29 Νοεμβρίου 2016

ΒΙΝΤΕΟ-Στον Καναδά για πρώτη φορά εκφωνήτρια ειδήσεων με χιτζάμπ και στην Ολλανδία απαγορεύουν τη μπούργκα

Την περασμένη εβδομάδα στο τηλεοπτικό κανάλι CityNews του Τορόντο η 29χρονη δημοσιογράφος Ginella Massa εκφώνησε το πρώτο της δελτίο ειδήσεων. Η είδηση όμως δεν είναι αυτή, αλλά ότι η Massa παρουσίασε το βραδινό δελτίο ειδήσεων φορώντας την μουσουλμανική μαντίλα χιτζάμπ και έτσι, έγινε η πρώτη παρουσιάστρια ειδήσεων στην χώρα με χιτζάμπ.
Η δημοσιογράφος το περασμένο έτος ήταν η πρώτη ρεπόρτερ στον Καναδά με μαντίλα, αφού έκανε ρεπορτάζ για το κανάλι CTV News και, όπως η ίδια είχε δηλώσει, έλαβε πολλά θετικά σχόλια από χρήστες στο Facebook και στο Twitter.

Μετά την εκφώνηση του πρώτου της τηλεοπτικού δελτίου, η Ginella Massa έδωσε συνέντευξη στην ιστοσελίδα The Hollywood Reporter και ανέφερε ότι η καινούρια της δουλειά ήταν ένα βήμα μπροστά στην καριέρα της αλλά σε εθνικό επίπεδο αντιπροσώπευε ένα μεγάλο βήμα μπροστά σε ό,τι αφορά την εθνοτική πολυμορφία.


Η Massa θέλησε να ευχαριστήσει μέσω των social media τους τηλεθεατές που την παρακολούθησαν και έγραψε: «Αυτό ήταν! Είμαι ευγνώμων να έχω μια τέτοια ευκαιρία όπως αυτή, σε μια εποχή που υπάρχει τόσο μίσος και διασυρμός για τους μουσουλμάνους. Ανυπομονώ να έρθει μια μέρα που δεν θα είναι μεγάλο γεγονός κάποιος σαν εμένα να εκφωνεί ένα δελτίο ειδήσεων».


Η νεαρή μουσουλμάνα εξέφρασε την ανησυχία της για την οικογένειά της και τους φίλους της, που ζουν στις ΗΠΑ, καθώς, όπως ανέφερε, μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, δεν ξέρει αν θα είναι ασφαλείς στην χώρα, εξαιτίας της εχθρικής ρητορικής του απέναντι στους μουσουλμάνους κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.


Εύα Παυλάτου
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Το ολλανδικό κοινοβούλιο απαγόρευσε μερικώς τη μπούρκα σε δημόσιους χώρους

Την μερική απαγόρευση της μπούρκα σε δημόσιους χώρους, όπως σχολεία, νοσοκομεία και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ενέκριναν Ολλανδοί νομοθέτες.

Αυτό ισχύει για όλα τα καλύμματα προσώπου, συμπεριλαμβανομένων μάσκες του σκι, κράνη, τα οποία δεν θα φοριούνται σε δημόσιους χώρους.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ολλανδίας είχε αναφέρει πως η νομοθεσία δεν απαγορεύει πλήρως την επιλογή της μπούρκα, όπως στο Βέλγιο και στη Γαλλία. Οπως υπογράμμισε, στην Ολλανδία οι πολίτες μπορεί να εμφανίζονται με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, αν θέλουν, όχι, όμως, σε κυβερνητικά κτίρια, χώρους υγείας και εκπαίδευσης, διότι οι άνθρωποι πρέπει να μπορούν να τους κοιτάζουν στο πρόσωπο.