21 Νοεμβρίου 2016

Ποινικές διώξεις από την Εισαγγελία Διαφθοράς κατά ΜΚΟ και ΟΕΕΚ -Για διασπάθιση δημοσίου χρήματος

Διασπάθιση 1 εκατ.ευρώ «είδαν» μέσα από δύο δικογραφίες οι Εισαγγελείς διαφθοράς, ασκώντας κακουργηματικές ποινικές διώξεις και αποστέλλοντας τις υποθέσεις στους ανακριτές για περαιτέρω έρευνα.

Η πρώτη αφορά την ΜΚΟ «German Marshall Fund» η οποία χρηματοδοτήθηκε με το ποςό των 600.000 ευρώ για αναπτυξιακές δράσεις. Τα χρήματα δόθηκαν την περίοδο 2004-2006 μέσω χρηματικών ενταλμάτων προπληρωμής, τα οποία καταβλήθηκαν μέσω της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον.

Η υπόθεση έφτασε στο εισαγγελικό γραφείο από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών και το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται με εντολή της εισαγγελέως κατά της διαφθοράς Ελένης Ράικου. Οπως έδειξαν τα ευρήματα της προκαταρκτικής έρευνας το κονδύλι δόθηκε στην ΜΚΟ χωρίς έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές και χωρίς να υπάρχει καμία ανυπέρβλητη ή επείγουσα ανάγκη που να καθιστά αναγκαία την έκδοση χρηματικών ενταλμάτων προπληρωμής. Η δίωξη για απιστία σε βαθμό κακουργήματος ήταν μονόδρομος για τους εισαγγελείς, μία δίωξη η οποία βαρύνει 11 υπαλλήλους του ΥΠΕΞ, ενώ αντίγραφα της δικογραφίας πήραν τον δρόμο για τη βουλή.

Η δεύτερη δικογραφία αφορά την χρηματοδότηση με 400.000 ευρώ δύο αναπτυξιακών προγραμμάτων του ΟΕΕΚ (Οργανισμός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης) το έτος 2005. Ο οργανισμός εποπτεύεται από το υπουργείο Παιδείας και το κονδύλι δόθηκε μέσω μεταφοράς πιστώσεων κονδυλίων του ΥΠΕΞ στο Υπουργείο Παιδείας.

Ωστόσο, όπως προέκυψε, εάν και η χρηματοδότηςη των προγραμμάτων είχε ολοκληρωθεί το 2006, τα προγράμματα δεν έγιναν...Αντίθετα , το ποσό των 400.000 ευρώ παρακρατήθηκε και δεν επιστράφηκε αν και επανειλημμένως ζητήθηκε η επιστροφή του από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας.

Οι εισαγγελείς άσκησαν και σε αυτή την περίπτωση δίωξη για υπεξαίρεση σε βάρος των τότε διοικούντων τον ΟΕΕΚ.