15 Νοεμβρίου 2016

Το… GREXIT κερδίζει έδαφος στα ΓΙΔΙΑ στη Θεσσαλονίκη! (ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ)

Ολοένα και περισσότερο έδαφος κερδίζει η άποψη υπέρ της εξόδου από την Ευρωζώνη, όπως αυτή καταγράφεται από τις διαδοχικές έρευνες της εταιρίας Interview με έδρα τη Θεσσαλονίκη για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της πόλης.
Την ίδια ώρα, στον δημόσιο λόγο επανέρχεται η λέξη GREXIT. Πρόσφατα ο πρώην υπουργός και κορυφαίο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης ισχυρίστηκε πως αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των Ελλήνων που αναρωτιούνται ποια είναι τα οφέλη του ευρώ. Είπε συγκεκριμένα ο κ. Δένδιας: «Να δούμε που θα βρεθούμε αν συνεχιστεί αυτή η συζήτηση». Όταν ρωτήθηκε αν ο ίδιος συμμερίζεται την άποψη αυτή απάντησε πως δεν είναι έτοιμος να κάνει μια τέτοια συζήτηση για το αν η χώρα μπορεί να εγκαταλείψει την είσοδο στην ΟΝΕ. «Η οικονομία της χώρας χειροτερεύει από την πολιτική της κυβέρνησης», σημείωσε «με αποτέλεσμα τα νοικοκυριά, οι ελεύθεροι επαγγελματίες να μαραζώνουν και η χώρα να οδηγείται στην φτωχοποίηση».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα η KARFITSA και αφορούν έρευνες της εταιρίας Interview για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης οι απόψεις υπέρ της παραμονής της χώρας μας στη ζώνη του ευρώ όσο περνά ο καιρός συνεχώς λιγοστεύουν.





Συγκεκριμένα, όπως καταγράφηκε στην πρόσφατη έρευνα της Interview σε δείγμα 500 μελών του ΒΕΘ, επιχειρηματιών της Θεσσαλονίκης και περίπου 400 καταναλωτών στην ερώτηση: «Πιστεύετε ότι η χώρα μας πρέπει να παραμείνει πάση θυσία στην ζώνη του ευρώ» το 70% απαντά «ΝΑΙ/ ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ», το 15% «ΟΧΙ/ ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ» και το 15% «Δεν γνωρίζω/ Δεν απαντώ». Στην ίδια ερώτηση και στο ίδιο δείγμα μόλις έναν χρόνο πριν, δηλαδή τον Ιούνιο του 2015, το 85% της επιχειρηματικής κοινότητας της πόλης δήλωνε υπέρ της παραμονής της χώρας μας στη ζώνη του ευρώ, με την παραμονή διαφωνούσε το 10%, ενώ «δεν γνώριζε/ δεν απαντούσε» μόλις το 5%.



Στην ίδια έρευνα δημοσιοποιούνται και στοιχεία αναφορικά με την πιθανότητα εξόδου της χώρας από την ζώνη του ευρώ. Στην ερώτηση: «Πόσο πιθανό θεωρείτε ένα GREXIT» το 43% μόλις απαντά «Καθόλου/ Λίγο», το 33% εκτιμά ότι είναι πολύ πιθανό ενώ το 24% «δεν γνωρίζει/ δεν απαντά».



Σε ό,τι αφορά τους καταναλωτές τα ευρήματα είναι παρόμοια με τα παραπάνω, αφού και εδώ παρουσιάζεται μεγάλη μείωση εκείνων που επιθυμούν παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ. Ειδικότερα: Στην ερώτηση «πιστεύετε ότι η χώρα μας πρέπει να παραμείνει πάση θυσία στην ζώνη του ευρώ» το 74% απαντά «ΝΑΙ/ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ», το 17% απαντά «ΟΧΙ/ ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ», ενώ το 9% «Δεν γνωρίζει/ Δεν απαντά». Στην ίδια ερώτηση και σε ίδιο δείγμα ερωτημένων οι απαντήσεις έναν χρόνο πριν ήταν οι εξής: «ΝΑΙ/ ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ» 88%, «ΟΧΙ/ ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ» 10% και «Δεν γνωρίζω/ Δεν απαντώ» 2%.



Στην ερώτηση «Πόσο πιθανό θεωρείτε ένα GRexit» τον Ιούνιο 2016 οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν: 48% «ΛΙΓΟ/ ΚΑΘΟΛΟΥ», 33% «ΠΟΛΥ/ ΑΡΚΕΤΑ» και 19% «Δεν γνωρίζω/ Δεν απαντώ».

Μιλώντας στην KARFITSA ο επιστημονικά υπεύθυνος των παραπάνω ερευνών και πολιτικός αναλυτής της INTERVIEW, Δημήτρης Βασιλειάδης σχολιάζει πως: «Το GREXIT είναι κάτι που επανέρχεται στην δημόσια σφαίρα και τη δημόσια συζήτηση όσο δεν κλείνει η αξιολόγηση και όσο περισσότερες είναι οι επικρίσεις απέναντι στην ενιαία οικονομική πολιτική. Το γεγονός ότι μέσα σε ένα μόλις χρόνο αυτοί που επιθυμούν παραμονή στην ζώνη του ευρώ είναι κατά 15% λιγότεροι είναι ανησυχητικό. Ελπίζουμε βέβαια πως η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση και δεν θα τεθεί ξανά το σχετικό ζήτημα όπως έγινε τον Ιούλιο του 2015».

του Βαγγέλη Στολάκη
karfitsa.gr