείας, της Βουλής, και των γραφείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η δεύτερη φάση αφορά την επόπτευση όλων των δρόμων από όπου θα περάσει η πορεία. Οι διμοιρίες των ΜΑΤ κύκλωσαν περιμετρικά την πορεία, για να απομακρύνουν αμέσως και να συλλαμβάνουν κουκουλοφόρους και άτομα με σακίδια, που ενδεχομένως περιείχαν πέτρες και μολότοφ.





Η τρίτη φάση προέβλεπε κινήσεις των αστυνομικών από τις 2 το μεσημέρι, που έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου και αφορούσε στη φύλαξη των χώρων του ιδρύματος, αλλά και το ενδεχόμενο αντιεξουσιαστές να εισέρχονταν στους χώρους του πανεπιστημίου. Η τελευταία φάση αφορούσε στην περίπτωση της δημιουργίας των επεισοδίων. «Οι οδηγίες που έχουν πάρει οι επικεφαλής των δυνάμεων είναι να είναι διακριτικοί και να μην προκαλούν. Βέβαια στην περίπτωση που δημιουργηθούν επεισόδια η αντίδραση των αστυνομικών θα είναι άμεση. Όπως και πέρσι δεν θα υπάρξει ανοχή...» τόνιζε αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Τροχαίας, «λόγω των εορταστικών εκδηλώσεων για την 43η επέτειο του Πολυτεχνείου, θα πραγματοποιηθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο οδικό δίκτυο γύρω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έως την Πλ. Κάνιγγος, από την Τετάρτη 16/11/2016 έως την Πέμπτη 17/11/2016.

Οι κυκλοφοριακές αυτές ρυθμίσεις κορυφώθηκαν σήμερα, Πέμπτη, κατά την ημέρα της πορείας, οπότε επεκτάθηκαν σταδιακά στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου που περικλείεται από τις οδούς και λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών.

Οι παραπάνω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις πραγματοποιούνταν σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες.

Ακόμη, σύμφωνα με Απόφαση της Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε., πραγματοποιήθηκαν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (λεωφορεία - τρόλεϊ).

Από τη Διεύθυνσή Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας. Παρακαλούνταν οι οδηγοί να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων, της διαδρομής της πορείας και πέριξ της Πρεσβείας των ΗΠΑ, καθώς επίσης και στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου, τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων».

Ένταση στη Θεσσαλονίκη

Την ίδια ώρα, τεταμένη ήταν η κατάσταση στην Πολυτεχνική σχολή του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη. Όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα, ένταση και συμπλοκές σημειώθηκαν στο μνημείο των θυμάτων της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στην Πολυτεχνική Σχολή.

Συγκεκριμένα, άτομα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς εμπόδισαν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσουν στεφάνι. Μάλιστα, υπήρξε και ένταση με σπρωξίματα και αψιμαχίες.

Η πόλη βρισκόταν υπό αστυνομικό κλοιό, ενώ δεν κυκλοφορεί ούτε αυτοκίνητο στους δρόμους.

Έξω από το προξενείο των ΗΠΑ, στην οδό Τσιμισκή, διαδηλωτές που συμμετείχαν στην πορεία του ΚΚΕ για την επέτειο του Πολυτεχνείου έβαλαν φωτιά στην αμερικανική σημαία και φώναξαν συνθήματα κατά των ΗΠΑ.