09 Νοεμβρίου 2016

Βίντεο: Το «άγνωστο» δυστύχημα με τους τρεις θανάτους σε ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ

Εκτός από τον διάσημο ηθοποιό Βικ Μόροου, στο δυστύχημα που έγινε το 1982 έχασαν τη ζωή τους και δύο μικρά παιδιά

Ο τραγικός θάνατος των δύο Ινδών κασκαντέρ στη διάρκεια των γυρισμάτων μιας ταινίας, μας έφερε στο νου ένα ανάλογο, τραγικότερο ίσως, περιστατικό.
Τον θάνατο του διάσημου ηθοποιού Βικ Μόροου και δύο παιδιών, στη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Twilight Zone:Τhe Movie», το 1982.

Ο Βικ Μόροου, ήταν Αμερικανός ηθοποιός. Γεννήθηκε στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης το 1929. Έγινε γνωστός από τον ρόλο του ως λοχίας Τσιπ Σόντερς, στη σειρά «Combat», που προβλήθηκε στο ABC από το 1962 έως το 1967. Η σειρά προβλήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’70 και στη χώρα μας με τον τίτλο «Μάχη», σημειώνοντας πολύ μεγάλη επιτυχία.


Ο αδικοχαμένος Βικ Μόροου

Ο Βικ Μόροου, είχε και σπουδαία κινηματογραφική καριέρα. Το τέλος του όμως ήταν τραγικό. Τις πρώτες πρωινές ώρες της 23ης Ιουλίου 1982 ο Μόροου και δύο ανήλικα παιδιά, η My-Ca Dinh Le, 7 ετών και ο εξάχρονος Renee Shin-Yi Chen,συμμετείχαν στα γυρίσματα της ταινίας «Τwilight Zone:The Movie». Τα γυρίσματα, γίνονταν στην επαρχία Βεντούρα της Καλιφόρνια. O Μόροου, υποδυόταν τον Μπιλ Κόνορ, ένα ρατσιστή, ο οποίος επέστρεψε από το μέλλον στο παρελθόν και αφού εμπλεκόταν σε διάφορες ιστορίες, σκοτωνόταν μετά από κακοποίηση σαν Εβραίος στο Ολοκαύτωμα, σαν μαύρος που λιντσάρεται από την Κου-Κλουξ-Κλαν και σαν Βιετναμέζος που τον δολοφονούν Αμερικανοί στρατιώτες.

Στην ιστορία αυτή, ο Μόροου και τα δύο παιδιά, προσπαθούσαν να ξεφύγουν από ένα αμερικάνικο στρατιωτικό ελικόπτερο, που τους κυνηγούσε έξω από ένα ερημωμένο βιετναμέζικο χωριό. Το ελικόπτερο πετούσε 3-4 μέτρα πάνω από το έδαφος, όταν κάποιες εκρήξεις πυροτεχνημάτων το έβγαλαν από την πορεία του και το έκαναν να πέσει πάνω στους τρεις πρωταγωνιστές, σκοτώνοντάς τους ακαριαία. Ο Μόροου και το ένα παιδί αποκεφαλίστηκαν από τον έλικα, ενώ το άλλο παιδί συνθλίβηκε.


Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, ως παραγωγός της ταινίας, ο σκηνοθέτης Τζον Λάντις και ο πιλότος του ελικοπτέρου Ντόρσι Γουΐνγκο, κατηγορήθηκαν για φόνο εξ αμελείας και έκθεση ανηλίκων σε κίνδυνο. Οι γονείς των παιδιών αποσύρθηκαν από τη δίκη, αφού εισέπραξαν ως αποζημίωση ένα χρηματικό ποσό, το ύψος του οποίου δεν ανακοινώθηκε. Ανάλογο ποσό πήραν και τα παιδιά του Μόροου.

Με αφορμή το τραγικό αυτό περιστατικό και τον φρικτό θάνατο των τριών, ξεκίνησε στις Η.Π.Α. μια τεράστια συζήτηση για τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας στις κινηματογραφικές ταινίες και την έκθεση παιδιών σε επικίνδυνες συνθήκες.


Ο σκηνοθέτης Στίβεν Σπίλμπεργκ

Ο φίλος του Βικ Μόροου και συμπρωταγωνιστής του στη «Μάχη» Ντιν Πίμποντι, ηγήθηκε μιας εκστρατείας για τιμωρία των υπεύθυνων των τριών θανάτων χωρίς ωστόσο κανένα απολύτως αποτέλεσμα…

Κόρη του Βικ Μόροου από τον πρώτο του γάμο με την Μπάρμπαρα Τέρνερ, είναι η διάσημη ηθοποιός Τζένιφερ Τζέισον Λι.

Για την ιστορία, η ταινία ολοκληρώθηκε και προβλήθηκε κανονικά(Α’ προβολή στις Η.Π.Α. 24/7/1983). Στη χώρα μας προβλήθηκε με τον τίτλο «Επόμενος Σταθμός: Η Ζώνη του Λυκόφωτος».

Μιχάλης Στούκας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ