16 Νοεμβρίου 2016

Οι Βέλγοι αποσύρουν τους ειδικούς ασύλου από τα ελληνικά νησιά -Φοβούνται για την ασφάλειά τους

Ο Βέλγος υφυπουργός Μετανάστευσης φέρεται να αποφάσισε την άμεση απόσυρση των εμπειρογνωμόνων που έχει στείλει η χώρα στα ελληνικά νησιά, για την καταγραφή και ταυτοποίηση προσφύγων.

Αιτία για την απόφαση του Τέο Φράνκεν, στέλεχος του εθνικιστικού κόμματος N-VA, είναι ότι κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα των εμπειρογνωμόνων, σύμφωνα με ρεπορτάζ της De Standaard, το οποίο είναι και το κεντρικό θέμα στο σημερινό πρωτοσέλιδο της ολλανδόφωνης εφημερίδας του Βελγίου. Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Βέλγος υφυπουργός εξέφρασε τον φόβο ότι είναι θέμα χρόνου να τραυματιστεί σοβαρά κάποιος από τους ειδικούς.

«Ο Φράνκεν παίρνει πίσω τους ειδικούς για θέματα ασύλου που βρίσκονται στην Ελλάδα», είναι ο τίτλος σχετικά με τους δεκάδες Βέλγους εμπειρογνώμονες οι οποίοι εργάζονταν στα ελληνικά νησιά μέχρι και πριν από λίγες ημέρες. Ομως, την περασμένη εβδομάδα κλήθηκαν όλοι τους να επιστρέψουν στο Βέλγιο γιατί η κατάσταση στα ελληνικά νησιά πάει «από το κακό στο χειρότερο».

Στην επιστολή του προς τον Γιάννη Μουζάλα, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Βέλγος υφυπουργός εκφράζει τον φόβο ότι «είναι θέμα χρόνου μέχρι κάποιος από τους ειδικούς να τραυματιστεί σοβαρά, κάτι που πρέπει με κάθε κόστος να αποφευχθεί». Για τον λόγο αυτό ζητά επιπλέον αστυνομική δύναμη, ένα σχέδιο ασφαλείας και μεταφορά των γραφείων προκειμένου να προστατευθούν οι εργαζόμενοι.

Αρνηση από τις χώρες της ΕΕ

Πριν από περίπου δύο εβδομάδες, το Spiegel είχε δημοσιεύσει εμπιστευτικό έγγραφο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με το οποίο οι χώρες της ΕΕ δεν θέλουν να στείλουν στην Ελλάδα τους εξειδικευμένους υπαλλήλους που προβλέπει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, καθώς επικαλούνται τα υπερπλήρη καταλύματα και τους εξοργισμένους πρόσφυγες.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά ασταθής, ανέφερε το συγκεκριμένο έγγραφο και αυτό «θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στο εθνικό προσωπικό, στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις».