11 Νοεμβρίου 2016

Πρώτα τηλεφωνήματα Τραμπ με Μέρκελ και Ολάντ, μετά την ψυχρή αρχή

Την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ είχε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ενώ εντός της Παρασκευής ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας θα έχει την πρώτη του συνομιλία και με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της καγκελαρίου, Γκέοργκ Στράιτερ, κατά τη συζήτηση με τον κ. Τραμπ η γερμανίδα ηγέτιδα στάθηκε στις κοινές αξίες που συνδέουν τη Γερμανία και τις ΗΠΑ και για τη συνέχιση των διμερών δεσμών. Ο εκπρόσωπος δεν έδωσε πληροφορίες για τη διάρκεια της συνομιλίας ή για το τι ειπώθηκε ακριβώς.

Η κ. Μέρκελ δεν έχει συναντηθεί ποτέ δια ζώσης με τον κ. Τραμπ, ενώ την Πέμπτη θα συναντηθεί με τον απερχόμενο αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, μετά την επίσκεψή του στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον κ. Στράιτερ, στην ατζέντα βρίσκονται και οι «παγωμένες» διαπραγματεύσεις για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα σε Ε.Ε. και ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, ενός της Παρασκευής αναμένεται να υπάρξει και η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Τραμπ με τον Φρανσουά Ολάντ. Μιλώντας στον γαλλικό σταθμό France 2, ο κ. Ολάντ είπε ότι θα ζητήσει διευκρινίσεις για θέσεις του κ. Τραμπ ενώ παράλληλα θα ξεκαθαρίσει θέσεις του Παρισιού. «Πρέπει να μιλήσουμε ειλικρινά ο ένας στον άλλον», είπε ο γάλλος ηγέτης.

Τόσο η γερμανίδα καγκελάριος όσο και ο γάλλος πρόεδρος είχαν υποδεχτεί σχετικά ψυχρά την εκλογή του κ. Τραμπ.

Η κ. Μέρκελ είχε προσφέρει «στενή συνεργασία» με τον νέο πρόεδρο, αλλά στη βάση «της δημοκρατίας, της ελευθερίας, του σεβασμού στο νόμο και στην αξιοπρέπεια των ανθρώπων, άσχετα με την καταγωγή τους, το χρώμα του δέρματός τους, το φύλο τους ήταν τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό».

Πιο σκληρός ήταν από την πλευρά του ο Σοσιαλιστής Ολάντ, αναφέροντας ότι η επικράτηση Τραμπ «ανοίγει μία περίοδο αβεβαιότητας». Παλαιότερα είχε πει ότι οι δηλώσεις του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου του προκαλούν αναγούλα.


Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/330443/prota-tilefonimata-trab-me-merkel-kai-olad-meta-tin-psuhri-arhi/