29 Νοεμβρίου 2016

Τρεις μέρες μετά κατάλαβαν ότι η Ζάκυνθος χτυπήθηκε από θεομηνία!

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν η Λέσβος και η Ζάκυνθος μετά το «πράσινο φως» που έδωσε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννης Καπάκης, στην Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και στον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θόδωρο Γαλιατσάτο  αντίστοιχα, λόγω των σοβαρών καταστροφών που έχουν υποστεί τα νησιά από την έντονη κακοκαιρία των τελευταίων ημερών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γιάννης Καπάκης εξουσιοδότησε τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θόδωρο Γαλιατσάτο  να κηρύξει την Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και διαχείριση των συνεπειών από τις καταστροφές που προκλήθηκαν από έντονα καιρικά φαινόμενα (πλημμύρες, κατολισθήσεις κλπ), στις 26 Νοεμβρίου.

Ο κ. Γαλιατσάτος  μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Κέρκυρας τόνισε ότι ακόμα και σήμερα τα συνεργεία δεν μπορούν να καταγράψουν τις ζημιές διότι ακόμη τα νερά δεν έχουν αποσυρθεί από κατοικίες και καταστήματα.

Την ίδια ώρα, ο κ. Γιάννης Καπάκης εξουσιοδότησε την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου να κηρύξει τον Δήμο Λέσβου σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και διαχείριση των συνεπειών από τις καταστροφές που προκλήθηκαν από έντονα καιρικά φαινόμενα στις 28 Νοεμβρίου.

Νωρίτερα η κ.  Καλογήρου είχε απευθύνει σχετικό αίτημα στον κ. Καπάκη λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν το νησί χθες Δευτέρα και των μεγάλων ζημιών που υπήρξαν εξαιτίας αυτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά 75 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από υπόγεια κατοικιών και καταστημάτων και μεταφορά ατόμων σε ασφαλή σημεία δέχθηκε η Πυροσβεστική υπηρεσία εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων που εκδηλώθηκαν στη Λέσβο και κράτησαν έως τις 3 τα ξημερώματα της Τρίτης.